DF Budva podnio krivične prijave protiv Gvozdenovića i Brajovića

"Ministri su izvršili krivična djela kriminalnog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada"
94 pregleda 3 komentar(a)
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 14.03.2016. 21:00h

Odbornici Demokratskog Fronta Stevan Džaković i Božidar Vujičić podnijeli su Specijalnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministara Branimira Gvozdenovića i Ivana Brajovića zbog zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi i protivzakonitog uticaja sa elementima organizovanog kriminala u slučaju budvanske marine.

Dažaković je rekao da se na organizovanom kriminalu zasniva partnerstvo između američke Strateks grupe i turske Doguš grupe - koje podrazumijeva modernizaciju i proširenje pristaništa u Budvi.

“Planira se da ova takozvana investicija pozicionira naš grad u vrh turističkih destinacija na Mediteranu. Bolje bi bilo da su objasnili šta to konkretno znači, slovom i brojem. Da li kako kažu - početna investicija od 35 miliona eura, podrazumijeva da će im se omogućiti zakup pristaništa u beskonačnost, protivno interesima grada, države i građana. Brajović i Gvozdenović su podržali ovakvu investiciju, iako je ona u suprotnosti sa zakonima Crne Gore i interesima građana”, kazao je Džaković na konferenciji za novinare.

Dodao je da ministri znaju da nema pravnog zakonskog osnova za potpisivanje, a kamoli za podržavanje takvog sporazuma - jer ne postoji planski dokument koji je takvo proširenje pristaništa predvidio.

„Takav planski dokument je tek u izradi i postavlja se pitanje kako 'investitori' znaju da će on predvidjeti baš to što njima treba. Predsjednik Doguš grupe rekao je da su oni ovakav projekat zamislili još 2012. godine... Ovim izjavama 'investitori' govore kako upravljaju državnim sistemom Crne Gore, koji radi isključivo za njihovu korist. Bilo bi interesantno čuti koliko su i čega dali i kome, da kupe institucije države Crne Gore”, kazao je Džaković.

Prema njegovim riječima, sve to dokazuje da su ministri zloupotrijebili službeni položaj.

“Obećali su legalizaciju poslovnih ideja njihovih investitora, odnosno obezbijedili sporazumom predviđene kapacitete u budućem planu. Ministri su izvršili krivična djela kriminalnog udruživanja, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, obmanjivanja javnosti kao i protivzakonitog uticaja, sa ciljem da obezbijede zakonski okvir pomenutim investitorima“, kazao je Džaković.

“Obeshrabrujete sve koji žele da ulože ovdje”

Iz Ministarstva održivog razvoja reagovali su na navode budvanskih opozicionih odbornika:

“Postaje nemoguće ignorisati činjenicu da krivična prijava polako postaje instrument, ne za borbu protiv kršenja zakona, već za manipulacije i borbu sa političkim protivnicima.

No, to svakako neće uticati na podršku ovog ministarstva i Vlade svim partnerstvima koja donose dodatni kvalitet u našu zemlju, a realizuju se u skladu sa zakonima.

Stratex grupa je skup kompanija koje posluju na tržištu nekretnina i ugostiteljstva i danas je jedan od najvećih američkih investitora u Crnoj Gori. Doguš grupa ima 50.000 zaposlenih. Upravljanjem sa više od 10 jedinstvenih marina u Jonskom, Egejskom i Jadranskom moru, D-Marin predstavlja jedan od najznačajnijih međunarodnih lanaca marina u istočnom Mediteranu, koji treba da stvori uslove za održivo poslovanje i zapošljavanje na lokalnom nivou.

Dakle, “sporno” partnerstvo će imati podršku Vlade, uz preduslov planiranog obezbjeđivanja ekspertize i modernizacije marine u Budvi, čime se daje podstrek daljem razvoju naše zemlje kao visokokvalitetne turističke destinacije, uz obavezan preduslov očuvanja bogatog istorijskog, arhitektonskog i kulturnog nasljeđa.

Što se tiče optužbi da planski dokument za ovo područje nije donesen, poručujemo da je on u procesu izrade i u tom procesu se poštuju jasno definisane zakonske procedure. Plan će se, podrazumijeva se, naći i na javnoj raspravi, kada će svi moći da daju svoj sud o njemu. Važno je naglasiti da se u sklopu izrade ovog dokumenta rade i: Studija zaštite kulturnog nasljeđa, Strateška procjena uticaja na životnu sredinu i Studija akvatorijuma.

Na kraju, nadamo se da ovakvi pokušaji obeshrabrivanja aktivnosti svih koji žele da uloze svoj kapital i otvore nova radna mjesta, neće svoj konačan ishod imati u zaustavljanju onog što se može ocijeniti kvalitetnim ulaganjem, kako od strane domaće, tako i inostrane javnosti”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: