Tivat: Partije pripremile liste, a datum izbora nije siguran

Rok za predaju izbornih lista Opštinskoj izbornoj komisiji u Tivtu ističe u utorak, 22. marta u ponoć
60 pregleda 20 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.03.2016. 06:52h

Gotovo sve političke partije, bez obzira na stavove koje zvanično zagovaraju pripremile su se za nastup na predstojećim lokalnim izborima u Tivtu 17. aprila.

Izuzetak su URA i Demos koje nemaju svoje odbore u tom gradu, kao i Demokrate Alekse Bečića koje su juče tvrdo zatražile odlaganje glasanja 17. aprila, „usljed nepostojanja elementarnih uslova za poštene i fer izbore, te nikad većeg nepovjerenja u izborni proces”.

Demokrate su u proteklom periodu sprovele vrlo ozbiljnu kampanju u Tivtu koja je, prema nekim istraživanjima javnog mnjenja rezultirala sa podrškom od oko 15 odsto biračkog tijela. Bečićeva partija već ima definisanu izbornu listu sa imenima 32 kandidata za odbornike.

Rok za predaju izbornih lista Opštinskoj izbornoj komisiji u Tivtu ističe u utorak, 22. marta u ponoć. Izlazak na birališta bi usljed mogućeg dogovora između DPS-a i opozicije o uslovima za izbore mogli biti odloženi. Do sada su liste sa imenima po 32 kandidata za odbornike u novom sazivui lokalnog parlamenta predali Bokeški forum (BF) i Socijaldemokrate Ivana Brajovića, a danas ili sjutra to će sigurno učiniti još najmanje desetak partija ili građanskih udruženja.

Partijama nije bio problem da sakupe po 86 potpisa podrške građana sa biračkim pravom, koliko je iznosio minimum koji je odredila OIK.

Samostalno će na izbore sa punim izbornom listom od 32 kandidata dojučerašnji koalicioni partner DPS, tivatski SDP , kao i HGI koja je protekle četiri godine na lokalnom nivou bila u opoziciji.

CDU će takođe do isteka roka u utorak veče, predati svoju izbornu listu, to će učiniti i tivatska LP koja ima 22 kandidata.

Sigurni učesnici izbora su i Tivatska akcija sa listom od 32 kandidata, kao i lista “Arsenal za Tivat” sa istim brojem kandidata za odbornike.

Za sada je neizvjesno hoće li Pozitivna uspjeti da formira listu, ali su veće šanse da ta partija u tome ne uspije.

Punu listu sa imenima 32 kandidata pripremio je i tivatski SNP koji će do zadnjeg momenta čekati da se eventualno postigne cjelokupni dogovor u opoziciji vezano za eventualni bojkot tivatskih izbora. Ukoliko se to ne desi, i SNP će listu predati OIK-u u utorak.

PS čeka znak predsjedništva, Novosela bi da sklone sa liste

Na izbore će samostalno izaći DPS, čije Predsjedništvo danas u Podgorici treba da formalno da saglasnost na izbornu listu sa imenima 32 kandidata što ih je predložio OO.

rema nezvaničnim informacijama, lokalni vrh partije ne želi da na listu uvrsti odlazećeg gradonačelnika Ivana Novosela, koji, međutim, pokušava da se na nju “progura” koristeći svoje veze u partijskojj centrali u Podgorici.

“Novosel je svojim radom nanio više štete izbornim šansama DPS-a, nego sva opozicija zajedno i vrijeme je za ozbiljnu kadrovsku rekonstrukciju i podmlađivanje liste”, kazao je “Vijestima” izvor iz tivatskog DPS-a.

Nova se priprema za nastup sa “nestranačkom listom”

Tivatski DSS do zadnjeg trenutka čekaće eventualni zajednički bojkot opozicije, a ako ga ne bude, ta stranka, kako saznajemo, ima opciju da izađe samostalno ili u koaliciji sa SRS. Prema nezvaničnim informacijama, postoji i mogućnost da se na toj listi pojave i imena nekoliko “nestranačkih kandidata” – u suštini istaknutih funkcionera i aktivista tivatskog odbora Nove.

Ukoliko se ne postigne dogovor sa DSS oko rasporeda na njoj i imena nosioca liste, čelnici Nove će napraviti sopstvenu “nestranačku listu” jer ne žele “bez borbe predati Tivat DPS-u” i praktično ugasiti svoju partiju u tom gradu. Predsjednik OO Nove Rato Brajković koga smo tim povodom kontaktirali, nije želio da komentariše bilo što u vezi sa odnosom te partije prema učešću na izborima.

Bonus video: