Abazović: Manjine imaju zaštitnike i u opoziciji

"Zadovoljstvo je da u ovako složenom političkom momentu ima poslanika koji nisu spremni da budu batina u nečijim rukama”
19 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.03.2016. 18:16h

Osnivanje poslaničkog kluba "Alternativa-URA" je tehnička stvar, ali je suštinski važna jer označava početak procesa da pripadnici manjina shvataju da DPS nije njihov jedini zaštitnik i da mogu naći partnere u opoziciji koji su građanski orijentisani, spremni da ispoštuju njihove zahtjeve i imaju senzbilitet za probleme nacionalnih manjina, poručio je poslanik Dritan Abazović (URA).

On je juče, kako je rekao "Vijestima", obavijestio generalnog sekretara Skupštine Sinišu Stankovića da je sa partijskim kolegom Milošem Konatarom i poslanikom Albanske alternative Nikom Đeljišajem osnovao novi klub.

Đeljošaj je prije dva dana napustio manjinske stranake nezadovoljan saradnjom, posebno sa Gencijem Nimanbeguom, poslanikom Force.

Abazović očekuje da ga Kolegijum Skupštine pozove već na današnju sjednicu, gdje bi trebalo da se konstatuje formiranje novog kluba. Poslanik objašnjava da po skupštinskom Poslovniku ne postoji obaveza da se Kolegijum o tome izjašnjava, iako je to ranije bila praksa.

"Do sada je DPS manipulisao manjinama a smatram da je glavni razlog tome poltronski odnos lidera manjinskih stranaka prema DPS-u i osjećaj lažne sigurnosti koji im oni stvaraju. Zadovoljstvo je da u ovako složenom političkom momentu ima poslanika koji nisu spremni da budu batina u nečijim rukama, a da svoje nacionalne i programske interese podrede intesima DPS,” kaže Abazović koji će biti šef kluba.

On je objasnio da je bio zadovoljan saradnjom u Klubu nezavisnih poslanika, ali da je shvatio da je želja AA da na ovaj način počne simboličnu saradnju građanskih partija i manjinskih naroda.

Đeljošaj je ranije u Skupštini glasao za većinu predloga vladajuće koalicije i vlade. Na sjednici kada je razriješen ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević (SDP) on nije dijelio stav vladajuće koalicije, pa je Snežana Jonica (SNP) bila 42. poslanik koji je glasao za to. Bez njega će DPS sa Pozitivnom i manjinskim partijama imati 41 glas u parlamentu, koliko je i prosta većina potrebna za izglasavanje većine predloga.

Bonus video: