Širenje Alijanse važno za bezbjednost Evrope

Prijemu je prisustvovalo oko 150 zvanica, predstavnika administracije i Kongresa SAD, Nacionalne garde Mejna – države partnera Vojske Crne Gore, diplomatskog kora, političke i akademske zajednice i crnogorske dijaspore
7 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2016. 11:50h

Širenje NATO-a pristupanjem Crne Gore još jedan je važan korak ka daljoj stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana i zaokruživanju bezbjednosti i cjelovitosti Evrope, ocijenjeno je na prijemu u Vašingtonu.

U organizaciji Ambasade Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Crnogorskog kokusa u Kongresu SAD u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu održan je svečani prijem povodom početka procesa pristupanja Crne Gore NATO-u.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), domaćini prijema su bili ambasador Crne Gore u SAD, Srđan Darmanović, i predsjedavajući Crnogorskog kokusa, kongresmen Dag Lamborn.

Prijemu je prisustvovalo oko 150 zvanica, predstavnika administracije i Kongresa SAD, Nacionalne garde Mejna – države partnera Vojske Crne Gore, diplomatskog kora, političke i akademske zajednice i crnogorske dijaspore.

Darmanović je, kako je saopšteno iz MVPEI, istakao značaj pristupanja Crne Gore NATO-u u godini obilježavanja deset godina od obnove nezavisnosti Crne Gore.

"Ovaj strateški cilj je tada čvrsto zacrtan, zajedno sa evropskim integracijama, kao garant stabilizacije i napretka države i regiona. Crna Gora dijeli vrijednosti evroatlantske zajednice i nebrojeno puta je pokazala solidarnost sa regionom i saveznicima, što će nastaviti i kao punopravna članica NATO“, kazao je on.

Darmanović je zahvalio administraciji i Kongresu SAD na podršci Crnoj Gori.

Ostali govornici su, kako je saopšteno iz MVPEI, naglasili da je upućivanje poziva u članstvo Crnoj Gori predstavljalo snažnu potvrdu politike otvorenih vrata Alijanse.

"Pored obaveza koje je Crna Gora već ispunila i koje će nastaviti da ispunjava u cilju postizanja standarda NATO, govornici su ocijenili da je dalje širenje Alijanse pristupanjem Crne Gore još jedan važan korak ka daljoj stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana i zaokruživanju bezbjednosti i cjelovitosti Evrope“, kaže se u sapštenju.

Pored Darmanovića i Lamborna, pozdravne govore su održali i kongresmen Majkl Tarner iz Ohaja, koji je i predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evroaziju u Stejt Departmentu Hojt Ji, zamjenik pomoćnika sekretara odbrane za Evropu Majkl Karpenter, kao i izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta, Dejmon Vilson.

Galerija

Bonus video: