Samo DPS ne vidi da ima nedodirljivih

Zakoni su jednaki za sve, sigurni smo da su institucije to već dokazale, kaže Milošević
93 pregleda 24 komentar(a)
MIlo Đukanović i Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
MIlo Đukanović i Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.03.2016. 18:52h

U Crnoj Gori nema nedododirljvih i zakon je jednak za sve, tvrde iz Demokratske partije socijalista. U tom mišljenju oni su, međutim, gotovo usamljeni u parlamentu - iz ostalih stranaka saopšteno je da nadležni ulažu napore, ali da još ima onih na čija vrata istražitelji neće ili ne smiju da zakucaju.

“Vijesti” su od predstavnika partija zastupljenih u Skupštini tražile odgovore na pet istovjetnih pitanja, koja se tiču borbe države protiv organizovanog kriminala, budućih koraka koje po tom pitanju treba učiniti i eventualne krivice u “ratu” između policije i tužilaštva… Zajednički imenitelj u svim odgovorima bio je da organizovani kriminal predstavlja prijetnju po bezbjednost građana i države…

Takvog saglasja, ipak, nije bilo u ocjenama dosadašnje efikasnosti u suzbijanju te pošasti…“Zakoni su apsolutno jednaki za sve građane Crne Gore, nedodirljivih nema i sigurni smo da su institucije to već uspješno dokazale. Kada je jednakost pred zakonom u pitanju, kao društvo u cjelini moramo prihvatiti nekoliko stvari koje su civilizacijska tekovina čovječanstva, a ne crnogorski izum: sudi se isključivo na osnovu dokaza, dokazuje se krivica, a ne nevinost, javni linč je nedopustiv... U konačnom, treba dozvoliti institucijama da rade svoj posao profesionalno i odgovorno, bez pritisaka sa bilo koje strane, pa i od ukupne javnosti, jer će jedino na taj način one biti sposobne da u punom kapacitetu nastave da obezbjeđuju jednakost svih građana pred zakonima”, rekao je politički direktor DPS -a Tarzan Milošević, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Kazao je da organizovani kriminal predstavlja potencijalnu prijetnju za svaku državu, ne samo za Crnu Goru: “Zbog toga i postoje zakoni, institucije i sistem države koji treba da budu efikasni u borbi protiv svih vidova kriminala, a Crna Gora je pokazala da ima mehanizme za njihovo efikasno suzbijanje”,navodi Milošević.

DPS vjeruje, kaže njegov politički direktor, da sve nadležne institucije dobro obavljaju svoj posao i sarađuju, ali i da se uvijek može naći prostor za poboljšanja u efikasnosti. Da bi bitka sa organizovanim kriminalom bila efikasnija “treba raditi na jačanju saradnje.”

“U procesu NATO i EU integracija je urađen veliki posao čiji su rezultati vidljivi, a dalje kretanje na putu ka punopravnom članstvu neminovno će donijeti i veći napredak,”rekao je Milošević.

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj kaže da je u svakoj državi organizovani kriminal prijetnja bezbjednosti a da Crna Gora kao mala država, za pozivnicom za NATO, ne treba to dopustiti jer je mali bezbjednosni okvir lakši za kontrolu.

“Vlada kroz prijedloge, a Skupština kroz usvajanje zakona, su dali institucionalni okvir da nadležni organi od Tužilaštva i policije pa do Sudstva imaju sve preduslove za borbu protiv organizovanog kriminala”, rekao je on.

Đeljošaj vjeruje da je zakon uvijek isti za sve, dok ne vidi suprotno. “Vidimo na djelu da tužilaštvo ima određene pomake, iako lično ne podržavam lovljenje glava po novinama.Crna Gora je mala i znamo da ni tužilaštvo ni sudstvo nijesu toliko stručni da snažnije od ovoga što imamo krenu prema takozvanim nedodirljivim,” navodi poslanik A.A.

Član Predsjedništva SDP-a Bojan Zeković kaže da su “izborom novog VDT i imenovanjem glavnog specijalnog tužioca značajno intenzivirani napori i već se vide konkretni rezultati”. “Specijalni tužilac pokazuje punu autonomnost i zavidnu efikasnost u radu. To jača povjerenje javnosti i stvara očekivanja da taj trend bude nastavljen procesuiranjem svih za koje postoje dokazi, bez obzira na funkcije koje su obavljali ili obavljaju”, kaže Zeković.

On tvrdi da “svi oni koji misle da mogu da vrše opstrukciju pravde, a kao što vidimo i iz nekih nedavnih primjera i za to ima zainteresovanih, biće suočeni sa neminovnošću izgradnje pravne države u kojoj će svi koji su krivi veoma brzo morati odgovarati”. Zeković navodi da oni koji imaju vlast treba tu borbu da ohrabruju, a ne da sputavaju nadležne organe.

Potpredsjednik Demokrata Mijomir Pejović navodi da je već 20-ak godina organizovani kriminal neodvojivi dio svih pora crnogorskog društva i komponenta koja predstavlja najveću branu razvoju zemlje. On napore nadležnih vidi kao nedovoljne i selektivne.

“Iz skoro jednogodišnjeg iskustva sa radom Specijalnog državnog tužilaštva opšti je utisak da napori koji oni čine su, na jednoj strani, usmjereni na nižepozicionirane faktore u vladajućoj partiji, dok sa druge strane i na to malo napora koje čini specijalno tužilaštvo, primjećujemo da postoje otpori, pogotovo kod predsjednika i zamjenika predsjednika DPS -a. I tu bi Katnić trebalo da bude jasan kada kaže da neko vodi specijalni rat protiv njega i da kaže da li to vodi predsjednik DPS -a, da li to vodi zamjenik predsjednika DPS -a, ili to rade obojica”, ocijenio je Pejović.

“Otkada je DPS na vlasti nikada zakon nije bio jednak za sve, i ono što važi za sve nije važilo i za vrh DPS -a. Očigledno da posljednjih mjeseci u svemu tome pomaže specijalni tužilac koji od afera u koje je involviran predsjednik DPS -a (Limenka, Telekom, Prva banka, Šarić), bježi kao đavo od krsta,” dodaje on.

Poslanik Demosa Zoran Miljanić smatra da je do uspostavljanja Specijalnog tužilaštva borba nadležnih protiv organizovanog kriminala bila na najnižem nivou. “Predmeti su kupili prašinu po fiokama VDT-a. Očekujemo da svi slučajevi koji vode do samog vrha države u narednom periodu budu aktivirani bez izuzetaka (afera Telekom, Carine, Limenka, kamp Zlatica),”navodi Miljanić.

On smatra da je rano govoriti o jednakosti pred zakonom za sve građane. ”Rješavanjem navedenih slučajeva institucije će procesuiranjem odgovornih dokazati da imamo pomake u pravcu jednakosti zakona za sve. U suprotnom će biti jasno da nedodirljivi i sada, kao i u prethodnom periodu, neposredno kontrolišu institucije koje se bave ovom problematikom”, navodi Miljanić.

Da bi rezultati bili bolji, objašnjava, “partijski vojnici ne mogu biti na čelu institucija, koje treba očistiti od korumpiranih pojedinaca koji su logistika, pa čak i članovi organizovanih kriminalnih grupa”.

Član Savjeta GP URA Sergej Sekulović saglasan je da su uloženi napori i rezultati, nedovoljni, ali da pomaci postoje. “ Dugo vremena je vlast propagirala psihologiju poricanja problema i stavljanja istih pod tepih. Nije tako davno bilo kada su se slavodobitno otvarali hoteli “uglednim”’ biznismenima. Sada im (nam) se sve to vraća kao bumerang. Bez jednakosti pred zakonom nema ozbiljne i pravedne države”, navodi on.

Za bitku sa organizovanim kriminalom prioritetna je, kaže Sekulović, snažna politička volja. “To se jasno vidi kroz budžetska izdvajanja, organizaciono-tehničke i kadrovske pretpostavke, pa do opšte klime u kojoj institucije zadužene za ovu borbu rade. Takođe, nužna je međuinstitucionalna saradnja”, rekao je Sekulović.

“ Poučen slučajem Jovanovića i Pukanića, Katnić ustuknuo”

“Dok se Katnić ne oslobodi straha za svoju bezbjednost, napretka u neselektivnoj borbi protiv organizovanog kriminala neće biti. Isključivi razlog zbog kojeg on ne smije da krene na predsjednika DPS-a je strah. Duško Jovanović i Ivo Pukanić koji su pisali o Đukanovićevom švercu cigareta su ubijeni, i poučen tim primjerima Katnić je ustuknuo pred izazovom procesuiranja prvog i najodgovornijeg za organizovani kriminal u Crnoj Gori. Neophodno je ubijediti i pružiti garancije, kako građane tako i najviše nosioce tužilačkih funkcija, da će njihova bezbjednost u postupku procesuiranja i otkrivanja svih slučajeva organizovanog kriminala biti zaštićena i da će oni i njihove porodice biti bezbjedni i da niko, pa ni predsjednik ni zamjenik predsjednika DPS-a preko svojih poluga neće zastrašivati, podmetati ili uklanjati dokaze koji se tiču njih,” smatra Mijomir Pejović, potpredsjednik Demokrata.

Još samo u Kolumbiji i Meksiku policija uništava dokaze

“ Demokratska partija socijalista nema praksu da komentariše ovakva dešavanja, dosljedno poštujući ustavnu i na zakonima zasnovanu nadležnost svakog državnog organa i organa uprave. Vjerujemo da institucije moraju jačati međusobnu saradnju i uvažavanje, jer je to jedini način da se dođe do dobrih rezultata,” rekao je Tarzan Milošević na pitanje ko je "kriv" u posljednjem sporu između Uprave policije i specijalnog tužilaštva, i da li takav odnos među njima zapravo pomaže onima protiv kojih bi trebalo da se bore.

I Nik Đeljošaj smatra da mu ne pripada takav “luksuz” ali policiji i VDT-u predlaže “više rada i rezultata i manje medijskih likovanja, jer građane interesuju konkretni rezultati”.

SDP je, podsjeća Bojan Zeković, već saopštio da se tu radi o udaru na Tužilaštvo sa elementima političke pozadine. ”To je bio slučaj bez presedana gdje policija, koja treba da bude servis Tužilaštvu napada to isto Tužilaštvo. Očigledno postoje oni koji se plaše nezavisnih tužilačkih istraga koje su došle i do samog vrha DPS-a”, navodi član Predsjedništva SDP-a.

Mijomir Pejović kaže da je uništavanje dokaza u policiji “vjerovatno nezapamćen slučaj u savremenoj evropskoj istoriji i koji može da se vidi još samo u Kolumbiji i Meksiku”.

“Spor UP i Specijalnog tužilaštva je pokazao da se mijenja dosadašnja praksa postojanja nedodirljivih i da se Specijalno tužilaštvo „drznulo“ da dirne u „osinje gnijezdo“, što je izazvalo paničnu reakciju Uprave policije, gdje se ona obraća za pomoć i zaštitu kod onoga koji je u svemu ovome i najveći problem”, navodi Zoran Miljanić, komentarišući nedavni “rat” između tužilaštva i policije.

SNP i Pozitivna bez odgovora

Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora nijesu odgovorile na pitanja “Vijesti” . Iz SNP-a je “VIjestima” najprije obećan odgovor, a zatim je iz Medijskog centra stiglo usmeno objašnjenje da partija ne može da odgovori na pitanje, jer je prethodno dobila slična od drugog medija, koji “po prirodi stvari treba da ima prioritet”. Iako su pitanja bila upućena u srijedu, do sinoć nijedan medij nije objavio tekst ili izjavu nekoga od funkcionera SNP-a na temu organizovanog kriminala.

Pozitivna Crna Gora nije odgovorila, niti je usmeno objašnjen razlog toga. Pitanja su upućena na mail portparola stranke

Bonus video: