Opozicija: DPS abdicirao sa vlasti u Tivtu

Konstatujući da su Novosel i rukovodioci organa opštinske uprave uredno pozvani na sjednicu SO kao što je bila praksa i do sada, Bošković je kazao da oni “nisu opravdali odsustvo”, kao i da u međuvremenu nisu uspjeli da održe sjednice skupštinskih odbora koje je DPS takođe bojkotovao
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2016. 13:44h

Zbog nedostaka kvoruma, danas je odložena sjednica SO Tivat na kojoj je trebalo da bude razmatran izvještaj odlazećeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave za 2015.

Sjednicu je bojkotovalo svih 12 odbornika DPS koja je prije par dana formalno raskinula vladajuću koaliciju sa SDP zbog toga što je predsjednik lokalnog paralemnta i lider tivatske SDP Krsto Bošković “zakazao dvije sjednice SO, svega mjesec dana uoči lokalnih izbora, uz ucjene i bez dogovora sa DPS kao koalicionim partnerom.”

Pored njih, u skupštinskoj Sali nisu se pojavili po jedan odbornik SDP, CDU, SNP i dva odbornika HGI, pa sa 14 prisutnih odbornika opozicija i SDP, a kojima su se juče priključila i tri odbornika Nove koja je mjesecima prethodno bojkotovala SO, nisu imali kvorum da održe sjednicu. Na sjednici se nije pojavio ni gradonačelnik Novosel, kao ni niko od sekretara optinskih sekretarijata i rukovodilaca službi lokalne uprave uz redova DPS. Došla je samo glavna administratorka Jovanka Laličić (DPS), ali kako je istaknuto, ne u toj, već ulozi predsjednice Opštinske izborne komisije jer je trebalo da podnese izvještaj o tome da je u međuvremenu odbornica SDP Pina Bubanja podnijela ostavku i da na njeno mjesto bude verifikovan mandat Iva Marića.

Konstatujući da su Novosel i rukovodioci organa opštinske uprave uredno pozvani na sjednicu SO kao što je bila praksa i do sada, Bošković je kazao da oni “nisu opravdali odsustvo”, kao i da u međuvremenu nisu uspjeli da održe sjednice skupštinskih odbora koje je DPS takođe bojkotovao. On je kazao da je sjednica SO zakazana na vrijeme i u skladu sa Poslovnikom i po dogovoru svih parlamentarnih partija, uključujući i DPS.

“Međutim 14.marta u kabinetu predsjednika Opštine Novosela, od mene je traženo da se sjednica zakazana za 17. mart odloži i da se dodatno konsultujemo oko dnevnog reda – da se prolongira smjena direktora Komunalnog preduzeća Rada Popovića (DPS) koji je podnio ostavku i da se po zakonu ne riješi konflikt interesa odbornika koji su istovremeno i članovi upravljanja lokjalnih JP i JU, a kojih je devet iz redova DPS. Ja po Poslovniku to nisam mogao da uradim i epilog toga je ovo što se desilo sa raspadom kolaicije DPS i SDP. Ovo danas je korak dalje i pokušaj da se onemogući rad parlamenta sa pozicije izvrne vlasti”, kazao je Bošković najavljujući da će u naredna tri dana održati sjednicu kolegijuma predsjednika SO i zakazati novu sjednicu lokalnog parlamenta.

“Današnji potez DPS je novitet u “bogaćenju demokratije” – da vladajuća partija bojkotuje rad Skupštine u kojoj ima većinu, nije još zabilježeno u parlamentarnoj praksi. Poseban skandal je činjenica da se gradonačelnik i niko od opštinskih rukovodilaca nije udostojio doći na sjednicu, što praktično znači da je DPS sama abdicirala sa vlasti u Tivtu”, ocijenio je odbornik Miomir Abović iz “Tivatske akcije”.

Istakao je da se na djelu pokazala i “jedna svojevrsna antitivatska koalicija DPS i njenih satelita koji su se danas jasno iskristali, a to su HGI i CDU čiji odbornici dominantno nisu došli na sjednicu”.

Predsjednik OO HGI Ilija Janović naglasio je da je ta stranka opoziciona u tivatskom parlamentu, te da “neko ko nije funkcionisao ove četiri godine, došao je sada u poziciju da pravi farsu od ove Skupštine i da građane dovodi u zabludu.”

“Ovo je nekoretno prema svim odbornicima jer nas dovode u poziciju da treba da se svrstavamo na jednu ili drugu stranu. Neka oni sami riješe to pitanje. Neka gospoda koja nisu bila u stanju da to iznesu do kraja, izdrže još ovih mjesec dana do izbora, a HGI će jasno dati svoj sud 18.aprila”, istakao je Janović dodajući da će tek nakon izbora moći “opovrgnuti ili potvrditi insinuacije gdje se mi navodno, svrstavamo”.

Odbornik Demokrata Vlado Arsić ocijenio je da nepojavljivanje gradonačelnika i rukovodilaca organa lokalne uprave na sjednici SO pokazuje “isključivu pristrasnost nestandardnim principima demokratskog upravljanja”.

“Evropa ovo mora na poseban način da posmatra i na poseban način da sankcioniše. Ako gospoda iz DPS misle da se ovako ulazi u Evropu, ošamariće ih ona dobro", istakao je Arsić.

DPS: Moramo zaštiti instituciju gradonačelnika

Predsjednik OO DPS Tivta Siniša Kusovac kazao je da su odbornici te partije bojkotovali sjednicu želeći da “zaštite instituciju predsjendika Opštine” koja po njemu, nije uvažena u procesu pripreme sjednice lokalnog parlamenta.

“Današnja sjednica SO je hronološki redosljed pravnog nasilja koje je uveo predsjednik parlamenta Krsto Bošković održavajući kolegijum i međustranački sastanak bez obavještavanja gradonačelnika i konsultovanja sa njime. Nije bilo ni sjednica skupštinskih odbora da razmotre dnevni red, pa se po članu 64. Poslovnika, nisu stekli uslovi za održavanje sjednice SO”, kazao je Kusovac.

Potpredsjendik CDU i odbornik te partije Neven Stanićić saopštio je da je “od lošeg početka gori može biti jedino kraj” i da “svi nedostaci dvočlane koalicije na vlasti i u Tivtu pokazuju svoje pravo lice.”

“DPS i SDP, sve ovo vrijeme dovoljne same sebi, konačno su u razvodu i u prilici da rasprave svoje međusobne odnose i doprinose. Da simbolika bude potpuna, na dnevnom redu je i Izvještaj o radu Predsjednika za 2015. godinu. Dokument koji se, formalno, odnosi na rad najodgovornijeg predstavnika izvršne vlasti u Opštini, a, u suštini, na 87 stranica, opisuje rad svih službi lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u Tivtu.

Budući da više nema sa kim da ga usvoji, svjestan sadržaja i vrijednosti, DPS je izvještaj u žurbi ostavio na milost i nemilost kadrova SDP-a, takođe navedenih u ovom izvještaju.

Ne ulazeći u razradu mogućih dilema odbornika iz redova ove i drugih partija oko glasanja u vezi sa ponudom, kao dijelu ostatka parlamenta, ne pada mi na pamet, niti da svjedočim, niti presuđujem ovom intimnom trenutku”, kazao je Staničić.

Galerija

Bonus video: