Potpisivanje Sporazuma već tokom naredne sedmice?

Bez promjena u RTCG-u, neće biti potpisan sporazum, kaže Rudović
62 pregleda 45 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 02.04.2016. 17:00h

Sporazum vlasti i dijela opozicije o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore mogao bi konačno da bude potpisan već tokom naredne nedelje.To je za TV Vijesti potvrdio Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA. On kaže da je predlog sporazuma koji je premijer i predsjednik DPS-a Milo Đukanović uputio na adresu dijela opozicije, zapravo nedavno usaglašeni tekst i nije nikakva nova verzija.

Rudović napominje da je prihvaćeno 90 odsto zahtjeva opozicije, izuzimajući izbore u Tivtu koji će se održati 17. aprila. Kada je u pitanju dio koji se odnosi na Javni servis, definisano je, objašnjava funkcioner, da svi pozovu nadležne u toj medijskoj kuci da što prije izaberu novi urednički tim i menadžment koji bi profesionalno radio posao. Bez promjena u RTCG-u, neće biti potpisan sporazum.

Samo jedan zahtjev nije prihvatio

Na adresu Građanskog pokreta URA stigao je prijedlog sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, koji je dijelu opozicije sinoć uputio predsjednik DPS-a Milo Đukanović.

"To je usaglašeni tekst sporazuma, to nije nikakva nova neka verzija predsjednika DPS-a, to je sporazum koji je usaglašen nedavno i sada je prosto pokrenuta procedura njegove verifikacije", kazao je za TV Vijesti Neđeljko Rudović.

Od svih opozicionih zahtjeva, premijer jedino nije prihvatio odlaganje izbora u Tivtu, koji će se održati 17. aprila.

"GP URA je pristao da se izbori u Tivtu apstrahuju iz sporazuma. Oni će biti održani. Mi ćemo ih naravno bojkotovati kao još nekoliko važnih opozicionih grupacija zato što u Tivtu ne postoje elementarni uslovi za normalne izbore", navodi Rudović.

Od partija koje su pregovarale sa DPS-om, listu za izbore u Tivtu predala je SDP. I ta partija je dobila prijedlog sporazuma.

"O ponudi koju je sinoć predsjednik DPS-a uputio opozicionim partijama će se izjasniti organi SDP-a, kad se za to steknu uslovi", rekao je Mirko Stanić iz SNP-a.

Tačka sporenja u Sporazimu bila je profesionalizacija Javnog servisa i ostavke uređivačkog tima na čelu sa direktoricom Radojkom Rutović, na čemu insistiraju opozicionari. Prije dva dana izgledalo je da Đukanović ne namjerava da popusti.

"Da svi mi pozivamo nadležne u Javnom servisu da što prije izaberu novi urednički tim i menadžment koji je privržen kodeksu novinara CG i profesionalnom odnosu prema poslu. Suštinski, to naravno znači kadrovske promjene u Javnom servisu i Javni servis koji radi za javni interes. Može li biti potpisan ovaj sporazum ako ostane sadašnja struktura uređivačka u Javnom servisu? Promjene u Javnom servisu se podrazumijevaju, bez tih promjena, mi naravno, to smo i ranije ponovili I saopštili nekoliko puta, mi naravno nećemo potpisati sporazum", kazao je Neđeljko Rudović.

Prema prijedlogu sporazuma opozicionari bi trebalo da dobiju mjesto potpredsjednika Vlade, ministre rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova, poljoprivrede i ruralnog razvoja i finansija. Dobili bi i mjesta pomoćnika ministara sa posebnim ovlašćenjima u ministarstvima zdravlja i prosvjete. Kontrolisali bi rad 16 institucija, kao i Agenciju za nacionalnu bezbjednost kroz funkciju generalnog inspektora, što je na početku bilo sporno.

"Što se tiče samog sadržaja spšorazuma opozicija je dobila maltene sve na čemu smo insistirali, ali nije to u ovom momentu najvažnije. Po meni je najvažnije da smo dobili nešto što je trajan kapital demokratske CG, novi vid političke komunikacije, koji krizu rješava razgovorom, dijalogom", smatra Rudović.

Opozicionari bi trebalo da imaju i predstavnike u lokalnim sekretarijatima za finansije koji bi imali uvid u sve analitičke kartice, raspodjelu svih oblika socijalne pomoći i zapošljavanje na određeno i neodređeno vrijeme u lokalnoj samoupravi. Đukanović je pristao i da opozicija ima predstavnike u bordu kompanija u većinskom državnom vlasništvu.

DPS je, na izneneđenje mnogih, pristao i da povreda izbornog prava bude u nadležnosti Specijalnog tužilaštva

DPS je, na izneneđenje mnogih, pristao i da povreda izbornog prava bude u nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

Rudović zaključuje da je pitanje dana kada će na četvoromjesečnu sagu biti stavljena tačka, a onda i potpis.

"Trebaće nekoliko dana da se pripremi sadržaj lex specialisa, da se otklone neke nedoumice tehničke prirode i da nakon toga imamo potpise na sporazumu. Po meni mislim da je to sljedeća sedmica, vjerovatno drugi dio sljedeće sedmice."

Stav Demosa danas nijesmo uspjeli da saznamo.

Iz Pozitivne Crne Gore saopštili su da je blizu potpisivanje jer sporazum sadrži sve čime su oni navodno uslovili podršku Vladi.

Bonus video: