Milačić: Đukanović je lokalni NATO, a NATO je globalni Đukanović

Milačić je kazao da politika neutralnosti, po modelu Irske, što je uslovljeno smjenom postojeće vlasti može pretvoriti Crnu Goru u brend mira na Balkanu, brend odličnih odnosa sa svima, primjer kakav daju i šest članica EU koje su neutralne, poput Malte
11 komentar(a)
Marko Milačić, Poljska, Foto: Pokret za neutralnost
Marko Milačić, Poljska, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 16.03.2016. 10:22h

Crna Gora mora da se odupre militarizaciji koja dolazi sa NATO integracijama i da svoj identitet izgradi kao miroljubiva i neutralna zemlja, što je najbolji garant stabilnosti u vremenu sukobljenih blokova, poručio je izvršni direktor Marko Milačić govoreći na tribini Socijalnog foruma u Vroclavu, Poljskoj, naziva "Militarizacija istočne Evrope – uloga NATO saveza".

Kako je saopšteno iz Pokreta za neutralnost, Milačić boravi u Poljskoj, kao gost organizatora skupa gdje su okupljeni učesnici iz cijelog svijeta.

"Milačić je učesnicima predstavio unutrašnje prilike u Crnoj Gori, što je direktno povezano sa NATO-izacijom, navodeći da je crnogorski sedmostruki premijer lokalni NATO, te da je NATO globalni Đukanović. On je naglasio da tekuća NATO-izacija Crne Gore, koja je kulminirala NATO pozivnicom, ima za cilj destabilizaciju države čija većina građana podržavaju neutralnost, pa se ovaj proces može nazvati i ukraijinizacijom. Milačić je naveo da su to iste političke prirode, te, da je riječ o nedemokratskim organizacijama koje brinu samo sebični intresi i privilegije. Milačić je sedmodnevni boravak u Poljskoj iskoristio za promovovisanje ideje neutralnosti, te se povezao sa brojnim intelektualcima širom svijeta, što će doprinjeti širenju ideje i misije Pokreta za neutralnost", navodi se u saopštenju Pokreta za neutralnost.

Milačić je kazao da politika neutralnosti, po modelu Irske, što je uslovljeno smjenom postojeće vlasti može pretvoriti Crnu Goru u brend mira na Balkanu, brend odličnih odnosa sa svima, riječju primjer, kakav daju i šest članica EU koje su, ujedno, neutralne, poput, recimo, Malte.

"Milačić je naveo skorašnji primjer Turske, koja u poslednje vrijeme doživljava učestale terorističke napade, kazavši da Ankari ništa nije pomoglo članstvo u NATO savezu, naprotiv, pa neće ni maloj Crnoj Gori, ukoliko bi se hipotetički učlanila u NATO. Sjevernoatlanski savez donosi nestabilnost i smanjenje bezbjednosti u vremenu terorističkih prijetnji širom svijeta, pa Crna Gora radi svoje elementarne sigurnosti ne smije biti dio NATO-a", piše u saopštenju.

Bonus video: