Krivokapić: Slobodni izbori osnov stabilnosti države

Iz kabineta Krivokapića saopšteno je da je on zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Stejt dipartmentu, Hojt Brajana Jia, informisao o političkoj situaciji u Crnoj Gori u svijetlu najnovijih dešavanja vezanih za proces uspostavljanja uslova za fer i slobodne izbore
14 komentar(a)
Ranko Krivokapić,  Hojt Brajan Ji, Foto: Skupstina.me
Ranko Krivokapić, Hojt Brajan Ji, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 17.03.2016. 14:29h

Organizacija nespornih izbora prioritet je za Crnu Goru, saopštio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Iz kabineta Krivokapića saopšteno je da je on zamjenika pomoćnika državnog sekretara u Stejt dipartmentu, Hojt Brajana Jia, informisao o političkoj situaciji u Crnoj Gori u svijetlu najnovijih dešavanja vezanih za proces uspostavljanja uslova za fer i slobodne izbore.

Krivokapić je, dodaje se, naglasio da je organizacija nespornih izbora prioritet za Crnu Goru.

"Slobodni izbori su osnov stabilnosti države koja je ključni preduslov za njen dalji demokratski razvoj i evroatlantski put", poručio je Krivokapić.

U saopštenju se kaže da je on, u tom kontekstu, naglasio da svi politički akteri moraju biti svjesni da je svaka opstrukcija slobodnih izbora čin destabilizacije Crne Gore i njenog puta ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Navodi se da je Krivokapić kazao da je, svjestan značaja demokratskog i od svih prihvatljivog izbornog procesa, u trenutku jakih političkih tenzija inicirao parlamentarni dijalog vlasti i opozicije, čiji ishod u ovom trenutku, dodaje se, zavisi od predstavnika izvršne vlasti da prihvati uslove za fer izbore.

Iz kabineta Krivokapića je saopšteno da se Ji saglasio sa ocjenama Krivokapića o značaju demokratskog izbornog procesa za Crnu Goru i da će oni, navodi se, biti test zrelosti države da se dalje razvija i ispunjava evroatlantske obaveze.

Navodi se da je Krivokapić sa predsjednikom Parlamentarne Skupštine NATO, Majkl Tarnerom razgovarao o daljim koracima koje Crna Gora treba da preduzme u cilju finalizacije procesa učlanjenja u NATO.

Dodaje se da su se Krivokapić i Tarner saglasili da je poštovanje demokratskih izbornih standarda od velikog značaja za uspješno okončanje procesa evroatlantskih integracija.

U saopštenju se kaže da je Tarner apostrofirao veliku posvećenost Krivokapića procesu pristupanja Crne Gore Alijansi, koju je, kako je kazao, pokazao afirmacijom zalaganja na mnogim važnim adresama, uključujući i najvažnije adrese u SAD.

Navodi se da je, tokom susreta sa potpredsjednikom Atlantskog savjeta, Dejmonom Vilsonom, razgovarano o izazovima pred kojim se nalazi NATO u specifičnim političkim okolnostima uzrokovanih migrantskom krizom i neriješenih konflikata na tlu Evrope i Bliskog istoka.

"Konstatovano je da Crna Gora kao partner treba da, prije svega, promovisanjem demokratije i vladavine prava afirmiše ključne vrijednosti Alijanse", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: