DPS tražio povlačenje 14 tačaka, Krivokapić otkazao sjednicu

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijeli su 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI)
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2016. 18:53h

Demokratska partija socijalsta tražila je povlačenje svih 14 tačaka koje je predložilla Vlada Crne Gore, a o kojima je Skupština Crne Gore trebalo da raspravlja na današnjem plenumu. Nakon toga, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je otkazao današnju sjednicu.

Na dnevnom redu posle povlačenja 14 tačaka se zato trebalo da nađe pitanje smjene predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića i prijedlog odluke o obrazovanju odbora za praćenje i kontrolu realizacije projekta izgradnje auto-puta Bar Boljare.

Krivokapić je rekao da je sjednicu parlamenta otkazao jer su poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) zatražili, mimo dogovora, metodom parlamentarne opstrukcije, izostavljanje 14 od 16 tačaka dnevnog reda i poručio da će novu zakazati u poslovničkom roku.

Krivokapić je, u pismu poslanicima, naveo da je drugu sjednicu prvog redovnog proljećnjeg zasjedanja sazvao na osnovu punog dogovora svih političkih subjekata o 16 tačaka dnevnog reda.

"Poslanici DPS-a, najvećeg političkog subjekta u Skupštini su mimo dogovora zatražili da se iz dnevnog reda izostavi 14 od 16 tačaka predloga dnevnog reda, metodom parlamentarne opstrukcije koja je dio parlamentarnog života“, kazao je on.

Krivokapić je, kako je dodao, smatrajući necjelishodnim održavanje sjednice sa potpunim kršenjem dogovora, otkazao sjednicu Skupštine shodno ustavnim ovlašćenjima.

"U dogovoru sa Kolegijumom predsjednika Skupštine, kao i za ovu sjednicu, zakazaću novu sjednicu u poslovničkom roku“, naveo je Krivokapić u pismu poslanicima.

Simović: Krivokapić po svaku cijenu želi da zadrži funkciju

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Milutin Simović je ocijenio da Krivokapić nije imao ni poslovničkih ni ustavnih mogućnost da otkaže današnju sjednicu parlamenta.

On je nakon sjednice Kolegijuma rekao da, ako je do sada i bilo, više nema dileme da Krivokapić po svaku cijenu želi da zadrži funkciju.

"Danas se konačno pokazalo da se zloupotrebom poslovnika i ustavnih ovlašćenja želi uskratiti elementarno poslaničko pravo koje su htjeli da iskoriste poslanici DPS-a“, kazao je Simović.

On je naglasio da poslanici DPS nijesu tražili da se iz dnevnog reda izbriše, nego da se izostavi „određeni broj tačaka“.

"Kako bi pitanje razrješenja predsjednika parlamenta, kao trenutno najaktuelnije u Crnoj Gori, skinuli sa dnevnog reda, i nakon toga pojačali dinamiku rada u parlamentu i završili sve ove tačke koje smo predložili za ovaj put da se izostave", precizirao je Simović.

Prema njegovim riječima, nakon toga bi bile završene i mnoge druge tačke koje, kako je naveo, godinama čekaju u skupštinskim fiokama kao rezultat političkih interesa i potreba pojedinih partija.

"Ovo nije destrukcija DPS-a, ni omalovažavanje važnih zakona koje je Vlada predložila, nego pokušaj da zakonodavnu aktivnost parlamenta u narednom periodu ubrzamo, a ne blokiramo ", rekao je Simović novinarima u Skupštini. On je naglasio da predsjedniku parlamenta pripada pravo da zakaže sjednicu Skupštine, ali ne i da je otkaže, kao ni da označava prekid sjednice ili pauzu.

"To pravo pripada poslanicima, u skladu sa članom 103 našeg poslovnika. Dakle, maske su pale, želi se zadržati funkcija i blokirati rad parlamenta ali, nažalost, ovaj put blokadu parlamenta čini niko drugi do njegov predsjednik“, rekao je Simović.

Na pitanje hoće li je za DPS moguć dogovor sa opozicijom prije nego što Krivokapić bude razriješen sa funkcije, Simović je rekao da ta partija nikad to nije tražila kao izričit uslov, i da je u politički dijalog ušla otvoreno, iskreno i konstruktivno, "sa željom da svi zajedno stvorimo uslove za realizaciju sljedećih izbornih iskušenja, u punom demokratskom ambijentu".

"Što se tiče DPS-a, mi smo spremni koliko je sjutra da krenemo u finalizaciju sporazuma", poručio je Simović.

Upitan da li je i dalje moguć razgovor o odgađanju izbora u Tivtu, on je rekao da je javnost najbolji odgovor na to dobila tokom jučerašnjeg dana.

„Kada se u Tivtu prijavilo, ni manje ni više, nego 12 izbornih lista“, dodao je Simović.

On je rekao da gest podnosilaca tih lista jasno govori da su institucije u Crnoj Gori spremne za punu implementaciju važećeg izbornog zakonodavstva.

Konjević: Povlačenje tačaka parlamentarni presedan

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević kazao je da je povlačenje tačaka parlamentarni presedan.

On je rekao da je prije 15 dana dogovoren dnevni red.

"Danas su poslanici DPS-a zatražili da se iz dnevnog reda izbrišu svi predlozi zakona o kojima je Skupština trebalo da raspravlja i svi izvještaji koje je Vlada, shodno ugovorenim obavezama, sa zakašnjenjem od dvije godine trebalo da dostavi parlamentu“, kazao je Konjević.

On je pojasnio da se radi o izvještajima o investicionim i drugim aktivnostima vezanim za projekat „Luštica“ u opštini Tivat i za projekat na poluostrvu Luštica u opštini Herceg Novi, i za dugoročni zakup kasarne „Orjenski bataljon“ u Kumboru.

On je kazao da ne bi mogao da objasni zašto je DPS tražio da se te tačke brišu iz dnevnog reda.

"Osim da je ovo parlamentarni presedan da najveća partija, koja podržava Vladu, nema povjerenja u njene predloge, nego želi da ih izbriše sa dnevnog reda“, dodao je Konjević.

Na takav način se, smatra on, želi dezavuisati ustavna obaveza poslanika da usvajaju zakone, odluke i izvještaje koji treba da proizvode pravne i druge posljedice na građane Crne Gore koji ih glasaju.

Konjević je kazao da je na Kolegijumu razgovarano i o tome koliko može trajati sjednica sa 16 tačaka dnevnog reda.

Kako je naveo, klub SDP-a je bio zainteresovan da se o Predlogu zakona o radu i o tri izvještaja razgovara maksimalno koliko Poslovnik dozvoljava, oko dva do tri sata.

"Za druge tačke smo bili potpuno otvoreni za dogor na koliko će biti ograničena diskusija, i u tom dijelu je procjena da bi ova sjednica mogla da traje četiri ili pet, maksimalno šest dana“, kazao je Konjević.

Nakon svega se, kako je kazao, postavlja pitanje zašto neko želi da pobjegne od diskusije o vrlo važnom zakonu, ili o izvještajima koji treba da pokažu kako su tekli investicioni ciklusi.

"Posebno se nije htjelo dazgovarati o Luštici koja pripada opštini Tivat. Ne bih želio da vjerujem da se o tome ne želi razgovarati u susret lokalnim izborima u toj opštini“, dodao je Konjević.

Prema njegovim riječima, uz bilo koju „poslovničku matematiku“ ta sjednica ne bi mogla da traje duže od šest radnih dana.

"Bilo smo spremni da je ograničimo, da razgovaramo i tokom vikenda. Dakle, maksimalno bi mogla da traje šest radnih dana, predsjednik parlamenta čije je razrješenje traženo uvrstio je tu tačku u dnevni red, i o njoj bi se razgovaralo krajem naredne sedmice", naveo je Konjević.

Na pitanje da li će današnja dešavanja uticati na parlamentarni dijalog o fer izborima, Konjević je kazao da je „ovo pokušaj parlamentarne opstrukcije“.

"Ne mislim da treba svako nerazumijevanje koje imamo da, po sistemu spojenih sudova, utiče na druge stvari“, kazao je Krivokapić.

Komentarišući to što je SDP predao listu za izbore u Tivtu, on je rekao da je ta partija ispoštovala zakonski rok, i da sa time „nije završena ta priča“.

"Mi ćemo procijeniti u narednim danima da li postoje uslovi za fer i demokratske izbore i da li do kraja, uz adekvatnu zakonsku proceduru, na tim izborima treba da učestvujemo. Predali smo listu da bismo imali pravo da o tome dalje razmišljamo“, pojasnio je Konjević.

Damjanović: Dešavanja na Kolegijumu nijesu dobra za rad parlamenta

Šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, kazao je da današnja dešavanja na Kolegijumu nijesu dobra za rad parlamenta.

"Nadam se da će biti dovoljno mudrosti da se radi u parlamentu, i da se raspravlja o ovim tačkama koje su predviđene“, rekao je Damjanović.

Na pitanje kako to može uticati na dijalog, on je rekao da "to nije dobro ni za dijalog, ni za rad parlamenta“.

Pajović: Politička sprdnja predsjednika parlamenta

Predsjednik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, nazvao je odgađanje današnje sjednice „političkom sprdnjom predsjednika parlamenta“.

"Nije problem ako je to nečija lična sprdnja i bruka, ali mislim da na ovaj način dedostojno brukamo i ovaj parlament, i državu Crnu Goru“, kazao je Pajović.

On je pozvao sve, a posebno predsjednika parlamenta, da dobro razmisle o svojim postupcima.

"Jer ovo nije samo stvar njegove funkcije, već pitanje ličnog i digniteta države, i našeg međunarodnog ugleda“, naglasio je Pajović.

On je najavio da će Pozitivna preispitati stvari koje su vezane za sporazum između vlasti i opozicije.

"Jer smo sa ove govornice bili demantovani da su pitanja pozicije predsjednika parlamenta i eventualne smjene uređivačkog tima Radio Televizije Crne Gore jedina sporna pitanja“, kazao je Pajović.

On je kazao da je dogovor oko političkog sporazuma bio nadoma.

"Kad kažem bio, mislim da ovaj današnji čin treba da nas zabrine na šta će da liči sprovođenje tog sporazuma“, dodao je Pajović.

Abazović: Potez DPS-a ide u korist Krivokapiću

Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA ocijenio je da potez koji je DPS danas napravio apsolutno ide u korist Krivokapiću.

"Nikako ga drugo ne mogu protumačiti nego tako, ili kao neviđeni politički amaterizam. Jer, mogli smo da usvojimo dnevni red, da se ne javljaju za diskusiju, pa da vrijeme prolazi brže, i došlo bi se i do te famozne tačke da se glasa o povjerenju predsjedniku Skupštine“, smatra Abazović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da otkazivanje današnje sjednice parlamenta, na neki način, uvodi "ratno parlamentarno stanje u Crnu Goru“.

"Nikako nijesmo smjeli dozvoliti da se sve ovo prelama preko leđa građana, i da Crna Gora postane talac jedne jedine fotelje – fotelje predsjednika Skupštine“, kazao je Popović.

SD: Ruganje demokratiji

"Potez poslanika Krivokapića je nažalost još jedan u nizu primjera zloupotrebe "visećeg“ položaj", ocijenili su iz Socijaldemokrata Crne Gore

Oni su saopštili da "ovakvo privatizovanje Skupštine još nije zabilježeno u istoriji demokratije".

'"Valjda je nakon ovog čina konačno jasno i domaćoj i međunarodnoj javnosti, na koju se bez ikakvog pokrića poziva, ko je najveći kočničar dalje demokratizacije Crne Gore", poručuju iz SD-a.

Navode i da je sada potpuno jasno i "ko koči parlamentarni dijalog".

"Današnji primjer ruganja demokratiji zahtijeva adekvatnu reakciju svih odgovornih političkih subjekata koji su u obavezi da kroz dijalog kreiraju uslove u kojima neće više moći da se dešavaju primjeri ovakvog političkog i pravnog nasilja", navodi se između ostalog u saopštenju Socijaldemokrata.

Predlog za razrješenje Krivokapića podnijeli su 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Bošnjačke stranke (BS), Liberalne partije (LP), Force i Hrvatske građanske inicijative (HGI).

U obrazloženju se podsjeća da je klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Vlada dobila povjerenje, glasao protiv.

Time je SDP jednostrano raskinuo Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju od 6. novembra 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, LP, Demokratska partija, BS, Koalicija Forca za jedinstvo i HGI.

„Sporazum je potpisan u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada Crne Gore, kao i podrške Vladinim aktivnostima. Sporazumom su se partije potpisnice obavezale da podrže izbor predsjednika Skupštine iz redova SDP-a“, kaže se u obrazloženju.

Bonus video: