Đukanović: Nije pametno postavljati Vladi uslove, Krivokapić da ode

Upitan da li bi javnost trebalo da bude upoznata sa sadržajem pisama koja su dio nestalog dokaznog materijala i koja, navodno, sadrže korespodenciju između Mujovića i Đukanovića, Đukanović je rekao da je to pitanje iz nadležnosti specijalnog tužioca
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.03.2016. 14:25h

Destruktivno je nakon četiri mjeseca pregovora pominjati uslove za potpisivanje sporazuma vlasti i opozicije i neodgovorno da to radi neko ko zloupotrebljava svoju funkciju, poručio je premijer, Milo Đukanović.

On je rekao da očekuje da predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić podnese ostavku.

Đukanović je kazao da je Demokratska partija socijalista (DPS) političkom dijalogu pristupila bez bilo kakvog uslovljavanja.

“Mi nemamo nikakvih posebnih preduslova niti uslova, generalno mislim da je destruktivno četiri mjeseca nakon vođenja političkog dijaloga pominjati preduslove, jer na taj način bacamo pod noge četiri mjeseca pregovora”, kazao je Đukanović novinarima u parlamentu.

On je ocijenio da nije vaspitano govoriti o preduslovima nekome ko je učinio ponudu opoziciji za koju se u domaćim i međunarodnim krugovima smatra da je politički i demokratski presedan koji izlazi iz okvira balkanske i evropske političke prakse.

“Dakle, nakon jedne izdašne ponude koju je vlada dala opoziciji postavljati preduslove i uslove nije pametno. Da biste postavljali preduslove i uslove morate imati moralni integritet za to, što znači da morate poštovati jasna pravila koja se tiču moralnog kodeksa i demokratskih standarda društva”, smatra Đukanović.

On je rekao da onaj ko zloupotrebljava jednu državnu funkciju i poslovničke procedure ismijava parlamentarizam. Đukanović je kazao da je nepoznato bilo gdje u svijetu da manjina u parlamentu ima predsjednika.

“Time se ismijava demokratska procedura izbora, ovdje je riječ o klasičnoj zloupotrebi, a onaj ko na takav način zloupotrebljava svoju poziciju, apsolutno nema nikakvo pravo da postavlja uslove i preduslove”, rekao je Đukanović.

Na pitanje kada će sporazum biti potpisan, Đukanović je kazao da taj dokument predstavlja izraz saglasnosti volja dvije strane.

On je podsjetio da je vlada opoziciji ponudila pet ministarskih mjesta, nakon čega su oni tražili učešće u 16 državnih institucija, šest državnih preduzeća, učešće u lokalnim sekretarijatima za finansije i sve su to dobili.

“Ako tražite nešto mimo toga što ugrožava naš ustavni sistem, nećemo pristati jer bi to značilo da doprinosimo rušenju ustavnih principa zemlje”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ako opozicija traži od vlade da radi nešto što je protivno pravilima koja postoje u svijetu, čije standarde Crna Gora usvaja da bi postala njegov dio, oni neće na to pristati.

“Nećemo pristati na to da budemo jedina zemlja u svijetu u kojoj je predstavnik parlamentarne manjine predsjednik parlamenta. Nećemo pristati na to da se ruše pravila da se jednom u četiri godine organizuju izbori u ovoj zemlji i nećemo pristati na to da se vraćamo komesarskom modelu upravljanja medijima”, poručio je Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje, rekao da očekuje da Krivokapić podnese ostavku.

“Naravno da očekujem, kao što bih i sam podnio ostavku kada bih izgubio podršku većine u parlamentu. Pa to se valjda podrazumijeva, to je slovo A u azbuci”, rekao je Đukanović.

Upitan da li će Pozitivna učestvovati u vlasti, Đukanović je kazao da ta partija nije u situaciji kada joj treba udjeljivati milostinju.

“Ne mislim da mi treba da im određujemo status, valjda će oni znati da li su opoziciona ili vladajuća stranka, ali ako bismo sudili o faktima, Pozitivna je opoziciona partija, bez obzira što je podržala vladu, ona za sada ne učestvuje ni sa 0,1 odsto u vlasti”, pojasnio je Đukanović.

"Možda je golub u međuvremenu pao"

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas da nikada nije dobio nikakva pisma od Veselina Mujovića, osumnjičenog da je od Svetozara Marovića na prevaru uzeo 890 hiljada eura kako bi mu, navodno, olakšao položaj u tužilačkim istragama o višemilionskim malverzacijama u Budvi.

Đukanović je to rekao na Premijerskom satu u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanika Dritana Abazovića.

Upitan da li bi javnost trebalo da bude upoznata sa sadržajem pisama koja su dio nestalog dokaznog materijala i koja, navodno, sadrže korespodenciju između Mujovića i Đukanovića, Đukanović je rekao da je to pitanje iz nadležnosti specijalnog tužioca.

"Samo taj državni organ može odlučiti da li će, i u kojoj mjeri, dio materijala koji pribavlja tokom istrage povodom ovog slučaja biti objavljen učiniti dostupnim javnosti. A ako je uopšte relevantno moje mišljenje za postupak koji obavlja drugi državni organ, moj odgovor povodom vašeg pitanja je - obavezno", kazao je Đukanović.

On je kazao da bi to trebalo učiniti, ne zato da bi se na taj način zaštitio ugled države ili funkcije premijera, nego „što ćemo na taj način dalje dati prilog intrigama unutar jedne provincijalne javnosti koja, nažalost, dominira i koja jako voli da se bavi time ko kome šta piše“.

"Što se mene tiče, nemam nikakvog problema s tim. Nikakva pisma nijesam dobijao, ni na privatni, ni na službeni mejl, ni na koju drugu adresu. Moguće da je golub bio u pitanju, i da je u međuvremenu pao, i da zbog toga traže ta pisma. Ali, ako iko dođe do njih, što se mene tiče, nema nikakvog problema da ih objavi", naveo je Đukanović.

Na pitanje Abazovića zašto se Vlada zaštitnički ponaša prema čelnicima Uprave policije i da li neko organizovano štiti nekoga u državi, Đukanović je kazao da on apsolutno štiti sve one državne institucije koje su u nadležnosti Vlade u svemu što rade na zakonit način i u službi interesa države.

"Prema tome, odlučno štitim Upravu policije, jer je ona u nadležnosti ne samo Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade, i štitim je sa dubokim uvjerenjem da je ne jednom pokazala da vrlo odgovorno štiti vitalne interese ove države", naglasio je Đukanović.

Zbog toga, smatra Đukanović, Upravu policije treba veoma odgovorno zaštititi od ataka koji se preduzimaju prema njoj sa namjerom da se dezavuiše država i sruše državne institucije.

"Kada bilo ko od državnih institucija ili zaposlenih u njima radi nešto nezakonito, podrazumijeva se da ne uživa nikakvu zaštitu ni Vlade ni premijera, i da mu u tom slučaju ta zaštita ne može biti ni od kakve pomoći, jer će i sam postati predmet bavljenja nadležnih državnih organa", naveo je Đukanović.

On se saglasio sa Abazovićem da je jako važno saznati kako je nestao dio dokaznog materijala iz policije i ko je pokušao da omete istragu.

"Ko god to bio, apsolutno sam saglasan da mu nema mjesta ni u jednom državnom organu, a u kojoj mjeri će biti predmet krivičnog gonjenja, o tome će odlučivati drugi državni organi. Što se mene tiče, kao šefa izvršne vlasti, nikakve sumnje nema da onog trenutka, kada dođemo do saznanja da je to uradio bilo koji čovjek zaposlen u bilo kojoj instituciji, taj više tamo neće raditi", poručio je Đukanović.

Komentarišući navode da je Specijalna antiteroristička jedinica prebijala građane, Đukanović je kazao da o tome ima različitu percepciju.

"Ja mislim da je SAJ, zajedno sa ukupnimm snagama policije, odbranila državu i institucije Crne Gore od vandalskog napada", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je bilo i prekoračenja ovlašćenja, ali je, kako je naveo, zbog toga poveden postupak i država je sudskim poravnanjem „namirila ono što je trebalo da namiri“.

Đukanović se saglasio i sa tim da nema mjesta porukama da, treba suditi tužiocu ako pokrene istragu, pa se pokaže da je ona neopravdana.

„Poenta je da svi razmislimo da takvu odbranu prava ne možemo počinjati na određenom institucionalnom nivou, da zaštitimo i predsjednika Vlade ako ima pogrešnu procjenu, i tužioca, nego da moramo voditi računa o tome da zaštitimo pravo na nevinost svakom građaninu“, naveo je Đukanović.

On je naglasio da se sa mnogo više senzibilnosti treba pristupati akcijama koje preduzimaju državni organi.

„Ne živimo u Kini, nego u Crnoj Gori. Ovdje se čovjek i prije optužnice, a kamoli prije presude, zahvaljujući kastiganju koje se događa u našem društvu, prije svega u neprofesionalnim medijima, obilježi za čitav život, i on i njegova porodica“, kazao je Đukanović.

On je poručio da se „grdno varaju svi koji misle da će to proći neopaženo i da će se na to zaboraviti“.

„Važno je da opomenemo sve koji pomalo neoprezno na taj način učlaze u ugrožavanje integriteta ličnosti, da to nije karakteristika pravno uređenog i demokratskog društva“, zaključio je Đukanović.

"Lapsus" Jasavić: Nazvala "Vijesti" kancerom, zabrinuti za premijera napustili sjednicu

Pozitivna Crna Gora napustila je sjednicu na kojoj premijer Milo Đukanović odgovara na pitanja poslanika, u okviru premijerskog sata, a poslanica te partije Azra Jasavić je "Vijesti" nazvala kancerom.

"Pozitivna Crna Gora neće prisustvovati današnjoj sjednici iz prostesta na vaše pravno nasilje koje sprovodite u ovom parlamentu, zloupotrebljavajući funkciju koju imate, a radi zaštite ličnih i interesa nekih takozvanih medija, koji sebe nazivaju medijima, sa kojima jeste u javnom savezu, a zapravo predstavljaju političke biltene znatnog broja političkih partija. Radi se o kanceru, oprostite, koncernu Vijesti", kazala je Jasavić u obraćanju Krivokapiću.

Ona je potom kazala da se radi o lapsusu.

Ona je dešavanja u skupštini nazvala "burleskom", a potom u obraćanju premijeru Đukanoviću, rekla da će on danas odgovarati na pitanje tri poslanika, navodeći da jedan od njih pripada "nelegitimnom klubu".

"Premijeru, što se tiče vašeg dolaska, vi imate obavezu i dobrodošli ste. Danas ćete se družiti i odgovarati na pitanja tri poslanika, a jedan pripada nelegitimnog klubu. On je danas u prilici da postavlja pitanje zahvaljujući Krivokapićevoj zloupotrebi ovog doma. Naš odlazak nema veze sa vašim dolaskom, ali ima sa onim koji zloupotrebaljaju funkcije", objasnila je Jasavić.

Bonus video: