Reforme u pregovorima daju konkretne rezultate

"Članovi Kolegijuma su ocijenili da preduzeti napori i sprovedene reforme u svim pregovaračkim poglavljima daju konkretne rezultate u velikom broju oblasti, čime značajno približivaju Crnu Goru evropskim standardima i odražavaju se na kvalitet života građana“, saopšteno je iz Vlade
70 pregleda 0 komentar(a)
Kolegijum za pregovore o pristupanju države EU, Foto: Gov.me
Kolegijum za pregovore o pristupanju države EU, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.03.2016. 15:31h

Reforme u svim pregovaračkim poglavljima daju konkretne rezultate u velikom broju oblasti, čime značajno približivaju Crnu Goru evropskim standardima, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju države Evropskoj uniji (EU).

Kolegijum, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, održao je danas trinaestu redovnu sjednicu.

"Članovi Kolegijuma su ocijenili da preduzeti napori i sprovedene reforme u svim pregovaračkim poglavljima daju konkretne rezultate u velikom broju oblasti, čime značajno približivaju Crnu Goru evropskim standardima i odražavaju se na kvalitet života građana“, saopšteno je iz Vlade.

Navodi se da su članovi Kolegijuma razmijenili mišljenja o tekućim aktivnostima u oblasti pristupnih pregovora i daljim obavezama i planovima do kraja 2016. godine.

Posebno je, dodaje se, razmotrena dinamika reformi u oblasti vladavine prava, s fokusom na zaključke Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

"Konstatovano je da se aktivnosti na ispunjenju privremenih mjerila odvijaju planiranom dinamikom, što potvrđuje visok stepen realizacije mjera iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje“, kaže se u saopštenju.

Na Kolegijumu je ocijenjeno da je nastavljeno s kvalitetnim radom na zaokruživanju zakonodavnog dijela i postavljanju stabilnih temelja za dalje napredovanje u tim poglavljima.

Navodi se da je ukazano da je zakonodavnu aktivnost pratilo uspostavljanje ključnih institucija i početak njihovog rada, što je, dodaje se, već rezultiralo konkretnim rezultatima u praksi.

"Imajući u vidu da je ispunjavanje privremenih mjerila za 23. i 24. poglavlje u fokusu pregovaračke strukture i svih institucija zaduženih za oblast vladavine prava, naglašeno je da će u narednom periodu biti pojačane aktivnosti na ovom polju“, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se kaže da su članovi Kolegijuma razmijenili mišljenja i o tekućim i planiranim zakonodavnim i institucionalnim reformama u finansijskim poglavljima - pet - Javne nabavke, osam - Konkurencija i 17 - Ekonomska i monetarna unija.

Ocijenjeno je da se sve aktivnosti sprovode u skladu s planovima za otvaranje, odnosno privremeno zatvaranje tih poglavlja.

"Predmet sjednice su bile i dalje obaveze u 27. poglavlju - Životna sredina, s fokusom na uspostavljanje potrebne administrativne strukture, sprovođenje velikog broja reformi i značajna finansijska ulaganja“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici su, dodaje se, usvojeni izvještaji za pregovaračka poglavlja - deset - Informatičko društvo i mediji i 30 - Vanjski odnosi.

Bonus video: