Lukovac: Što prije organizovati sastanak najviših predstavnika Crne Gore i Rusije

Predsjednik Savjeta URE Branko Lukovac je rekao da Crna Gora kao buduća članica NATO-a treba da bude zainteresovana i da se angažuje da razvija prijateljske odnose sa Rusijom
10 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.03.2016. 12:01h

Državni organi Crne Gore trebalo bi da pokrenu inicijativu da se što prije organizuje sastanak na najvišem nivou između predstavnika te države i Rusije kako bi se prevazišla kriza u odnosima i položili temelji novih odnosa, ocijenjeno je iz Građanog pokreta URA.

Predsjednik Savjeta URE Branko Lukovac je rekao da Crna Gora kao buduća članica NATO-a treba da bude zainteresovana i da se angažuje da razvija prijateljske odnose sa Rusijom.

"Oslanjajući se na viševjekovnu tradiciju dobrih odnosa Crne Gore i Rusije, bez obzira na okvire tih odnosa - da li je to bila carska Rusija, SSSR, nezavisna Crna Gora ili dio SFRJ, na osnovama pune jednakosti, ravnopravnosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja, nemiješanja u unutrašnje odnose", kaže se u izjavi Lukovca.

On smatra da Crna Gora, kao članica NATO-a, treba da se zalaže za prevazilaženje stanja nepovjerenja koje postoji između NATO-a i Rusije, da se zalaže za razvijanje partnerskih odnosa između NATO-a i Rusije.

"Tako da se ti odnosi odražavaju ne samo u zajedničkoj borbi protiv međunarodnog terorizma već i u rješavanju međunarodnih konfliktnih situacija, regionalnih ili širih. Zatim u suzbijanju proliferacije nuklearnog oružja, oko klimatskih promjena, u izgradnji sistema regionalne i globalne bezbjednosti", kazao je Lukovac.

Bonus video: