Medojević: EU je neobjektivna i pristrasna

DF je u Crnoj Gori, kako je rekao, pozivao kolege da kao uslov za dijalog ispostave ostavku Đukanovića
80 pregleda 16 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.03.2016. 14:14h

Evropska unija (EU) je, u rješavanju političke krize u Crnoj Gori, bila neobjekivna i pristrasna, podržavajući režim koji je u ovom trenutku ključni problem za rješenje, ocijenjeno je iz Pokreta za promjene (PzP).

Predsjednik PzP-a i funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao je da je PzP upozoravao da je uloga EU u Crnoj Gori veoma probematična i da se Unija suočava prvi put, kad je u pitanju Balkan, sa politikom dvostrukih standarda.

„To nije dobro za EU, jer je EU prepoznata po tome što, prije nego donese odluku ili definiše politiku, mora da se konsultuje sa svim zemljama članicama i formuliše jedinstvenu politiku EU“, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je rekao da DF nije tražio da se EU umiješa u rješavanje političke krize, već da su posredovanje EU tražile kolege iz Socijaldemokratske partije, Demosa, Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA.

„Mi nijesmo tražili da se EU umiješa, ali sad konstatujemo da sve što je EU radila u Crnoj Gori, radila je pristrasno, neobjektivno, ne u korist dostizanja evropskih standarda ili rješenja političke krize, već jednostrano, podržavajući režim koji u ovom trenutku predstavlja ključni problem za rješenje političke krize“, rekao je Medojević.

Kako je kazao, uloga EU u rješavanju političke krize u Crnoj Gori je bila neobjektivna, jednostrana i nekonzistentna. „To ozbiljno ugrožava kredibilitet EU u Crnoj Gori i sigurno će posljedica biti smanjenje broja ljudi koji u Crnoj Gori podržavaju EU, a sa druge strane, politička kriza nije ni blizu rješenja“.

„Ovakav uticaj i učešće EU doprinosi rasplamsavanju ove krize, dodatno pogoršava situaciju u Crnoj Gori, ohrabruje Đukanovića da pokrade i ove izbore kao prethodne“, naveo je Medojević.

On smatra da bi učešće i uloga EU u ovom trenutku u Crnoj Gori morala biti usklađena sa odnosom prema identičnoj krizi u Makedoniji.

„Krajnje je vrijeme da EU zatraži isto što je u Makedoniji, ostavku premijera Đukanovića, formiranje prelazne Vlade“, rekao je Medojević.

On je rekao da je i u Makedoniji i u Crnoj Gori otvorena politička kriza vezana za legitimitet izbora i da se radi o identičnim političkim motivima.

„Isti politički motiv i razlozi, nažalost, dvostruka politika EU. U Makedoniji je EU izvršila značajan pritisak da opozicija prihvati dijalog sa vladajućom partijom, ali je uslov opozicije za dijalog bila ostavka premijera Gruevskog“, kazao je Meodjević.

DF je u Crnoj Gori, kako je rekao, pozivao kolege da kao uslov za dijalog ispostave ostavku Đukanovića.

„Nažalost, kolege iz opizicije su prihvatile dijalog sa Đukanovićem, nijesu prihvatile sugestiju DF-a i sad EU kaže da je Crna Gora, zbog odluke dijela opozicije da pregovara sa Đukanovićem a ne da traži ostavku, bolji primjer nego Makedonija“, naveo je Medojević.

Takav odnos EU u ovom trenutku, smatra on, ne doprinosi rješenju političke krize, dodajući da izvještaji i ocjene EU o Crnoj Gori, kad je ta oblast u pitanju, nijesu konzistentni.

„Nakon objavljivanja afere Snimak, Evropska komisija (EK) je u izvještaju tada eksplicitno tražila politički i pravosudni epilog afere Snimak“, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, danas, tri godine nakon toga, niko od aktera afere nije snosnio političke posljedice, nije suspendovan ili kažnjen, a pravosudni epilog se pretvorio u pravosudnu farsu.

„EU je ostala nijema na činjenicu da Đukanovićev režim nije ispoštovao ništa iz Izvještaja EK, nakon tri godine nije bilo političkog ni pavosudnog epiloga, što znači da je EU pokazala nesposobnost da kazni autokratsku, nedemokratsku političku grupaciju kada vrši ovakva teška krivična djela“, rekao je on.

Medojević je naveo i da EU nije osudila ni nezakonito razbijanje demonstracija 17. oktobra, policijski teror 24. oktobra protiv mirnih građana i demonstranata, kao ni političku korupciju u parlamentu kada je, kako je kazao, Vlada opstala tako što je kupljena jedna opoziciona partija.

„EU, evo čekamo par dana, još nije reagovala na otkriće DF-a da se uređaji za elektronsku identifikaciju mogu koristiti za masovnu prevaru na izborima“, kazao je on.

Branka Bošnjak iz PzP-a kazala je da je prethodne sedmice bila na smitu u Beču, na kom su bili lideri iz centralne i istočne Evrope, navodeći da je, imajući u vidu medijsku blokadu i sliku o protestima u regionu, učesnicima podijelila kratak film i sa njima razgovarala o tome kako su doživjeli proteste DF-a.

Ona je kazala da je naišla na razumijevanje i iznenađenje kolega iz Makedonije koji, kako je dodala, smatraju da je u Crnoj Gori postojalo više uslova da se traži ostavka premijera nego što je to bilo u Makedoniji.

„Apelujem na EU da još jednom razmotri situaciju i prestane sa duplim aršinima i neoglašavanjem“, navela je Bošnjak.

Bonus video: