DPS: Krivokapić nije bio ni medijator, ni moderator, već uzurpator

„Razgovaralo se uprkos njegovoj sujeti, njegovim opstrukcijama i samozavaravanju da je on jedini koji ima mandat, da se dogovara u svoje i u ime cijele opozicije“, navodi se u saopštenju
13 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.03.2016. 17:45h

Politički subjekti su, nastavkom dijaloga bez uloge predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, njemu jasno stavili do znanja da on nije bio ni medijator, ni moderator, već uzurpator tog procesa, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz te partije su naveli da se Krivokapić u izjavi crnogorskim medijima u srijedu poziva na radnu verziju Sporazuma od 19. februara, uz tvrdnje da se od tada nije ništa promijenilo.

„Dijalog nije prekinut 19. februara, iako to tako želi da prikaže Krivokapić, pokušavajući da stvori iluziju da bez “medijatora-moderatora” nema dijaloga“, saopšteno je iz DPS-a.

Navodi se da je, na veliku žalost Krivokapića, dijalog nastavljen.

„Razgovaralo se uprkos njegovoj sujeti, njegovim opstrukcijama i samozavaravanju da je on jedini koji ima mandat, da se dogovara u svoje i u ime cijele opozicije“, dodaje se u saopštenju.

Iz DPS-a su kazali da je dijalog nastavljen uprkos namjeri Krivokapića da predstavi crnogorskoj javnosti da je dijalog od strane Brisela povjeren njemu, da se vodi zbog njega i njegove, kako su naveli, već izgubljene pozicije predsjednika Parlamenta. „Iako je umišljao da su neki od učesnika u dijalogu samo na mobi za odbranu njegove funkcije i njegovog ega“.

U saopštenju se kaže da je sve očiglednije da je Krivokapić naučio samo da sluša sebe. „Da voli da je jedan jedini, pa i kad je jedan među jednakima kao što bi trebalo sada da bude. Samo da bude prvi. Da bude u prvom, a ne u 14. minutu dnevnika, što mu je jedan od važnih razloga za prigovor Javnom servisu“.

„Nastavkom dijaloga bez njegove uloge, politički subjekti su mu jasno stavili do znanja da nije bio ni medijator, ni moderator dijaloga, već uzurpator, a vrijeme je pokazalo da je i manipulator“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se kada se radni tekst Sporazuma od 19. februara, kompjuterski, lišeno emocija i bilo čijih političkih potreba, uporedi sa najnovijim tekstom, prikazuju 103 revizije dokumenta.

„Imajući u vidu 103 revizije dokumenta Sporazuma, postoje tačno 103 razloga da se Krivokapiću jasno u brk kaže da ne govori istinu kako se nije ništa promijenilo od 19. februara“, poručili su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, najmarkantnije razlike u odnosu na tekst na koji se Krivokapić poziva su brisanje stavova o potvrđivanju očuvanja postojeće rukovodne strukture Skupštine i svih njenih oblika rada i prisustvu predstavnika opozicije sa pravom na konsenzus-supotpis u poslovnim subjektima u većinskom državnom vlasništvu.

Iz DPS-a su rekli da su iz Sporazuma izbrisani i zahtjev za ostavkama postojećeg uređivačkog tima Informativnog programa RTCG-a, na čelu sa direktorkom TVCG i stav kojim se traži odgađanje lokalnih izbora u Tivtu za oktobar.

„Pravljenje političke magle ovakvim tvrdnjama koje odmah dobiju 103 kompjuterska demantija i suštinski važne izmjene, dešava se paralelno sa najnovijim pokušajima dogradnje teorije političkih sistema, uvodeći novu kategoriju “stabilnih izbornih procesa“, poručili su iz DPS-a.

Oni su kazali da su valjda do sada postojali “nestabilni” izbore kojima je Krivokapić dobijao poziciju predsjednika parlamenta i dodali da valjda zbog te “nestabilnosti” on sada neće da se odrekne te funkcije, „ni kada je postao očigledna manjina“.

„I ovaj neuspjeli Krivokapićev pokušaj priloga političkoj teoriji, samo je skretanje pažnje s činjenice da se neumitno nazire kraj njegove funkcije. Htio ne htio, s tim će se morati suočiti“, zaključuli su iz DPS-a.

Bonus video: