"Gdje ćemo goste, kad ste nam i plažu uzeli"

Mještani kažu da žive od turizma i izdajući apartmane gostima što u taj kraj dolaze prvenstveno zbog kupanja na Plavim horizontima
226 pregleda 23 komentar(a)
Plavi Horizonti, Foto: Realmonte.net
Plavi Horizonti, Foto: Realmonte.net
Ažurirano: 16.03.2016. 20:35h

Predstavnici Mjesne zajednice Krtoli zakazali su za subotu zbor građana, na kome će razgovarati o dva ključna problema sa kojima će se stanovništvo tog dijela Tivta uskoro suočiti - nedostatku plažnog prostora i lošeg vodosnabdijevanja.

Krtoljani su došli u posjed ugovora o zakupu uvale Pržna i plaže Plavi horizonti, koji su predstavnici Morskog dobra 2012. sklopili sa katarskim državnim investicionim fondom Qatari Diar.

Prema tom dokumentu, zakupac može svima koji nisu gosti njihovog turističkog kompleksa u izgradnji, da zabrani pristup na „minimum 70 odsto površine“ jedne od najljepših plaža na Crnogorskom primorju.

Mještani Krtola naglašavaju da mnogi od njih žive od turizma i izdajući apartmane gostima što u taj kraj dolaze prvenstveno zbog kupanja na Plavim horizontima, pa zato i takav ugovor smatraju atakom na svoju egzistenciju.

Oni su rekli da na zbor u subotu u Radovićima očekuju i pozvane iz Morskog dobra, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Qatari Diara, Opštine Tivat, kao i predstavnike političkih partija u Tivtu...

Na dnevnom redu je i pitanje vodosnabdijevanja zbog činjenice da još nije počela obećana gradnja novog vodovoda na potezu od kotorske raskrsnice do Solila preko kojeg se Krtoli i dobar dio Luštice snabdijevaju vodom.

Cjevovod dug oko dva kilometra, napravljen je prije samo pet godina i to toliko nekvalitetno da su do sada na njemu zabilježene čak 52 velike havarije sa pucanjem cijevi, a što je dovodilo do ogromnih problema u vodosnabdijevanju Krtola.

Odlazeći gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) do sada nije odgovorio na brojne prozivke građana i opozicije - ko je kriv što Opština sada mora praviti potpuno novi vodovod, vrijedan preko 700.000 eura.

Opštinari su obećali da će gradnja novog vodovoda početi najkasnije krajem januara kako bi on bio završen do početka glavne ljetnje turističke sezone, ali se to još nije desilo jer im je tender „oborila“ žalba jedne od firmi - učesnica.

Bonus video: