SNP: Sačuvati Pljevlja od daljeg propadanja i sveukupne degradacije

„Pozivamo predsjednike Opštine i Skupštine Opštine, odborničke klubove, političke partije, nevladin sektor, stručnu javnost i državne organe, da se izjasne o sve većim problemima sa kojim se suočavaju Pljevlja, na šta je SNP ukazivao u prethodnom periodu“, navodi se saopštenju
118 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, dim, smog, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, dim, smog, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.03.2016. 12:36h

Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) iz Pljevalja predstaviće Skupštini pljevaljske Opštine i drugim političkim subjektima tekst deklaracije o zaštiti interesa tog grada u nastojanju da se sačuva od daljeg propadanja i sveukupne degradacije.

Predstavnici pljevaljskog Opštinskog odbora SNP-a saopštili su da će tekst deklaracije biti proslijeđen i na relevantne adrese u Crnoj Gori i Evropi.

„Pozivamo predsjednike Opštine i Skupštine Opštine, odborničke klubove, političke partije, nevladin sektor, stručnu javnost i državne organe, da se izjasne o sve većim problemima sa kojim se suočavaju Pljevlja, na šta je SNP ukazivao u prethodnom periodu“, navodi se saopštenju.

U slučaju izostanka reagovanja, iz SNP-a su rekli da će smatrati da se slažu sa navodima te partije.

„Od njih ćemo očekivati podršku u našem nastojanju da Pljevlja sačuvamo od daljeg propadanja i sveukupne degradacije“, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su podsjetili da su u više navrata argumentovano upoznali javnost o odnosu Rudnika uglja Pljevlja i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), odnosno Termoelektrane (TE) Pljevlja, prema Opštini Pljevlja.

„Kroz naša saopštenja i podatke javnost je imala priliku da se upozna kakav odnos imaju te kompanije prema sredini koju nemilosrdno iskorišćavaju i na koje načine su Pljevlja dovedena u postojeće teško stanje“, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su rekli da na iznijete činjenice nije bilo ozbiljnih primjedbi, niti reagovanja, izuzimajući samo, kako su dodali, smiješne pokušaje Rudnika uglja da opravda nezakonito ponašanje po pitanju obaveza rekultivacije napuštenih kopova i odlagališta.

„Nije bilo potrebno posebno poznavati problematiku da se jasno zaključi da ova kompanija ne može da ospori naše navode, već da samo pokušava da probleme minimalizuje, potencirajući svoj značaj, prije svega braneći interese svojih akcionara“, kazali su iz SNP-a.

Iz SNP-a su saopštili da će se u narednom periodu pozabaviti pitanjima koncesija, sa posebnim osvrtom na koncesije od eksploatacije šuma, kamena i olovno-cinkane rude, kao i poslovanjem kompanija koje su nosioci tih koncesija.

„Ove teme su od životnog značaja ne samo za normalno funkcionisanje lokalne samouprave, već i za poslovanje velikog broja malih drvoprerađivačkih preduzeća, a svakako i za stanje životne sredine“, dodaje se u saopštenju.

U SNP-u tvrde da se odnos korporacije „Vektra Jakić“ prema neprocjenjivom prirodnom šumskom bogatstvu Pljevalja jedino može okarakterisati kao katastrofalan.

„Sve su prilike da je sličan slučaj i sa onim što se dešava u vezi poslovanja kompanije Gradir Montenegro u vlasništvu poljske kompanije ZGH, koja eksplatiše rudu olova i cinka u Šupljoj stijeni“, smatraju u SNP-u.

Iz SNP-a su zaključili da postoji još niz problema i pitanja od vitalnog značaja za Opštinu Pljevlja, na koje država neće da reaguje ili koje neće da pokrene.

Bonus video: