MUP: Pokušaj podvale, uređaj nije namijenjen za forenziku falsifikata

"Ko napravi lažnu ili izda ispravu u namjeri da je upotrijebi kao pravu, kazniće se zatvorom do tri godine" rekao je sekretar MUP-a
73 pregleda 323 komentar(a)
DF konferencija, Foto: Boris Pejović
DF konferencija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.03.2016. 20:03h

Uređaj za elektronsku identifikaciju nije namijenjen za forenziku falsifikata ličnih dokumenata, on je kao uređaj koji služi samo za identifikaciju birača očitao tačne podatke odštampane na plastičnoj kartici, kazali su iz MUP-a nakon tvrdnji Demokratskog fronta da je moguće glasati sa grubim falsifikatom dokumenata.

Sekretar MUP-a Dragan Pejanović rekao je da će birački odbori koje će činiti predstavnici vlasti i opozicije kontrolisati da li je ličnu kartu kroz uređaj provukla osoba čiji je to dokument, odnosno da li se slika sa ekrana uređaja za identifikaciju poklapa sa osobom koja je izašla da glasa.

"To je pokušaj najprimitivnije podvale. MUP vrlo odgovorno i posvećeno realizuje obaveze iz izbornih zakona. Ovo rješenje je osmislio upravo Đukanović. Ovo je pokušaj diskreditacije sistema. Uređaji nijesu namijenjeni za forenziku. Hipotetički, svako može da falsifikuje ličnu ako mu se to isplati. Obična plastična kartica je nešto što će, ako se potencijalo pojavi, biti prepoznato od biračkog odbora. Ko napravi lažnu ili izda ispravu u namjeri da je upotrijebi kao pravu, kazniće se zatvorom do tri godine" rekao je Pejanović.

Demokrate: Informacija DF-a poziv na uzbunu i zabrinutost >>>

Milutin Đukanović (NOVA) je kazao da su odštampali podatke sa lične karte na prazni obrazac koji košta pet centi, sa lažnom fotografijom i da je uređaj za elektronsku identifikaciju prepoznao birača čiji su podaci bili na lažnom dokumentu, čak i odštampao odrezak kojim će se na izborima potvrđivati da je birač glasao.

Bonus video: