HGI: Odlaganje izbora u Tivtu predstavljalo bi neustavno produženje mandata odbornicima

Predsjednik Filip Vujanović izbore je zakazao za 17. april, a veći dio opozicije zatražio je njihovo odlaganje do postizanja dogovora o ukupnom izbornom ambijentu u Crnoj Gori
21 komentar(a)
HGI, Foto: Printscreen
HGI, Foto: Printscreen
Ažurirano: 15.03.2016. 12:17h

HGI podržava većinsku odluku Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore da se u dnevni red za sjednice zakazane za 22. ili 23.mart, ne uvrsti predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, a kojim bi se odložili izbori u Tivtu.

Predsjednik Filip Vujanović izbore je zakazao za 17. april, a veći dio opozicije zatražio je njihovo odlaganje do postizanja dogovora o ukupnom izbornom ambijentu u Crnoj Gori.

Demokratska Crna Gora je predlog za formalnu izmjenu Zakona o lokalnoj samoupravi koji bi to omogućio, uputila u skupštinsku proceduru.

HGI je danas saopštila da bi odlaganje izbora u Tivtu podrazumijevalo "neustavno produženje mandata" odbornicima u aktuelnom sazivu SO.

DPS i SDP trenutno u Tivtu drže vlast sa svojih ukupno 17 odbornika, dok je HGI u opoziciji.

"Stalni pritisci pojedinih političkih subjekata kojima traže odlaganje izbora, suvišni su i neosnovani, obzirom da su oni raspisani i zakazani u skladu sa zakonskim rokovima. Uvođenje posebnog, dodatnog zakona, u periodu manjem od mjesec dana pred održavanje izbora, je krajnje neodgovorno, nekorektno i politički zbunjujuće. Posebno što takvi predlozi, uz neprihvatljive poruke i uslovljavanja, dolaze od trenutno vanparlamentarnih stranaka", saopštila je HGI napominjući da "političku utakmicu jedino kroz izbore možemo okarakterisati kao ostvarenje demokratske tekovine".

HGI koje je proteklih dana odbila ponudu CDU o preduzbornoj koaliciji za tivatske izbore, istakla je da ima "odličan rejting" i da je "apsolutno spremna" za samostalni nastup 17. aprila.

"S obzirom da su se stekli svi uslovi za izbore, i da niko ne dovodi u pitanje tehničku spremnost nadležnih institucija, HGI smatra da se izbori moraju održati 17. aprila kako je zakonom i predviđeno", zaključuje se u saopštenju jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Bonus video: