"Tivatska Akcija" pripremila program za "zakonit rad buduće lokalne uprave"

"Mi smo bili u stanju da kao NVO potpuno razobličimo organizovanu kriminalnu grupu u Opštini Tivat, koja je desetak proteklih godina uništavala Tivat i terorisala obične građane"
18 komentar(a)
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Tivatska akcija, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.04.2016. 14:05h

Opština Tivat će, ukoliko "Tivatska Akcija" bude dio nove lokalne vlasti, ustanoviti poseban godišnji nagradni fond za borbu protiv korpucije i kriminala na lokalnom nivou, a spremni su da iz gradske kase izdvajaju i posebna sredstva za rad Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

"Ustanovićemo poseban godišnji nagradni fond od 10.000 eura, za podršku istraživačkom novinarstvu i NVO-ima koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala, aa iz koga će se nagrađivati oni koji tokom godine otkriju najznačajnije slučajeve zloupotrebe službenog položaja, u bilo kom opštinskom ili državnom organu ili preduzeću. Opština Tivat će preuzeti obavezu da u naredne četiri godine sa 100.000 eura dodatno finansira SDT, s obavezom SDT-a da se najmanje jedan tužilac i njegovi pomoćnici svakodnevno bave slučajevima korupcije i kriminala koji su u vezi sa Opštinom Tivat", kazao je kandidat za odbornika TA Ivo Pean.

Prezentujući program mjera TA za spriječavanje kriminala i korupcije i povećanje transparentnosti u radu lokalne uprave, on je istakao da će pored ostaloga, TA inicirati objavljivanje na mjesečnom nivou na sajtu Opštine, njenih ustanova i preduzeća, kartica svih prihoda i rashoda, uvesti obavezu svakom funkcioneru i službeniku da u roku od 48 sati odgovori na svako pitanje novinra, građana ili zahtjev za slobodan pristup informacijama, te da će se na sajtu Opštine, njenih ustanova i preduzeća i na velikom panou u holu gradske kuće, objavljivati se pritužbe građana.

"Svaka tri mjeseca funkcioneri Opštine , njenih ustanova i preduzeća imaće konferencije za štampu na kojima će novinari i građani moći da im postavljaju pitanja. Organizovaćemo referendume o svakoj značajnoj investiciji ili opštinskom propisu oko koga na javnim raspravama ne bude jasnog konsenzusa građana i njihovih predstavnika", istakao je Pean.

Kandidatkinja za odbornicu Nataša Fažo podvukla je da je obezbjeđenje zakonitosti i transparentnosti u radu lokalne uprave i spriječavanje zloupotreba službenog položaja od strane lokalnih funkcionera, od presudne važnosti da bi Opština "zaista funkcionisala u najboljem interesu građana".

"Ako se kome može vjerovati da to želi zaista da učini, i da je u stanju to da provede u djelo – onda je to TA. Ako smo bili u stanju da kao NVO "Tivatska antikorupcijska akcija" potpuno razobličimo brojne mehanizme zloupotrebe službenog položaja u Opštini Tivat – možete biti sigurni da ćemo sa pozicije lokalne vlasti znati da u korijenu sasiječemo svaku mogućnost korupcije i zloupotreba funkcija", istakla je Fažo.

Nosilac liste TA Miomir Abović je podvukao da će kao dio nove lokalne vlasti motivisati novinare, NVO i građane da istražuju i vrše nadzor nad zakonitošću rada kako lokalne uprave tako i preduzeća i ustanova "koja nisu u nadležnosti Opštine Tivat, a koje su od izuzetnog značaja za Tivat - kao što su Katastar, Morsko dobro, Aerodrom Tivat, sve vrste inspekcija…".

"Mi smo bili u stanju da kao NVO potpuno razobličimo organizovanu kriminalnu grupu u Opštini Tivat, koja je desetak proteklih godina uništavala Tivat i terorisala obične građane. Sada garantujemo da ćemo kao stožer nove lokalne vlasti uspjeti da sprovedemo i obezbijedimo vladavinu prava kakva u Crnoj Gori još nije viđena.”-podvukao je Abović dodajući da će TA u subotu svim učesnicima lokalnih izbora u Tivtu osim DPS, ponuditi da potpišu poseban sporazum „da se sa DPS-om neće ulaziti u bilo kakve postizborne koalicije, niti bilo kakve druge aranžmane.“ „Tu će se jasno vidjeti politička i moralna profilacija svake liste koja izlazi na izbore". zaključio je Abović.

Bonus video: