Srpska lista traži formiranje opštine Spuž

"Spuž nema manje kapaciteta od Tuzi ili Petnjice za formiranje opštine, pa njegovo svođenje na običnu mjesnu zajednicu nivoa Veljeg Dubokog, predstavlja čin degradacije i mjesta i njegovih građana", navode iz Srpske liste
117 pregleda 17 komentar(a)
Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Spuž, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 03.04.2016. 12:24h

Srpska lista konstatuje da dio političkih subjekata, od vlasti, do pojedinih predstavnika parlamentarne opozicije, pokušava da uguši interese građana Spuža formiranjem mjesne zajednice, saopšteno je iz ove partije.

"Spuž nema manje kapaciteta od Tuzi ili Petnjice za formiranje opštine, pa njegovo svođenje na običnu mjesnu zajednicu nivoa Veljeg Dubokog, predstavlja čin degradacije i mjesta i njegovih građana. Interes žitelja Spuža je formiranje opštine na teritoriji urbanog naselja i područja koje nam gravitiraju. Mjera kompromisa može da bude samo formiranje gradske opštine sa punim nadležnostima koje se vrše na tom nivou lokalne samouprave. Sve drugo predstavlja dil lokalnih vlasti iz Danilovgrada i dijela parlamentarnih opozicionih struktura koje navodno bojkotuju sve institucije sistema ili se spremaju za ulazak u Vladu, a suštinski zapravo samo pomažu DPS-u kad god je potrebno dati legitimitet odlukama koje su usmjerene protiv interesa građana", navode iz Srpske liste.

Oni su dodali da je pitanje formiranja opštine Spuž izmješteno sa nivoa nacionalnih prebrojavanja i ideološkoh priča i tiče se isključivo ambicije žitelja ovog dijela aktuelne danilovgradske opštine da efikasnije ostvaruju prava i žive od svoga rada.

"Spuž je 20 i kusur godina zapostavljen od strane lokalne vlasti u Danilovgradu i služi isključivo za eksploataciju resursa i redukovano korišćenje sposobnosti podobnih građana. Srpska lista ima puno pravo da govori o ovim problemima jer se naša politička snaga na ovom prostoru konstantno kreće od osam do deset odsto. I to ne u bilo kakvim anketama, nego na izborima, lokalnim ili državnim. Sve to nije dovoljno da navodni predstavnici opozicije sa nama naprave konsenzus o interesu građana Spuža, iako smo upravo mi prevaga u odnosu na DPS na ovom području. O predstavnicima vlasti koji su izlobirali većinu u projektu poniženja žitelja Spuža koji se zove nivo mjesne zajednice bez ikakvih ingerencija, da i ne govorimo. Zato je svođenje Spuža na nivo mjesne zajednice pokušaj betoniranja postojećeg stanja poslednim činom protiv koga ćemo se uskoro boriti potpisima za građansku peticiju za formiranje opštine Spuž",rekli su iz Srpske liste.

Bonus video: