Tivat: DPS ne dolazi da "brani" izvještaj Novosela

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Ivan Novosel je završio karijeru na funkciji gradonačelnika, jer ga DPS ne namjerava više postaviti na to mjesto, čak i u slučaju da ta stranka dobije predstojeće izbore
6 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.03.2016. 20:56h

Predsjednik SO Tivat Krsto Bošković (SDP) zakazao je za sjutra redovnu sjednicu lokalnog parlamenta, a najbitnija tačka dnevnog reda je izvještaj odlazećeg gradonačelnika Ivana Novosela (DPS), o radu i ostvarivanju funkcija lokalne uprave u prošloj godini. Sigurno je, međutim, da vladajućeg DPS koji je prije dva dana formalno raskinuo koaliciju sa SDP, neće biti u sali da „brani“ izvještaj Novosela jer je predsjednik OO DPS Siniša Kusovac saopštio da 12 odbornika te partije, neće doći na sjednicu.

„S obzirom na to da je Bošković zakazao dvije sjednice SO, svega mjesec dana uoči lokalnih izbora, uz ucjene i bez dogovora sa DPS kao koalicionim partnerom, odbornici DPS svojim prisustvom na sjednici neće davati legitimitet ovakvom pravnom i političkom nasilju”, kazao je Kusovac, izazvavši brojne reakcije tivatske opozicije koja je vladajuću stranku optužila da bježi sa političkog bojišta na kome bi se morala “ukrstiti koplja” o jednom od najvažnijih dokumenata koji dolazi pred odbornike – godišnjem izvještaju o radu gradonačelnika. Inače, sam izvještaj koji je dostavljen odbornicima, pun je manjkavosti i nelogičnosti u odnosu na onio što su do sada bile oficijelne Novoselove tvrdnje da je Tivat uspješan opština koja funkcioniše gotovo bez ikakvih problema.

Iz izvještaja se vidi da je gradonačelnik ignorisao savjete najbližih saradnika kada je u pitanju gazdovanje nekima od velikih lokalnih resursa koje je prepustio u ruke privatnika ili uopšte nije iskoristio, nije na vrijeme formirao Komunalnu policiju što je produkovalo niz problema u poštovanju i sprovođenju komunalnog reda, pa Tivtu prijete ogromni finansijski izdaci u slučaju da Opština izgubi samo nekoliko od preko 200 sudskih sporova koje vodi sa građanima, kontroverznim biznismenima, raznim firmama i institucijama.

Pored već odavno prisutnih problema u gradnji kanalizacije, iz izvještaja se vidi da se javljaju i novi, ozbiljni problemi u kašnjenju i dodatnim troškovima u poslu gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

Novosel je i ovom prilikom nastavio da ignoriše aferu „Komunalije“, pa u njegovom izvještaju nema ni slova o tome što su nalazi opštinske Komisije za preispitivanje obračuna komunalija u proteklih pet godina, a koju je gradonačelnik formirao lani, kao ni pomena tome da je Porto Montenegro tek po izbijanju afere, pristao da Opštini plati više od milion eura komunalija za objekat „Regent“ koje mu prvobitno nisu bile obračunate.

Tivatska akcija (TA) je ocijenila da se DPS nalazi u stanju “haosa, straha, panike i rasula”.

“Tivatski DPS-ovci došli su do one terminalne tačke zaziranja i prestrašenosti od parlamentarnog sučeljavanja argumenata sa opozicijom da su ovim potezom napravili presedan dosad nepoznat u svjetskoj istoriji parlamentarizma - odbornici vladajuće partije bojkotuju rad parlamenta preko kojeg ta ista vladajuća partija sprovodi svoje odluke i političku volju. Svjetska politička praksa teško da je upoznala tragikomičniji izum od ovog poteza OO DPS Tivat. Ali, valja ipak i razumjeti tivatske DPS-ovce - malo je ko u Crnoj Gori kao oni u protekle skoro tri godine doživljavao takve debakle u parlamentarnom sučeljavanju sa opozicijom; stoga nije čudo što su procijenili da bi im skupštinska debata o izvještaju predsjednika Opšine, donijela novi skupštinski nokaut”, saopštila je TA, poručujuči DPS-ovcima da “bježe od SO ali, od pravde nećete pobjeći, niti od velike DPS-ovske skupštine u Spužu koja vrlo brzo čeka mnoge od vas”.

Predsjednik OO Nove Rato Brajković koja još od septembra bojkotuje rad SO, ironično je pozdravio odluku DPS da se pridruži bojkotu.

“Obrazloženje koje su tom prilikom dali, ne odgovara u potpunosti činjenicama jer je njihov predstavnik kao i svi članovi kolegijuma, bio prisutan na međustranačkom sastanku na kome je jednoglasno utvrđen datum sjednice SO i dnevni red. Bez obzira na to, puna podrška za bojkot kao čin iskazivanja svog stava”, kazao je Brajković.

Čelnik tivatskih Demokrata Vlado Arsić kazao je da “smješnije i kompromitovanije vlasti od sada već raspale koalicije DPS-SDPu Tivtu nije bilo niti će biti.”

“DPS na marginama svoje moći demonstrirala je svoju posljednju učinkovitost sa sestrinskom SDP partijom. Rivalstvo u punom sjaju obezglavilo je tivatsku lokalnu upravu. Priča je to za istoriju jer sada imamo momenat kad DPS ne zeli da se čuje izvjestaj o radu njihovog gradonačelnika”, kazao je Arsić.

Hoće li Cdu i HGI "spasiti" DPS?

Nova će se zbog aktuelnog obrata na političkoj sceni Tivta i raspada vladajuće koalicije, vratiti u lokalni parlament, ali je ipak neizvjesno hoće li SO u kojoj ostaju opozicija i SDP, imati kvorum za rad. SO će sigurno bojkotovati 12 odbornika DPS, ali je moguće da to urade i tri odbornika HGI, te odbornik CDU Neven Staničić.

“Možda dođem, a možda i ne, vidjećemo sve”, kazao je Staničić “Vijestima” dok je predsjednik OO HGI Ilija Janović kazao da će odluku donijeti u srijedu uveče, na uobičajenom sastanku OO koji prethodbi svakom zasijedanju lokalnog parlamenta.

Kako god da se završi saga sa preostalim zasijedanjima SO Tivat do lokalnih izbora 17.aprila, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Ivan Novosel je završio karijeru na funkciji gradonačelnika, jer ga DPS ne namjerava više postaviti na to mjesto, čak i u slučaju da ta stranka sa svojim satelitima, dobije predstojeće izbore.

Bonus video: