Bečić: Poslanici DPS-a rado se sjete 1918. godine kada treba podijeliti građane

Bečić je kazao da nema ni elementarnih uslova za održavanje fer i slobodnih lokalnih izbora u Tivtu 17. aprila
33 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2016. 13:32h

Demokratska Crna Gora neće potpisati Sporazum o stvaranju uslova za fer i demokratske izbore jer, kako je rekao lider Aleksa Bečič, nijesu učestvovali u tom procesu i pregovarali sa vlastima zbog “uvođenja političke korupcije u državni parlament”.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da bi sporazum trebalo da bude potpisan naredne sedmice.

Bečić je rekao da je pregovor, kao predstavnik Demokrata u parlamentarnom dijalogu napustio 1. februara zbog “uvođenja političke korupcije u državni Parlament, saopštivši da sa njima” nema razgovora u trenutnku sprovođenja principa “kupi, pa vladaj”.

“Koliko možemo vidjeti, proces pregovora vlasti i kolega iz opozicije nalazi se u poodmakloj fazi, tako da su njegovi učesnici adekvatni sagovornici o samom finišu tog procesa. Kada su u pitanju Demokrate, dali smo riječ kada smo izašli iz tog procesa da mu nećemo bit smetnja ili opstrukcija, ali da u njemu nećemo učestvovati”, rekao je Bečić agenciji MINA.

On je, komentarišući odgađanje sjednice parlamenta, kazao da je očigledno su se premijer Milo Đukanović i Krivokapić lakše dogovarali oko zauzimanja pozicija, nego oko napuštanja fotelja i privilegija.

“Đukanović je povukao zakone, koji su, kako sam kaže, od suštinskog značaja za Crnu Goru, da bi “srušio” Krivokapića, a Krivokapić odgađa sjednicu da bi protivurječio Đukanoviću. Potpuno je jasno da i jedan, i drugi stavljaju svoje lične sujete i interese ispred interesa države Crne Gore”, smatra Bečić.

On je kazao da nema ni elementarnih uslova za održavanje fer i slobodnih lokalnih izbora u Tivtu 17. aprila.

Prema riječima Bečića, na političkoj sceni postoji izraženo nepovjerenje u izborni proces, bojkot izbora od skoro cjelokupne parlamentarne opozicije, odnosno od četiri najjača politička subjekta u opoziciji.

On je naveo da na političkoj sceni postoji zloupotreba javnih resursa u političke svrhe, neimplementacija AFIS sistema, nedovoljno jasna funkcija elektronske identifikacije birača i samovolja Demokratske partije socijalista (DPS) u određivanju termina održavanja izbora u situaciji kada, kako je dodao Bečić, vlada totalni insitutucionalni haos i institucionalna blokada.

On je ponovio da su Demokrate potpuno, suštinski, kadrovski i formalno spremne za učešće na izborima.

Demokrate imaju, kako je kazao Bečić, Opštinski odbor, infrastrukturu na svim nivoima organizovanja, izbornu listu sa 32 kandidata, prikupljene potpise podrške i realizovanu kampanju od vrata do vrata u dva prstena.

“Ali i pored te činjenice nijesmo predali izbornu listu, jer naši brojni funkcioneri neće biti dekor na postizbornim priredbama Đukanovića, koje organizuje kao majstor izbornih zloupotreba”, poručio je Bečić.

Prema njegovim riječima, Demokrate su pokazale da su im data riječ, principi, slobodni izbori i opoziciona solidarnost iznad bilo kog uskopartijskog interesa koji mogu ostvariti, imajući u vidu njihovu snagu u Tivtu i cijeloj Crnoj Gori.

Bečić je kazao da su njihovi principi jasni - vlast se mijenja na izborima.

“A Demokrate će učestvovati isključivo na onim koji se organizuju u skladu sa zakonima i osnovnim načelima Ustava države”, dodao je on.

Bečić je kazao da je predsjednik države, Filip Vujanović 28. februara saopštio da je spreman na kooperativnost koja podrazumijeva da se samo jedna odredba Zakona o lokalnoj samoupravi unese kojom će se mandat parlamenta u Tivtu produžiti od 7. maja, do novih izbora koji bi se održali istovremeno sa parlamentarnim.

“I u čemu je problem? Neko ne želi da promijeni jednu jedinu odredbu Zakona o lokalnoj samoupravi i omogući da se ovaj period iskoristi za izgradnju povjerenja u izborni proces i blokadu izbornih manipulacija? Zbog čega? Isključivo da bi svojoj partiji omogućio nesmetan nastavak zloupotreba po dobro poznatom modelu iz afere Snimak”, naveo je Bečić.

On je podsjetio da su poslanici Demokrata, kako bi onemogućili namjeru Đukanovića, 10. marta predali u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se, kako je pojasnio Bečić, omogućava predsjedniku države da odgodi izbore najkasnije do dana održavanja parlamentarnih izbora.

On je ukazao da to nije presedan, već praksa, jer su takvi primjeri postojali u skorijoj prošlosti, 2006. godine.

“Očigledno je da se poslanici DPS-a rado sjete 1918. i 1948. godine kada treba podijeliti građane, ali zaborave ona vremena u bliskoj prošlosti, koja im nikako ne idu u prilog“, poručio je Bečić.

On je podsjetio da je Skupština u martu 2006. godine donijela Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim je produžen mandate odbornika i predsjednika opština u 12 opština u Crnoj Gori, kako bi izbori u tim opštinama bili održani zajedno sa parlamentranim u septembru 2006. godine.

“Tako da smo mi jasno pokazali put ka rješenju u interesu svih, rješenju koje je put ka izlasku iz krize, a ne produbljivanju krize”, dodao je Bečić.

On je kazao da bi Demokrate, da su razmišljale o sebi, potrčale da učestvuju na tim izborima i pokažu veliku snagu koja je, kako je dodao, evidentna po svim istraživanjima.

“Međutim, nijesmo to uradili, jer nikada nećemo simulirati demokratiju i ići na unaprijed pripremljene izbore u režiji Đukanovića”, rekao je Bečić.

On je naveo da ostavljaju građanima da sude o kolegama iz jedne stranke koje su saopštile da nema uslova za fer izbore, a nakon toga, kako je kazao Bečić, predale izbornu listu. “Niti smo se rukovodili njima, niti ćemo ikada to činiti, jer su nama principi, data riječ i zajednički interes opozicije iznad bilo kakvih pojedinačnih i partijskih interesa”.

Upitan za ocjenu saradnje opozicionih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni, Bečić je naveo da je saradnja opozicije nasušna potreba moderne i savremene Crne Gore.

“DPS se ne pobjeđuje načinom nastupa, već sinhronizovanim akcijama, saradnjom, uvažavanjem, poštovanjem, dogovorom i usmjeravanjem kritike isključivo ka predstavnicima vlasti”, kazao je Bečić.

On smatra da je to model koji opozicija polako prepoznaje i postepeno ga primjenjuje i koji će, kako se nada, postati pravilo u djelovanju opozicionih političkih subjekata.

Prema riječima Bečića, opoziciono djelovanje je put posut trnjem i zato se ne smije trošiti energija na međusobno prepucavanje o tome ko je pametniji, sposobniji i taktičniji.

“Već je potrebno da radimo na način da 2016. godina bude godina iz koje ćemo izaći svi kao pobjednici vodeći evropski i savremeni metod političke borbe”, smatra Bečić.

On je poručio da Crna Gora konačno mora biti zemlja savremenih političara, koji su potekli iz naroda i koji ne žive bolje od naroda.

Bečić je pojasnio da je zbog toga predložio Sporazum o pomirenju opozicije, čiji je potpis za njih, kako je kazao, ravan zakonu, koji će Demokrate potpuno ispoštovati.

On je rekao da su Demokrate spremne za mukotrpan proces izgradnje povjerenja među liderima opozicije, jer to od njih, kako je naveo Bečić, očekuje stotine hiljada građana, koji su željni promjena.

Bonus video: