Saradnja sa institucijama UK odlična

“Saradnja institucija dvije države je odlična, efikasna i profesionalna, a ostvareni su i mnogo bolji rezultati nego što su bili predviđeni Memorandumom o saradnji i Operativnim protokolom uz Memorandum u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala sa UK“, saopšteno je iz resornog Ministarstva
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2016. 17:02h

Saradnja institucija Ujedinjenog kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske i Crne Gore je odlična, efikasna i profesionalna, saopšteno je nakon sastanka potpredsjednika Vlade, Duška Markovića sa princom od Velsa Čarlsom.

Sastanak princa od Velsa i crnogorske delegacije predvođene Markovićem dio je prinčeve zvanične posjete Crnoj Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na sastanku Markovića, koji je trenutno i rukovodilac tog Vladinog resora, sa princom od Velsa, prezentovana je uspješna saradnja u oblasti finansijskog kriminala ostvarena između crnogorskih i institucija UK Velike Britanije i Sjeverne Irske.

“Saradnja institucija dvije države je odlična, efikasna i profesionalna, a ostvareni su i mnogo bolji rezultati nego što su bili predviđeni Memorandumom o saradnji i Operativnim protokolom uz Memorandum u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala sa UK“, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Navodi se da Memorandum, koji je 2014. godine Marković potpisao u Londonu, podrazumijeva jačanje saradnje u oblasti teškog kriminala, a naročito zajedničke borbe protiv krijumčarenja cigareta.

"Samo u toj oblasti, realizacijom nekoliko predmeta, zaplijenjeno je 239 miliona komada cigareta, čime je spriječen gubitak prihoda za Veliku Britaniju od 73 miliona GBP“, dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da, u prilog tome da su ostvareni dobri rezultati, govori i odluka UK da podrže operativne strukture kriminalističke policije, kroz realizaciju donacije i obuka.

U saopštenju tog Vladinog resora navodi se da su Marković i princ od Velsa, nakon što su im službenici uprava policije i carina prezentovali primjere uspješnih akcija, u pratnji ambasadora UK u Podgorici, Ijana Vitinga i direktora uprava policije i carina, Slavka Stojanovića i Vladana Jokovića, pogledali doniranu opremu i upoznali se sa detaljima donacije.

"Oprema je vrijedna 75 hiljada eura, a namijenjena je za mobilne taktičke timove za suzbijanje krijumčarenja cigareta“, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: