Kako fotografije birača sačuvati od krađa

MUP da objavi kako će spriječiti zamjenu fotografija birača kada ih iz registra ličnih karata prebacuje u birački spisak
59 pregleda 21 komentar(a)
Goran Danilović, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Neven Gošović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2016. 19:25h

Poslanik Demokrata Neven Gošović pozvao je MUP da objavi način na koji će spriječiti moguću zamjenu fotografija birača, kada ih iz registra ličnih karata i pasoša, bude prebacivao u elektronski birački spisak.

To je neophodno, tvrdi, zbog elektonske identifikacije birača, jer postoji opasnost da se zamjenom fotografija omogući glasanje u tuđe ime.

“Neohodno je da MUP saopšti u čemu se sastoji mehanizam zaštite, da fotografije birača preuzete iz registara ličnih katara i pasoša, budu prenesene bez promjene u elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska”, rekao je Gošović “Vijestima”.

Treba objasniti, dodaje on, i način kontrole zaštite od zloupotreba nakon preuzimanja fotografija iz registara.

“To je uslov koji mora biti ispunjen i bez toga nema zakonitosti glasanja na biračkom mjestu, kako se ne bi desilo da jedno lice glasa umjesto drugog za koje se zna da tog dana neće iskoristiti biračko pravo”, objasnio je Gošović.

On podsjeća da je MUP obavezan da u elektronskoj verziji biračkog spiska unese sve podatke iz izvoda biračkog spiska, za određeno biračko mjesto, i zadnju fotografiju birača iz registra dokumenata.

Komentarišući nedavnu izjavu sekretara MUP-a Dragana Pejanovića da primjena Afis sistema nije neophodna na lokalnim izborima u Tivtu, Gošović, koji je bio član skupštinske radne grupe parlamentarnog dijaloga, kaže:

“Pejanović nije informisao građane da ta obaveza nije utvrđena zakonom, ali da postoji politički dogovor da se taj Afis mora nabaviti i izvršiti njegova primjena, jer je to bitan uslov za zakonitost izbora. Zbog čega bi MUP potpisivao ugovor a Ministarstvo finansija obezbjeđivalo sredstva, ako to nije za sticanje povjerenja u izborni proces?” zapitao je.

Demokrate, URA i Demos bojkotuju izbore u Tivtu jer sumnjaju da će biti sprovedeni u demokartskim uslovima. Ranije je bilo dogovoreno da oni budu pilot projekat za primjenu novog izbornog zakonodavstva.

Kontroli Afisa da prisustvuju partije i NVO koje prate izbore

Gošović je pozvao MUP da saopšti kada će ugovor o nabavci Afis sistema biti realizovan, kada će uređaj biti isporučen i stvoreni uslovi za njegovu primjenu.

“On treba da omogući da se u bazi ličnih karata više ne mogu naći dokumenta sa istim biometrijskim podacima. I u slučaju da se utvrdi da u bazi izdatih ličnih karata postoje duplikati sa istim podacima, one ne bi mogle biti upotrijebljene na izborima, niti bi podaci za ta lica mogla biti u biračkom spisku. Kontrola i upotreba tog sistema morala bi se uraditi transparentno, a rezultati saopšteni javnosti. Pored stručnih lica MUP-a postupku treba da prisustvuju učesnici izbornog procesa i NVO registrovane za praćenje sprovođenja izbora”, objasnio je Gošović.

Iz MUP-a su ranije “Vijestima” saopštili da bi isporuka opreme za civilni AFIS trebalo da bude realizovana do 25. marta, nakon čega slijedi instalacija sistema.

Bonus video: