Hodžis: VCG pouzdan partner u mirovnim operacijama

"U Crnoj Gori je evidentan i stalan porast podrške javnog mnjenja NATO integracijama, što je, kako je dodao, rezultat sve većeg ugleda VCG, ali i pozitivnog odjeka cjelokupnog procesa evroatlantskih integracija, posebno nakon poziva za članstvo"
19 komentar(a)
Vojska Crne Gore, mirovna misija, Foto: Gov.me
Vojska Crne Gore, mirovna misija, Foto: Gov.me
Ažurirano: 22.03.2016. 17:03h

Vojska Crne Gore (VCG) ostvarila je izuzetan napredak u razvoju interoperabilnosti i sposobnosti, i prepoznata je kao pouzdan partner u međunarodnim mirovnim operacijama, ocijenio je komandant Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Evropu, Ben Hodžis.

On je danas u Podgorici razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane, Bojanom Šarkićem, i načelnikom Generalštaba VCG, Draganom Samardžićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Šarkić je Hadžisu kazao da učešće crnogorskih vojnika u misiji u Avganistanu predstavlja dobar primjer saradnje među partnerima, koju treba nastaviti i u budućnosti, imajući u vidu značajan doprinos tog angažmana izgradnji interoperabilnosti i kapaciteta VCG.

Šarkić je rekao da posjetu Hodžisa Ministarstvu i VCG doživljava kao značajan gest vojne i političke podrške Crnoj Gori u ovom važnom momentu evroatlantskih integracija, koji će podstaći dalji razvoj kapaciteta na polju odbrane i izgradnju struktura za budućnost.

„Veoma cijenimo i vojnu i političku podršku SAD-a na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u NATO“, kazao je Šarkić.

On je naglasio da je u Crnoj Gori evidentan i stalan porast podrške javnog mnjenja NATO integracijama, što je, kako je dodao, rezultat sve većeg ugleda VCG, ali i pozitivnog odjeka cjelokupnog procesa evroatlantskih integracija, posebno nakon poziva za članstvo.

Hodžis je rekao da je u Crnoj Gori iz više razloga.

“Da podržim napore vaše zemlje i vaših oružanih snaga na putu evroatlantskih integracija. Potom, da poželim da Crna Gora brzo postane punopravna članica Alijanse i zahvalim na doprinosu koji pripadnici VCG daju u mirovnim misijama, kao i za prijateljstvo koje su izgradili sa pripadnicimia ostalih oružanih snaga“, kazao je Hodžis.

U razgovoru ca načelnikom Generalštaba VCG, Hodžis je zahvalio Crnoj Gori na kontinuiranoj podršci i doprinosu NATO operaciji u Avganistanu, i istakao značaj udruživanja resursa i zajedničkog planiranja u odgovoru na savremene složene bezbjednosne izazove.

“Ocijenio je da je VCG ostvarila izuzetan napredak u razvoju interoperabilnosti i sposobnosti i da je prepoznata kao pouzdan partner u međunarodnim mirovnim operacijama”, kaže se u saopštenju.

Samardžić je, kako je saopšteno, prezentovao sagovorniku najznačajnija dostignuća u oblasti strategijskih odbrambenih dokumenata, razvoju sposobnosti, modernizaciji i restrukturiranju Vojske.

On je posebno istakao značaj učešća pripadnika VCG u međunarodnim operacijama i benefite koji su doprinijeli da se znatno unaprijedi planiranje i realizacija obuke i vježbi, i ubrzali procese opremanja, standardizacije i modernizacije crnogorske Vojske.

Hodžis je sa zamjenikom načelnika Generalštaba VCG, pukovnikom Rajkom Pešićem, obišao kasarnu „Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, gdje je prisustvovalo prezentaciji sposobnosti Čete vojne policije.

Bonus video: