BS: Presuda Karadžiću samo djelimična satisfakcija za unesrećene porodice

„Haški tribunal je presudio zločinačkoj i genocidnoj ideji koja je devedesetih godina rasplamsala ratni vihor i činila brojne zločine i progone nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovina i drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije“, ocijenjeno je iz BS
27 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Radovan Karadžić, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2016. 15:44h

Presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karadžiću predstvalja mali dio zadovoljene pravde, ali se njome potvrđuje postojanje udruženog zločinačkog poduhvata koji je sprovođen planski i sistematski u Bosni i Hercegovini, ocijenjeno je iz Bošnjačke stranke (BS).

Ta partija pozdravlja presudu Haškog tribunala kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, Hrvatim i ostalim nesrbima.

„Haški tribunal je presudio zločinačkoj i genocidnoj ideji koja je devedesetih godina rasplamsala ratni vihor i činila brojne zločine i progone nad nedužnim građanima Bosne i Hercegovina i drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije“, ocijenjeno je iz BS.

Oni smatraju da 40 godina zatvora za nekoga ko je ideolog rata i nalogodavac zločina protiv nedužnog stanovništva, uključujući genocid u Srebrenici, predstvalja samo djelimičnu satisfakciju za unesrećene porodice.

„Presuda sigurno predstavlja opomenu svima koji se još zanose idejama i ciljevima zasnovanim na stvaranju veliko-državnih projekata“, kaže se u saopštenju BS.

Kako se navodi, države i društva nekadašnje Jugoslavije, uključujući i Crnu Goru moraju da raskrste sa prošlošću, pravosnažno i adekvatno kazne sve zločince, i rade na izgradnji mostova pomirenja i saradnje među narodima.

Bonus video: