Krađa izbora moguća samo ako NVO i opozicija spavaju

Članovi Demokratskog fronta prekjuče su u Tivtu kroz uređaj za elektronsku identifikaciju, koji je postavljen kao prezentacija za građane, provukli falsifikovanu ličnu kartu njihovog funkcionera i člana Državne izborne komisije (DIK)
79 pregleda 110 komentar(a)
elektronska identifikacija birača, Foto: Boris Pejović
elektronska identifikacija birača, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.03.2016. 06:19h

Naredni izbori bi uz pomoć elektronske identifikacije mogli biti pokradeni jedino ako MUP u birački spisak ubaci lažne birače, a potom se naprave lažne lične karte sa tim podacima, a opozicija propusti da kontroliše upis u birački spisak.

Ovo je kazalo više sagovornika “Vijesti”, dobro upoznatih sa sistemom elektronske identifikacije i zakonom.

Članovi Demokratskog fronta prekjuče su u Tivtu kroz uređaj za elektronsku identifikaciju, koji je postavljen kao prezentacija za građane, provukli falsifikovanu ličnu kartu njihovog funkcionera i člana Državne izborne komisije (DIK)

Velja Čađenovića, odštampanu na “parčetu plastike vrijednom pet centi”. Uređaj je navodno očitao Čađenovićeve podatke prikazujući fotografiju i štampajući odrezak koji će na izborima potvrđivati da je birač glasao. Iz Fronta su kazali da je to dokaz da su vlast i DPS potpuno urušili izborni sistem.

Jedan izvor “Vijesti” kazao je da je krađa moguća samo ukoliko svoj posao ne budu radile nijedna od opozicionih partija i tri nevladine organizacije koje imaju pravo da kontrolišu birački spisak putem direktnog linka sa elektronskom bazom i da traže uvid u kompletnu dokumentaciju u svakom sumnjivom slučaju upisa.

To je potvrdio i drugi izvor, dodavši da bez lažnih podataka u bazi biračkog spiska, nema svrhe praviti lažne lične karte.

“AFIS sistem treba da eliminiše sve duple ili višestruke lične karte eventualno izdate na isti otisak. Ličnu kartu ne provlači birač kroz terminal nego predsjednik biračkog odbora, sliku birača sa terminala mogu da vide svi članovi odbora i uporede sa prisutnim biračem. Predsjednik odbora i član odbora iz suprotne opcije potpisuju odsječak, i jedino tako potpisani odsječak je dokaz da je neko regularno glasao” rekao je prvi sagovornik “Vijesti”.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović, međutim, navodi nekoliko scenarija krađe sa lažnim ličnim kartama. “DPS svojim ljudima može da da lične karte onih koji neće doći da glasaju, pa na biračkom mjestu ako prođe - prođe. Mogu da blokiraju, na primjer, mene da glasam, tako što će lažnu ličnu kartu sa mojim podacima provući i ja onda neću moći da glasam” rekao je Đukanović “Vijestima”.

On je kazao da to što u biračkim odborima ima predstavnika opozicije ne znači mnogo. “Treba li cijeli odbor svaki minut da motri u onaj ekran? Dešava se da je neko pustio kosu, bradu, brkove, da je drugačiji na fotografiji, ta fotografija na ekranu stoji 10 sekundi, koncentracija popusti”, rekao je Đukanović.

Đuaknović tvrdi i da su mogući i dogovori na biračkom mjestu kao i pritisci na članove biračkih odbora iz opozicije, naročito na mjestima gdje je predsjednik odbora iz DPS-a.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da je svrha uređaja je da birački odbor, koji će činiti predstavici vlasti i opozicije, na osnovu podataka koje uređaj prikaže nakon što se kroz njega provuče lična karta, izvrši identifikaciju birača poređenjem prevashodno fotografije u uređaju sa fizički prisutnim biračem.

Sekretar MUP-a Dragan Pejanović rekao je na konferenciji za novinare da uređaj za elektronsku identifikaciju nije namijenjen za forenziku falsifikata ličnih dokumenata.

On je kazao da je postupak DF-a pokušaj podvale i diskreditacije sistema identifikacije.

“Hipotetički, svako može da falsifikuje ličnu ako mu se to isplati. Obična plastična kartica je nešto što će, ako se potencijalno pojavi, biti lako prepoznato od strane biračkog odbora, i kao takvo neće biti korišćeno. Ko napravi lažnu ili izda ispravu u namjeri da je upotrijebi kao pravu, kazniće se zatvorom do tri godine", rekao je Pejanović.

Zagovarali službenicu i provukli ličnu

Predsjednik OO Nove Tivat Rato Brajković potvrdio je „Vijestima“ da je bio svjedok da uređaj za elektronsku identifikaciju birača instaliran u prostorijama MUP-a filijale za upravne poslove u Tivtu, nije prepoznao falsifikovanu ličnu kartu njegovog stranačkog kolege Velja Čađenovića. Brajković, Čađenović i Đukanović prekjuče oko 16 časova došli su u prostorije MUP-a u Tivtu.

„Dok smo mi malo zagovarali tamošnju službenicu, Čađenović je provukao falsifikovanu ličnu kartu sa svojim imenom i matičnim brojem kroz uređaj za elektronsku identifikaciju birača”, kazao je Brajković.

Čađenović sinoć nije želio da potvrdi “Vijestima” je on provukao ličnu kartu kroz uređaj za elektronsku identifikaciju, već je novinara ”Vijesti” uputio na Đukanovića.

Medojević: U Makedoniji je prelazna vlada otkrila falsifikate

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je ista politička kriza u Makedoniji, i da je nakon formiranja prelazne vlade u toj državi otkriven pult za falsifikovanje ličnih karata, kao i da je preko 20 hiljada falsifikovanih dokumenata bilo u opticaju na izborima.

Medojević je rekao da bi Specijalno tužilaštvo trebalo odmah da se pozabavi organizovanim sistemom djelovanja DPS-a, i da bi šef Delegacije EU Mitja Drobnič trebalo da izvijesti Brisel o ovome.

Lider Nove Andrija Mandić rekao je da se radi o većem skandalu nego što je bila afera “Snimak”. Predsjednik DNP-a Milan Knežević kazao je da, nakon najnovijih dokaza o projektovanoj izbornoj krađi, može samo da konstatuje da je Crna Gora duboko zagazila u vanredno stanje.

Bonus video: