"Ne treba nam Đukanovićeva milost povlačenja, bitnije je da izgubi izbore"

Đukanović je u intervjuu za “TV Kiša” nagovijestio svoje treće povlačenje iz politike, ne precizirajući kada će se to desiti
79 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2016. 07:21h

Premijer Milo Đukanović neće se povući svojevoljno, a za Crnu Goru je od njegovog povlačenja bitnije da bude smijenjen na fer i slobodnim izborima.

Đukanović je u intervjuu za “TV Kiša” nagovijestio svoje treće povlačenje iz politike, ne precizirajući kada će se to desiti.

"Vjerujem da je vrijeme da u Crnoj Gori razmišljamo o novim generacijama koje će ispisati nove stranice crnogorskog demokratskog i ekonomskog razvoja", rekao je premijer, dodajući da ga kritikuju da nije dovoljno demokratičan.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocijenila je da Đukanović postaje svjestan više nego ikad mogućih posljedica nedemokratske kontrole koju vrši nad državnim organima, pa i političkim sistemom, kao i da njegov pristup rukovođenju državom prevaziđen.

“Na drugoj strani, on je “politički narkoman” koji se ne može lako svojevoljno povući iz brojnih ličnih razloga. Ovo jeste velika šansa za građansku opoziciju koja se mora probuditi iz letargije i početi da preduzima konkretne političke poteze, jer je Đukanović mnogo slabiji nego što sebe hoće da predstavi. Njegovom trenutnom opstanku prilično doprinose oni koji su najglasniji na opozicionom polu, sa naglašenim desnim izrazom i retrogradnim vrednosnim sistemom kojima on plaši zapadne saveznike Crne Gore, a sebi vještački produžava politički život”, rekla je ona.

Ona je kazala da Crnoj Gori ne treba Đukanovićeva milost povlačenja, već da bude poražen na izborima nakon uspostavljanja potrebne kontrole nad izbornim procesom.

Potredsjednik URA Dritan Abazović rekao je da je za Crnu Goru nebitno što će Đukanović odlučiti.

“Njegova DPS je stranka koja će prije ili kasnije morati u opoziciju, a ljudi koji su je vodili već uveliko odgovaraju pred zakonom. Tendencija je takva da će ih po svemu sudeći biti sve više i više. Abazović je dodao da će ga građani, ako izbori budu fer, sami, nezavisno od njegove odluke poslati u političku penziju.

Miljanić: Da je država ozbiljna već bi otišao

Poslanik Demosa Zoran Miljanić rekao je da premijer ne bi trebalo da razmišlja o povlačenju, već da treba da podnese ostavku kao čin moralne odgovornosti za sve afere koje se pripisuju njemu, njegovoj porodici i najbližem okruženju.

“Samo pitanje 'Limenke' gdje je država oštećena za desetak miliona, a dirketan akter je njegov brat, da se radi o iole ozbiljnijoj demokratskoj državi, premijer takve vlade bi morao da podnese ostavku, kao čin političke odgovornosti, da ne pominjemo čitavi niz afera kao štoje 'Telekom', koja još do kraja nije razjašnjena, pa i konstantno zaduživanje države”, rekao je Miljanić.

Bonus video: