Ključ su odbori, ne elektronski uređaji

Maraš, koji je učestvovao u radnoj grupi koja je pisala izborne zakone, za "Vijesti" je juče rekao da se od starta znalo da uređaj za elektronsku identifikaciju ne može utvrđivati da li je lična karta falsifikat
63 komentar(a)
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vuk Maraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2016. 06:21h

Ključnu ulogu u regularnosti izbora igraće birački odbori koji će prilikom elektronske identifikacije birača provjeravati dokumenta koja se skeniraju i da li dokument stvarno pripada biraču koji ga je donio na birčko mjesto, kazao je Vuk Maraš (MANS).

Maraš, koji je učestvovao u radnoj grupi koja je pisala izborne zakone, za "Vijesti" je juče rekao da se od starta znalo da uređaj za elektronsku identifikaciju ne može utvrđivati da li je lična karta falsifikat.

"U trenutku kada je Radna grupa definisala elektronsku identifikaciju birača znali smo da takav terminal nema mogućnost da utvrđuje da li je identifikacioni dokument lažan ili ispravan, jer prosto uređaj ne služi za te namjere", rekao je Maraš.

Uređaj je, kazao je on, samo finalna karika u lancu koja treba da potvrdi da se iza dokumenta koji je građanin donio biračkom odboru i stavio na uvid, zaista nalazi to lice.

"Ključnu ulogu u regularnosti izbora igraće birački odbori, odnosno njihovi članovi, koji su u obavezi da na biračkom mjestu uzmu svaki dokument, da ga provjere, da vide sa čim birač dolazi da glasa, da uporede fotografiju sa dokumenta sa fotografijom koja se nalazi na terminalu i da uporede sa licem osobe koja je došla da glasa", kazao je Maraš.

Dodao je da je jako bitna implementacija AFIS sistema, jer je upravo poenta tog programa da isčisti bazu MUP-a od eventualno duplih ličnih karata.

"Jer, sve i da elektronska identifikacija prepoznaje lažne u odnosu na prave dokumente mi i dalje imamo problem šta i ako se u MUP-u izda dupli dokument, takav dokument bi mogao da prođe bez ikakvih problema, i naravno posredno čišćenje baze ličnih karata i samim tim čišćenje biračkog spiska.

Na kraju, potrebna je kontrola samog biračkog spiska da bismo znali da stvarno oni koji imaju pravo glasa mogu da glasaju, a ne da to kao do sada budu i preminuli i fantomi, oni koji nemaju pravo glasa i ostale kategorije”, kazao je.

MANS je opet apelovao na sve aktere političke scene da se što prije krene u kvalitetne obuke svih članova biračkih odbora da bi se spremili za parlamentarne izbore i da u obukama učestvuju i NVO.

Iz DF-a juče su opet kazali da uređaji za elektronsku identifikaciju koji ne mogu da prepoznaju falsifikovana dokumenta služe kako bi DPS na izborima mogao da pokrade i nadoknadi glasove koje su im ranije donosili koalicioni partneri.

DPS međutim tvrdi da DF-u nikad cilj nijesu bili fer izbori, već grubo i očigledno urušavanje izbornog sistema.

Bonus video: