Papić: Opozicija da kontroliše MUP i službe za birački spisak

Kako je naveo, ne može se ukazivati na eventualne zloupotrebe ličnih karata ili promjena na njima fotografija
624 pregleda 6 komentar(a)
Spasoje Papić, Foto: SNP Podgorica
Spasoje Papić, Foto: SNP Podgorica
Ažurirano: 17.03.2016. 14:09h

Opozicija mora potpuno da kontroliše Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), a naročito službe nadležne za birački spisak, ukoliko se žele demokratski izbori u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

„Nakon stavova kolega iz opozicije o zloupotrebi uređaja za elektronsku identifikaciju glasača na biračkim mjestima, SNP ukazuje na činjenicu da je to još jedan dokaz koji jasno pokazuje da se MUP, a naročito službe nadležne za birački spisak, mora staviti pod punu kontrolu i nadzor opozicije, ukoliko želimo demokratske izbore u Crnoj Gori“, saopštio je šef Računskog centra SNP-a Spasoje Papić.

Papić je objasnio da uređaj za elektronsku identifikaciju birača služi za prepoznavanje mašinski čitljivog zapisa, koji se nalazi na ličnoj karti birača.

On je precizirao da taj uređaj isključivo uparuje podatke sa kartice sa podacima na ekranu aparata za identifikaciju i na taj način, dodao je Papić, pomaže članovima biračkih odbora da identifikuju glasača.

On smatra da je za pravu kontrolu biračkog spiska neophodno da sve opozicione partije imaju uvid u registar izdatih ličnih karata i fotografija birača, kako bi se izvršilo uparivanje registra sa biračkim spiskom, pregledao rezidencijalni uslov, uz neosporno obezbjeđenje zaštite ličnih podataka svakog upisanog glasača.

„Norme u postojećem zakonu nam ne dozvoljavaju da kontrolišemo eventualno postojanje nekoliko ličnih karata sa jednom istom slikom na njima, već isključivo možemo da pratimo i kontrolišemo promjene u biračkom spisku koji nam se dostavlja elektronskim putem“, pojasnio je je Papić.

Kako je naveo, ne može se ukazivati na eventualne zloupotrebe ličnih karata ili promjena na njima fotografija.

Prema njegovim riječima, SNP je iz navedenih razloga insistirao na uvođenju AFIS sistema, softvera koji je, objasnio je Papić, koncipiran da otkloni bilo kakvu mogućnost izdavanja duplih biometrijskih podataka na dva dokumenta, putem identifikovanja otisaka prstiju.

„Bilo čija naknadna pamet ne dovodi do rješavanja svih navedenih problema“, dodao je Papić.

On je pojasnio da je taj sistem bio dio dogovora na nivou radne grupe koja je pripremala izborno zakonodavstvo i sve sem „provlačenja“ AFIS softvera kroz birački spisak bi, kako je naveo Papić, predstavljalo grubo kršenje dogovora.

„Pa samim tim ne bi mogli da pričamo o ažurnosti i tačnosti biračkog spiska, kao ključne pretpostavke za održavanje fer i demokratskih izbora“, rekao je Papić.

Prema njegovim riječima, SNP je upozoravo kolege koje su podržale aktuelni izborni zakon da to ne rade, bez čvrstih garancija da se AFIS sistem biti operativan prije održavanja sljedećih izbora.

Iz SNP-a su podsjetili da su ranije ukazali da je, prilikom formiranja biračkog spiska od MUP-a, izvršena promjena podataka na biračkim mjestima za 88.826 glasača po raznim osnovama, koji o tome nijesu obaviješteni.

Iz te partije su saopštili da ozbiljno sumnjaju da će predstojeći parlamentarni izbori u Crnoj Gori proteći u atmosferi kontrolisanog haosa i zbunjenosti onih birača koji do početka izbora neće provjeriti na kom biračkom mjestu mogu ostvariti pravo glasa.

„Smatram da će se birački spisak mnogo lakše kontrolisati kada bi se vršio i sam nadzor nad MUP-om, na način da to ne predstavlja puko ispravljanje grešaka u biračkom spisku, već konačno utvrđivanje odgovornosti za evidentne propuste“, zaključio je Papić.

Bonus video: