URA: Sprovođenje Sporazuma je uvod u mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori

Konatar je agenciji MINA rekao da očekuje da će i ostale opozicione partije učestvovati u sprovođenju Sporazuma, jer on, kako je ocijenio, predstavlja pobjedu demokratske Crne Gore
47 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 02.04.2016. 12:50h

Sporazum o slobodnim i fer izborima, koji bi trebalo da bude potpisan vrlo brzo, predstavlja uvod u mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori, poručio je Miloš Konatar iz Građanskog pokreta (GP) URA.

Premijer Milo Đukanović poslao je juče liderima URA, SDP, i Demosa, Žarku Rakčeviću, Miodragu Lekiću i Ranku Krivokapiću predlog usaglašenog Sporazuma o uslovima za fer izbore.

Konatar je naveo da je potpisivanje Sporazuma opšti interes svih u državi i predstavlja "uvod u rješavanje političke krize u kojoj se Crna Gora nalazi".

Konatar je agenciji MINA rekao da očekuje da će i ostale opozicione partije učestvovati u sprovođenju Sporazuma, jer on, kako je ocijenio, predstavlja pobjedu demokratske Crne Gore.

„Sprovođenje Sporazuma predstavlja uvod u mirnu tranziciju vlasti u Crnoj Gori“, rekao je Konatar.

On je naveo da očekuje da će Sporazum biti potpisan vrlo brzo nakon čega će se raditi na lex specialis-u koji se, kako je pojasnio Konatar, mora donijeti da bi se Sporazum mogao sprovesti.

„Interes je svih da to bude što prije i nadam se da ćemo u narednih deset dana imati gotov lex specialis i potpisan Sporazum“, rekao je Konatar.

Prema njegovim riječima, GP URA je dao snažan doprinos tom dokumentu koji je, kako je naveo Konatar, u datim okolnostima maksimalno moguće rješenje.

On je rekao da Sporazum u najvećem dijelu ispunjava zahtjeve opozicije kako bi se, dodao je, zaustavila praksa kupovine glasova, ucjena i pritisaka i na izborima u oktobru dobila vlast koja će odražavati volju crnogorskih građana.

„Mislim da je interes svih u Crnoj Gori, posebno opozicije, da izbori u oktobru budu slobodni i fer što će biti omogućeno sprovođenjem Sporazuma“, poručio je Konatar.

On je naveo da je GP URA zadovoljan što su priveli kraju pregovore koje su inicirali u oktobru i koji sa manjim prekidima traju od 1. decembra prošle godine.

Prema riječima Konatara, trebalo im je četiri mjeseca da dobiju tekst koji su željeli. “A u narednih nekoliko dana nas očekuje dogovor oko lex specialis-a koji je svojevrsna osnova za sprovođenje Sporazuma, kao i oko još nekoliko tehničkih detalja“.

On je poručio da očekuju da će se nakon toga stvoriti svi uslovi da Sporazum bude potpisan i da se počne sa njegovom primjenom.

Bonus video: