Tivat ne smije ugroziti dogovor

“Ono što bi se dobilo zatezanjem oko Tivta, nije vrijedno ispregovaranog”
46 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2016. 05:18h

Odlaganje izbora u Tivtu koje opozicija traži ne bi smjelo da ugrozi potpisivanje sporazuma o uslovima za fer izbore koji bi trebalo da ubrzo bude potpisan.

Jedan od spornih zahtjeva SDP-a, URA i Demosa je odlaganje lokalnih izbora zakazanih za 17. april, jer prema njihovom mišljenju za njihovo fer održavanje ne postoje uslovi. URA i Demos u tom gradu još uvijek nemaju odbore.

Funkcioner URA, Neđeljko Rudović, ocijenio je da će sporazum o uslovima za fer izbore, ako bude potpisan, biti suviše važan događaj u crnogorskoj politici da bismo dopustili da ga bilo što ugrozi. “Taj sporazum, koji smatramo gotovo usaglašenim, izlazi u susret ključnim zahtjevima opozicije i omogućava nam da zaustavimo praksu izbornih prevara i kupovine ljudi”, kazao je Rudović za “Vijesti”. Šef SDP-a, koji je predao listu za izbore u Tivtu, Ranko Krivokapić poručio je se odluka o učešću na izborima može široko tumačiti, pa čak i time da oni pristaju na pravila koja diktira DPS, navodeći da je odluku donio opštinski odbor stranke. “Za opoziciju nije prihvatljivo da izbori u Tivtu budu održani sredinom ljeta”, rekao je on za TV Atlas.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić kaže da će pitanje odlaganja izbora u Tivtu biti otvoreno do potpisivanja sporazuma. “Politička mjera opozicije u ovom trenutku, na zakazivanje izbora za koje nisu stvoreni uslovi, su bojkot, tako da ćemo to izanalizirati u posljednjem trenutku, da li je to taj način koji nam omogućava da se, ipak, odnesemo prema tim izborima bojkotujući ih, ili da se do kraja to pitanje zateže”, rekao je Lekić za TV Vijesti.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, smatra da bi opoozicija insistiranje DPS-a da izbori u Tivtu budu održani 17. aprila trebalo da prihvati kao mjeru kompromisa, jer je uspjela daleko više nego što je šef vladajuće partije, premijer Milo Đukanović, u početku nudio. “Posebno zato što se praktično radi o malom biračkom tijelu koje nema kapacitet da utiče na ukupan izborni rezultat u Crnoj Gori”, kazala je ona za “Vijesti”. Na pitanje da li vrijedi da se zbog toga ugrozi sporazum, Uljarevićeva je poručila da Tivat treba prihvatiti kao “kolateral”. “Ono što bi se dobilo “zatezanjem” oko Tivta, nije vrijedno do sad ispregovaranog i Tivat bi trebalo prihvatiti kao “kolateral”.

Uljarevićeva je dodala da odbijanjem odlaganja izbora, DPS pokušava dokazati svom biračkom tijelu da nije baš popustio u svemu.

Potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je da je u ovom momentu sporno samo odlaganje izbora u Tivtu, dok su za Lekića sporne i kadrovske promjene u RTCG. Iz DPS-a su sinoć poručili da “sa žaljenjem konstatuju” da se od dijela učesnika tog procesa ponovo čuje jezik ultimatuma i ucjena.

Đukanoviću ponuda izdašna, Tusku bitan kredibilitet vlade

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk kazao je nakon sastanka sa premijerom da je među ključnim prvenstvenim zadacima priprema predstojećih izbora uz demokratski dijalog, čime će se omogućiti novoj vladi da stekne novi kredibilitet i time krene u dalji proces reformi. On je dodao da je u Crnoj Gori od prvenstvene važnosti bitka protiv korupcije i organizovanog kriminala. Đukanović je rekao da je vlada dala izdašnu ponudu opoziciji. “Podijelili smo nadu da će pregovarački proces dovesti do uspješnog epiloga, do sporazuma i do stvaranja dovoljno dobrih uslova da, vjerovatno na jesen ove godine, imamo parlamentarne izbore”, rekao je Đukanović. Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker kazao je da Crna Gora u godini izbora treba da pokaže da je usvojila demokratske principe i da je na stabilnom evropskom kursu.

Potpis do 9. aprila, Lekić neće sporazum dok Rutovićeva ne ode

Lekić je u intervjuu za TV Vijesti kazao da Sporazum ne može biti potpisan dok direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović ne podnese ostavku. Lekić je kazao da bi sporazum mogao da bude potpisan do 9. aprila. “Ukoliko se DPS opredijeli da mu je važnija gospođa Rutović ili ako je to epohalna stvar za njih a ne ova tranzicija koja je i njima šansa da dođemo do fer izbora, što je i njihova šansa, onda neka preuzmu odgovornost”, rekao je lider Demosa. On je dodao da će imena predstavnika opozicije u vladi biti poznata nakon usvajanja leks specijalisa u Skupštini, ali da on sigurno neće biti u njoj.

Bonus video: