Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana: Sarađivaće na pitanjima od zajedničkog interesa

Bilo je riječi i o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, kao i saradnji u okviru drugih regionalnih mehanizama poput Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC)“, saopšteno je iz MVPEI
1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Igor Lukšić, Foto: MVPEI
Ažurirano: 31.03.2016. 19:01h

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana usvojili su Zajedničku izjavu kojom se potvrđuje spremnost za dalju saradnju na Agendi povezanosti i pitanjima od zajedničkog interesa.

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić učestvovao je na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana koji je održan 30. i 31. marta u Draču.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je na sastanku razgovarano o aktivnostima na realizaciji zaključaka Samita u Beču i stanju regionalnih projekata iz Agende povezanosti, zajedničkim aktivnostima na definisanju predstojećih koraka u susret pariškom Samitu.

Dodaje se da je akcenat bio i na primjeni „mekih mjera“ u oblasti saobraćaja i energetike.

U saopštenju se kaže da su razmijenjena mišljenja o saradnji regiona sa Višegradskom grupom (V4) i procesu ratifikacije Sporazuma o osnivanju Fonda za Zapadni Balkan, kao i o neophodnim mjerama za njegov početak.

„Bilo je riječi i o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana, kao i saradnji u okviru drugih regionalnih mehanizama poput Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC)“, saopšteno je iz MVPEI.

Navodi se da su ministri razmijenili mišljenja i o aktuelnom pitanju migratornih tokova kroz zemlje Zapadnog Balkana i ocijenili da je region važan strateški partner Evropske unije kad su u pitanju migracije.

Lukšić je, dodaje se, ukazao na važnost zajedničkih aktivnosti u cilju bržeg ekonomskog oporavka regiona kroz konkretnu projektnu saradnju Zapadno-balkanske šestorke/Berlinskog procesa.

On je kazao je da je Crna Gora usvojila Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata za realizaciju do 2030. godine i dodao da država radi na pripremi dokumentacije kako bi projekti bili spremni za realizaciju uskoro.

U saopštenju Ministarstva se kaže da je Lukšić informisao da je Crna Gora ove godine kandidovala jedanaest projekata iz oblasti transporta, energetike, socijalnih pitanja i životne sredine za finansiranje iz Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

On je istakao da se uspješno sprovode i planirane mjere za uklanjanje tržišnih barijera u oblasti transporta i energetike, u skladu sa dogovorom sa Samita Zapadnobalkanske šestorke prošle godine u Beču.

Lukšić je podsjetio na važnost otpočinjanja rada Sekretarijata Fonda za Zapadni Balkan u Tirani, kao važnog regionalnog instrumenta za projektnu saradnju šest zemalja u više sektorskih oblasti, uz podršku V4.

„Posebno je ukazao na značaj unaprjeđenja aktivnosti i korišćenja kapaciteta ReSPA-e u Danilovgradu i informisao o aktivnostima aktuelnog crnogorskog predsjedavanja MARRI-je,“, saopšteno je iz MVPEI.

Dodaje se da je on istakao doprinos koji je Sekretarijat Radne grupe RCC-a za kulturu i društvo na Cetinju imao kroz brojne četvorogodišnje aktivnosti.

Iz MVPEI je saopšteno da je Lukšić na marginama sastanka imao bilateralne sastanke sa svim učesnicima.

“Susreti su bili i prilika za predstavljanje candidature za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija”, zaključuje se u saopštenju.

Osim šest šefova diplomatija regiona, na sastanku su učestvovali i evropski komesar za susjedsku politiku i pristupne pregovore Johanes Han, generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović, ministar vanjskih poslova Češke Lubomir Zaoralek u funkciji predsjedavajućeg V4, ministar vanjskih poslova Norveške Borge Brende, državni sekretar za evropske poslove Francuske Arlem Dezir i zamjenik državnog sekretara za vanjske poslove Italije Vincenco Amendola.

Bonus video: