Rebronja: Izborni proces u Tivtu u skladu sa parlamentarnim dogovorom

"Od početka procesa svima je jasno da je jedino buduća Vlada "dogovora" jedan od najvećih garanta fer i demokratrskih parlamentarnih izbora. Samo krajnje neodgovorni politički subjekti mogu igrati na kartu odugovlačenja dogovora", ocijenio je Rebronja
73 pregleda 0 komentar(a)
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Almir Rebronja, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 20.03.2016. 12:13h

Izbori u Tivtu puno su više od lokalnih pa je zato važno da izborni proces u tom gradu počne u skladu sa parlametarnim dogovorom, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Almir Rebronja.

On je rekao da lokalni izbori u Tivtu moraju biti održani na osnovu novog Zakona.

"Posebna odgovornost jeste i na organizaciji novog sistema identifikacije/evidencije birača kroz novi sistem, pa je zato i bilo važno da i izborni proces u Tivtu počne u skladu sa parlametarnim dogovorom", kazao je Rebronja agenciji Mina.

On smatra da je bilo važno naparviti dodatni napor svih političkih subjekata kako bi izbori u Tivtu bili novi korak u jačanju međusobnog povjerenja.

"Nažalost, za sada šansa za to još postoji, ali kao što javnost može da vidi jako je ugrožena, da ne kažemo propuštena", naveo je Rebronja.

On je kazao da je procesu parlametarnog dijaloga SDP pristupila iskreno.

"Od početka procesa svima je jasno da je jedino buduća Vlada "dogovora" jedan od najvećih garanta fer i demokratrskih parlamentarnih izbora. Samo krajnje neodgovorni politički subjekti mogu igrati na kartu odugovlačenja dogovora", ocijenio je Rebronja.

On smatra da svako odugovlačenje dogovora direktno utiče na produbljivanje političke krize u Crnoj Gori i povećavanje stepena nepovjerenja između političkih subjekata.

Rebronja je kazao da je na taj način najveći gubitnik država Crna Gora.

"Zato mi u SDP-u pružamo maksimalni doprinos budućem dogovoru i iskreno se nadamo da će DPS spoznati važnost političkog trenutka i iskreno doprinijeti početku rada na uspostavljanju političkog povjerenja, a kao prvi korak jeste postizanje sporazuma i početak njegove implementacije", rekao je Rebronja.

On je ocijenio da je Crnoj Gori potrebno vratiti političko povjerenje i da u SDP-u zato i toliko insistiraju na parlamentarnom dijalogu.

"Dijalog nije imao i nema alternativu. Svima je jasno da je Crna Gora u ozbiljnoj ekonomskoj i političkoj krizi. Zato građani i očekuju veći stepen ozbiljnosti svih političkih aktera", kazao je Rebronja.

On je naveo da je SDP duže od tri godine upozoravala da je Crna Gora krenula na, ekonomski, putu koji sigurno dovodi do negativnih rezultata, političke krize i nezadovoljstva građana.

Rebronja je kazao da su se poslije dobijanja pozivnice za NATO, stvorili uslovi da u januaru 2016. godine SDP definitivno raziđe sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

"Zato i govorimo da DPS ne može biti "most" između dvije Crne Gore, jer je upravo njihovom politikom ta podjela postala najveća u zadnjih deset godina", ocijenio je Rebronja.

On smatra da Crnoj Gori treba jaka građanska opcija, koja će trasirati novo povjerenje kako između političkih subjekata tako i povratiti povjerenje građana u institucije sistema.

"Sigurno da će SDP biti na ovom putu, kao i zadnjih 25 godina. Svaki budući savez koji vodi jačanju ovog puta imaće podršku SDP, bez ikakvih krajnjih kalkulacija", kazao je Rebronja.

On je ocijenio da je nova energija koju SDP ima sa velikim brojem novih ljudi garant da će građanska opcija u Crnoj Gori biti još jača.

"SDP je apsolutno spremna za samostalni nastup i za sada je to opcija koja ima dominantnu većinu u organima partije", kazao je Rebronja.

On je ukazao da je SDP od juna 2015. godine pristupila značajnim aktivnostima koje su obilježile politički život partije.

Rebronja je kazao da su održane sve predviđene opštinske konvencije, izabrano rukovodstvo i uspostavljena partiska infrastruktura koja nikada nije bila jača.

On je rekao da je formiran veliki broj novih mjesnih odbora i na taj način uključen značajno veći broj novih, mladih i obrazovanih članova.

Bonus video: