AZT za povratak zanatstva u Tivtu

“Potrebno je da sebi obezbijedimo sredstva za egzistenciju u toku čitave godine, a ne samo tokom tri mjeseca ljeta. AZT smatra da je potrebno aktivno raditi na razvoju zanatske djelatnosti u Tivtu"
120 pregleda 4 komentar(a)
Milijana Đinović, Foto: Arsenal za Tivat
Milijana Đinović, Foto: Arsenal za Tivat
Ažurirano: 05.04.2016. 11:56h

Lista “Arsenal za Tivat” poručila je da preovlađujući stav da elitni turizam može biti okosnica ekonomksog razvoja Tivta I Crne Gore nije ispravan jer tu djelatnost karakteriše vrlo izražena sezonalnost.

“Potrebno je da sebi obezbijedimo sredstva za egzistenciju u toku čitave godine, a ne samo tokom tri mjeseca ljeta. AZT smatra da je potrebno aktivno raditi na razvoju zanatske djelatnosti u Tivtu. Aktuelni trend izgradnje luka nautičkog turizma u najbližem okruženju mora biti praćen razvojem kako uslužnog tako i proizvodnog zanatstva. Pored redovnog održavanja plovila koje se odnosi na servise razne brodske opreme, treba stvoriti i uslove za proizvodnju pojedinih rezervnih dijelova koji se koriste na jahtama. Usklađivanjem školskih programa sa stvarnim zahtjevima na tržištu treba oformiti stručne smjerove u skladu sa potražnjom radne snage", kazala je kandidatkinja za odbornicu AZT Milijana Đinović.

Iz te liste koja okuplja mahom bivše radnike i penzionere nekadašnjeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, smatraju da bi razvoj zanatstva koje ovdje ima ogromnu tradiciju, doprinio smanjenju nezaposlenosti, ali i smanjenju uvoza nekih roba koje se koriste u nautičkoj industriji.

Bonus video: