Dedović: Odgađanje izbora u Tivtu bi bio opasan presedan

"Ne treba uvoditi presedane na taj način i, sa pravnog aspekta, postoji brojni argumenti koji idu u prilog tome da odgađanje izbora u Tivtu ne bi bilo poželjno u aktuelnom trenutku“, smatra Dedović
6 komentar(a)
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Vlado dedović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2016. 14:13h

Odgađanje izbora u Tivtu bio bi opasan presedan i ne bi bilo dobro za naredne izborne procese, ocijenio je direktor pravnog Centra za monitoring i istraživanje, Vlado Dedović.

On je, na konferenciji "Za fer izbore 2016: Politički dijalog i sprovođenje izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori", kazao da je, tek kada se spoznalo da ne postoji ni minumum uslova za fer izbor, počeo politički dijaloga.

"Institucije su tek gotovo nakon dvije godine od usvajanja izbornog zakonodavstva stvorile minimum uslova za realizaciju izbornih procesa“, rekao je Dedović.

On je, govoreći o Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), kazao da ozbiljno sumnja njenu mogućnost kontrole državnih resursa u toku izborne kampanje u izborima u Tivtu, u postojećim kapacitetima.

Dedović je ocijenio da bi odgađanje izbora u Tivtu bio opasan presedan.

"I ne bi predstavljao dobro rješenje za naredne izborne procese“, smatra on.

Dedović je objasnio da mandat odbornika i poslanika traje četiri godine i naveo Zakon o izboru odbornika i poslanika ne predviđa mogućnost produženje mandata.

"Ne treba uvoditi presedane na taj način i, sa pravnog aspekta, postoji brojni argumenti koji idu u prilog tome da odgađanje izbora u Tivtu ne bi bilo poželjno u aktuelnom trenutku“, smatra Dedović, objašnjavajući da treba čuvati osnovne principe izbornog sistema.

On je rekao da je afera „Snimak“ u januaru 2013. godine uslovila i da će usloviti značajne izmjene na političkoj sceni u pravnom poretku, kojim se uređuje izborno zakonodavstvo.

"18 mjeseci nakon usvajanja izbornog zakonodavstva nijesmo imali apsolutno nikakav odogovor od nadležnih državnih institucija o tome koji su konkrenti učinci u njegovoj primjeni“, naveo je Dedović.

Neđeljko Rudović iz Građanskog pokreta URA je izrazio zabrinutost za to kako će neke važne institucije u državi odgovoriti na ono što je njihov zadatak.

On je objasnio da, prije svega, misli na Državnu izbornu komisiju (DRI) i ASK i apelovao na njih da nađu način da sve uvjere da će svoj posao raditi profesionalno.

"Plašim se da se poseglo za onim dobro poznatim receptom, kada su u pitanju DRI i ASK, više se vodilo računa kako da se nađe posao i plata za određene partijske funkcionere, nego kako da s eizaberu ljudi koji mogu odgovoriti izazovu i nažalost to je situacijama u mnogim javnim institucijama“, naveo je Rudović.

On smatra da su zakoni odlični, ali se, kako je naveo Rudović, ne sprovode u praksi.

"Ne sprovode se u praksi zbog sebične i kratkovide politikle partije koja je trenutno na vlasti u Crnoj Gori i ta politika cijelu državnu vuče ka ponoru“, ocijenio je Rudović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je veoma blizu postizanja prijeko potrebno političkog sporazuma koji će imati svoje važno mjesto ukoliko se sprovede.

"Skoro da ne dovodim u pitanje da li će biti potpisan“, dodao je Rudović.

Sporazum će, kako je naveo, biti prekretnica i model koji će biti putokaz za sve kako treba voditi novu politiku. „Politiku razumijevanja kojoj ne nedostaje čvrstine i oštrine, ali onu koja se na kraju neće svoditi na namjeru ili besomučne pokušaje da jedni druge uništimo“.

Zdravko Šoć iz Liberalne partije Crne Gore smatra da za one koji nijesu odgovorni uvesti sankcije.

"Ukoliko ne počnu sa samokažnjavanjem, odnosno podnešenjem ostavki, trebalo bi da se razmišlja i o tome da se njegovim procesuiranjem to dovode do prihvatljivog nivoa“, kazao je Šoć.

Prema njegovim riječima, došlo se u situaciju da se mora nekih ad hoc rješenjima, odnosno lex specialisima da se interveniše.

"A to sve može da dovede u opasnost i čitavi pravni sistem države“, rekao je Šoć.

On je poručio da je potrebno stvoriti jake institucije i što manje, kako je dodao Šoć, potezati za rješenjem „lex specialis“.

Bonus video: