Blažić: U parlamentu ne sjede predstavnici građana

Prema ocjeni Blažića, ovakvo stanje neizvjesnosti jedino koristi političkim akterima za političke trgovine a nikako za građane Crne Gore
26 komentar(a)
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Đorđije Blažić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 26.03.2016. 12:47h

U crnogorskom parlamentu ne sjede predstavnici građana, već partijskih oligarhija i njihovih interesnih grupa, ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

On je kazao da su prekompozicija na političkoj sceni i osnivanje novih partija dovele u pitanje i legitimitet , ali ne i legalitet Skupštine.

"Nove političke partije nemaju svoj izborni legitimitet u volji građana jer nijesu ni postojale u trenutku izbora, što , uz neustavni izborni sistem, dovodi u pitanju legitimnost Skupštine, ali i ostalih državnih organa koji izviru iz legitimnosti Skupštine", kazao je Blažić agenciji Mina.

On je, komentarišući dešavanja u parlamentu, kada je predsjednik Ranko Krivokapić otkazao sjednicu nakon što je DPS tražio da se izostavi 14 od 16 tačaka dnevnog reda, kazao da to ukazuje da u parlamentu dominantno ne sjede predstavnici građana već partijskih oligarhija i njihovih interesnih grupa.

"Zaista ovakva neozbiljnost sama govori sve o njima, njihovim ciljevima i interesima“, rekao je Blažić.

On je, govoreći o govoreći o mogućnosti da se dolože izbori u Tivtu, ponovio da se to ne može uraditi bez bez izmjena zakona.

"Suvuše je neozbiljno o tome govoriti jer se izbori ne mogu odlagati zato što nadležni držvani organi nijesu radili svoj posao u skladu sa zakonom“, kazao je Blažić.

Prema njegovoj ocjeni, ovakvo stanje neizvjesnosti jedino koristi političkim akterima za političke trgovine a nikako za građane Crne Gore.

"Oni očekuju minimum odgovornosti državnih institucija koje nažalast funcionišu u interesu i zaštiti likova i dijela političkih oligarhija a ne u javnom interesu, odnosno interesu države i građana Crne Gore“, kazao je Blažić.

Bonus video: