Nema nepravilnosti u procesu demarkacije granice Crne Gore i Kosova

"Ovo je bilo jedno izuzetno iskustvo da vidim kakav je uticaj kada komisije rade zajedno. Radi se o komisijama dvije susjedne države. Ovo je dobar primjer za vrijeme koje dolazi, za dvije zemlje, Kosovo i Crnu Goru"
79 pregleda 1 komentar(a)
granica Crna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
granica Crna Gora - Kosovo, Foto: Printscreen
Ažurirano: 30.03.2016. 18:15h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da nezavisna međunarodna ekspertska grupa za procjenu procesa demarkacije granične linije sa Crnom Gorom nije pronašla nepravilnosti u procesu tog razgraničenja.

"Sa pravnog i tehničkog aspekta stručnjaci nisu pronašli nepravilnosti u procesu demarkacije", rekla je Jahjaga na konferenciji za novinare.

Prema njenim riječima komisija je procijenila da je proces demarkacije trebalo da bude transparentniji, i da u njemu učestvuje kosovska javnost, imajući u vidu zakone na snazi, karte i geodezijske nalaze.

Član ekspertske komisije Flečer Bartonrekao je da je svoje nalaze "elaborirao" u obimnom izvještaju koji je dostavio Jahjagi.

"Konstatovali smo da je Državna komisija Kosova postavila jak temelj u svom radu. Proces se odvijao na jakoj zakonskoj osnovi. Zbog toga smo konstatovali da je sa zakonskog aspekta proces i rad komisije bio legitiman", rekao je Barton.

Član ekspertske komisije Herbert Vilmes rekao je da je sagledao tehnički aspekt sporazuma o demarkaciji.

Kako je naveo, komisija Kosova i Crne Gore primijenila je najbolje tehnike koje su omogućile da se "jasno vidi površina do jednog centimetra".

"Ovo je bilo jedno izuzetno iskustvo da vidim kakav je uticaj kada komisije rade zajedno. Radi se o komisijama dvije susjedne države. Ovo je dobar primjer za vrijeme koje dolazi, za dvije zemlje, Kosovo i Crnu Goru", rekao je on.

Demarkacija granične linije i sporazum o Zajednici srpskih opština razlog su višemjesečne blokade rada skupštine Kosova, jer opozicija smatra da je demarkacijom granice sa Crnom Gorom Kosovo oštećeno za oko 8.000 hektara.

Bonus video: