Ulcinj: DPS okupio partnere sa državnog nivoa

Novu većinu u ulcinjskoj Skupštini činiće DPS sa devet odbornika, Forca sa osam, koalicija oko DP sa sedam i DUA sa tri odbornika, odnosno 27 od ukupno 33 odbornika koliko broji parlament najjužnije opštine
12 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 13.03.2016. 19:11h

Lideri Force, Demokratske partije i Demokratske unije Albanaca, Nazif Cungu, Fatmir Đeka i Mehmed Zenka i šef opštinskog odbora DPS Ljoro Nrekić zaključili su danas sporazum o koalicionoj saradnji na lokalnom nivou čime je okončana višemjesečna kriza prouzrokovana raspadom ranije parlamentarne većine krajem prošle godine.

Novu većinu u ulcinjskoj Skupštini činiće DPS sa devet odbornika, Forca sa osam, koalicija oko DP sa sedam i DUA sa tri odbornika, odnosno 27 od ukupno 33 odbornika koliko broji parlament najjužnije opštine. Prema sporazumu, mjesto predsjednika Opštine rezervisano je za Forcu, šef SO biće iz redova DPS a sve četiri partije imaće po jednog potpredsjednika Opštine.

DPS je uzeo najvažnije resore, finansije i urbanizam, Forca je nakon dugih pregovora preuzela lokalnu Turističku organizaciju, Đeki je pored ostalog pripalo čelno mjesto Centra za kulturu a DUA prva fotelja Komunalnog preduzeća. U opoziciji su ostala po dva odbornika URA i SDP i po jedan iz SNP i DF.

U prethodnoj vlasti, nakon januarskih izbora 2014, bili su Forca, Đekina koalicija idva odbornika URA. Koalicija je bila osuđena na propast od samog početka budući da su Cungu i Đeka, uz pomoć GP URA, vlast napravili pod pritiskom dijaspore koja nije htjela DPS. Nevoljna koalicija nije dugo trajala zbog neiskrenih međusobnih odnosa čelnika Force i Demokratske partije.

Nakon raspada, obje partije uputile su ponudu DPS- Forca je ponudila mjesto predsjenika SO za prekompoziciju vlasti A Đeka svoju fotelju.

Predsjedništvo DPS nije htjelo da se odrekne nijednog koalicionog partnera sa državnog nivoa, pa je predložilo široku koaliciju, što je na kraju i rezultiralo sporazumom.

Ostaje da se vidi koliko će nova vlast biti funkcionalana i u službi građana imajući u vidu činjenicu da su lideri Force i DP i dalje posvađani kao i da scenario centrale DPS iz Podgorice, kako Vijesti saznaju iz više izvora, nije bio kompatibilan sa željama opštinskog odbora, koji je smatrao da mu kao pojedinačno najjačoj partiji pripada mjesto predsjednika Opštine.

Bonus video: