Internet referendum: Dvije trećine podržava vojnu neutralnost Crne Gore

Inicijator projekta, Marko Milačić, kazao je da je internet referendum počeo prije nekoliko dana i da već pokazuje impresivne rezultate
218 pregleda 11 komentar(a)
Marko Milačić, vladan šarac, Foto: Facebook
Marko Milačić, vladan šarac, Foto: Facebook
Ažurirano: 23.03.2016. 12:56h

Više od četiri hiljade ljudi glasalo je, proteklih nekoliko dana, na internet referendumu o vojnom statusu Crne Gore, od kojih je dvije trećine podržalo neutralnost države, saopšteno je na predstavljanju tog projekta.

Na konferenciji je predstavljen projekat nacionalnog internet referenduma o vojnom statusu Crne Gore „Referendum je počeo“, koji se nalazi na internet stranici www.votemontenegro.eu.

Inicijator projekta, Marko Milačić, kazao je da je internet referendum počeo prije nekoliko dana i da već pokazuje impresivne rezultate.

„Skoro bez reklame i prije današnjeg zvaničnog početka već je glasalo 4,5 hiljada ljudi, od čega dvotrećinska većina za neutralnost Crne Gore“, kazao je on.

Milačić je ukazao na podatak iz afere Depeša da 84 odsto građana želi da lično, na referendumu, odluči o vojnom statusu zemlje i da 65 odsto onih koji se zalažu za učlanjenje u NATO smatra da odluku treba donijeti na referendumu.

„Zato je sada primarno da se izborimo za osnovno načelo demokratije, ono je ovdje na direktnom udaru: naše prava da odlučujemo o sopstvenoj političkoj sudbini, o državnom, pa time i ličnom identitetu. Borba za referendum, pošten i fer, stoga je, bez obzira da li je neko za neutralnosti ili za članstvo u NATO, borba za ono što velika većina građana hoće“, rekao je on.

Stoga je, dodao je Milačić, imperativ današnjice stati u odbranu volje naroda.

On je, nakon što je predstavio vizuelni identitet kampanje za održavanje fer referenduma, kazao je da iza projekta stoji ozbiljan višemjesečni programerski rad, jer je trebalo ne malo vremena da bi se napravila internet platforma koja će omogućiti da glasanje o vojnom statusu Crne Gore bude fer, da se izbjegnu moguće manipulacije.

„Jedan od ciljeva je da pokažemo kako izgleda i kakvi su rezultati slobodnog i fer glasanja, lišenog sugestivnih pitanja kao što imamo u ISPOS-ovim i drugim istraživanjima koja naručuje Vlada, lišenog kupovine glasova, lišenog zloupotreba i manipulacija“, rekao je Milačić.

On, kako je kazao, vjeruje da će ta akcija, između ostalog, pokazati ljudima koliko je lijepo glasati slobodno.

„Referendum je počeo je svojevrsni primjer kako treba. Ovo je početak opsežne kampanje koja za cilj ima održavanje fer referenduma o pitanju učlanjenja u NATO“, dodao je Milačić.

Programer Vladan Šarac pojasnio je funkcionisanje platforme i kazao da sistem koji se nalazi u pozadini online referenduma koristi Facebook kao sredstvo identifikacije glasača.

„U današnjem vremenu, lični facebook profil predstavlja ličnu kartu osobe, te na osnovu njegove online aktivnosti, ispitujemo da li se radi o stvarnoj osobi, koja je državljanin Crne Gore i punoljetna je. U obzir uzimamo javno dostupne podatke poput IP adrese, mjesta rođenja, trenutne lokacije, mjesta na kojima se osoba označila, geografske tagove, jezik kojim govori, oznake na fotografijama, stranice koje korisnik prati, te ljude sa kojima je povezan“, dodao je Šarac.

Prema njegovim riječima, kredibilitetu osobe doprinosi interakcija sa ranije provjerenim profilima. „Ukoliko sistem nema dovoljno podataka za jasno odlučivanje o istinitosti identiteta osoba, automatski prosleđuje zahtjev odgovornim licima, koji ručno ispituju dati profil“.

Šarac je kazao da, na osnovu dosadašnjeg ispitivanja, procenat uspješnog prepoznavanja datog facebook profila je 95 odsto i da svaki glasač po završetku glasanja, na stranici votemontenegro.eu, vidi svoj status, odnosno da li je glas prihvaćen ili ne.

„Ukoliko glas nije prihvaćen, osoba ima pravo žalbe na ponuđene kontakt adrese, kako bi se status dodatno razmotrio. Sistem je zaštićen od penetracije sa strane, te nije moguće mijenjanje statusa birača, broja glasova ili odabranih odgovora. Svaki glasač može da uputi zahtjev, gdje bi kao odgovor dobio svoj trenutni status sa odabranim odgovorom“, rekao je on.

Milačić je najavio opsežnu i sistematičnu internet kampanju o važnosti raspisivanja referenduma, navodeći da se neće sve zadržati na internet promociji i glasanju na formiranom sajtu, već da je to, zapravo, nukleus za terenski rad, obilazak Crne Gore, razgovor sa svim subjektima koji se zalažu za održavanje referenduma.

Bonus video: