Vlada ustanovila Orden Crnogorske nezavisnosti

“Predloženim dopunama ustanovljava se novi Orden Crnogorske nezavisnosti koji će se dodjeljivati fizičkim i pravnim licima za poseban doprinos afirmaciji crnogorske nezavisnosti”, kaže se u saopštenju
10 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.03.2016. 18:53h

Vlada je na današnjoj sjednici ustanovila Orden Crnogorske nezavisnosti koji će se dodjeljivati fizičkim i pravnim licima za poseban doprinos afirmaciji nezavisnosti države.

Kako se navodi, Vlada je, povodom obilježavanja desetogodišnjice obnove crnogorske nezavisnosti, na 152. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim odlikovanjima i priznanjima.

“Predloženim dopunama ustanovljava se novi Orden Crnogorske nezavisnosti koji će se dodjeljivati fizičkim i pravnim licima za poseban doprinos afirmaciji crnogorske nezavisnosti”, kaže se u saopštenju.

Pojašanjava se da je u diskusiji ocijenjeno da će novo državno odlikovanje imati specifičnu ulogu u daljem utemeljenju, jačanju i očuvanju državnog i nacionalnog identiteta, kao i poštovanju i njegovanju naslijeđenih kulturno-istorijskih vrijednosti.

U saopštenju se kaže da je predloženo i uvođenje Vojne medalje, koja će se dodijeljivati pripadnicima Vojske Crne Gore za zasluge u obavljanju vojnih zadataka.

Navodi se da je Vlada donijela i Program razvoja kulture 2016-2020, sa Akcionim planom za 2016. godinu.

“Radi se o strateškom dokumentu koji sistematično i analitički utvrđuje stanje u svim oblastima kulture i sadrži mjere koje će se sprovoditi u razvoju i afirmaciji kulture i kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zaštiti kulturne baštine i afirmaciji kulturnih identiteta koji odražavaju tradiciju i savremenost Crne Gore”, objašnjava se u saopštenju.

Bonus video: