Demokrate: Situaciju u Herceg Novom mogu riješiti samo vanredni izbori

"Sadašnja vlast DPS-Izbor je toliko degradirala imidž Herceg Novog da će dugi niz godina biti potreban kako bi se to ispravilo"
119 pregleda 8 komentar(a)
Gradska luka Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Gradska luka Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.03.2016. 14:01h

Posljednja dešavanja u Herceg Novom, koja su proistekla iz odluka Upravnog suda, izazvala su toliku turbulenciju da se trenutna situacija jedino može prevazići skraćenjem mandata postojećoj Skupštini i raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora. ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

"Sadašnja vlast DPS-Izbor je toliko degradirala imidž Herceg Novog da će dugi niz godina biti potreban kako bi se to ispravilo. Umjesto da naš grad naširoko bude prepoznatljiv po turizmu, banji, kulturi, festivalima, on je danas, nažalost, predstavljen kao jedini grad koji formalno ima dva predsjednika Opštine. Kada im još pridodamo i njihova dva potpredsjednika i savjetnike, od kojih Aćimović ima pet, a Gojković tri, dolazimo do broja 12, s tim što potpredsjednik Janković mora da se izjasni čiji je on potpredsjednik, jer što bi rekao idejni tvorac ove koalicije, a današnji pritvorenik u Spužu, Svetozar Marović - ne može jedan čovjek istovremeno da bude potpredsjednik dvojici predsjednika", navodi se u saopštenju Demokrata.

Dodaju da dok skupštinske odluke svako malo padaju na sudu "usljed neznanja prava", niko iz lokalne vlasti se ne osjeća odgovornim za to.

"To nas i ne čudi, s obzirom da čelni ljudi lokalne samouprave ne znaju svoje ingerencije, tako da imamo situaciju da predsjednik Skupštine uvodi standarde i pravi sistematizaciju radnih mjesta u Opštini, zapošljava članove i aktiviste DPS-a, smjenjuje direktorku Dnevnog centra, potpisuje ugovore sa Regionalnim vodovodom, što su sve stvari za koje nije nadležan. Da stvar bude gora, ono za šta je nadležan radi toliko dobro da mu Sud nerijetko obara nejznačajnije odluke", navodi se u saopštenju.

Ističu da se niko iz lokalne vlasti nije obazirao ni na štrajk radnika u Brodogradilištu, niti se obaziru na stanje u bolnici Meljine.

"Najsramniji i najpefidniji je pokušaj privatizacije Instituta dr Simo Milošević, kojeg po našim informacijama kupuje firma iza koje stoji brat aktuelnog premijera i to, ima razloga za vjerovati, od sredstava građana dobijenih u dobro poznatom slučaju “Limenka”. Da i ne spominjemo pokušaje organizovanja sumljivih manifestacija kao što su izvođenja slobodnih udaraca ili lokalnu infrastrukturu, gdje se, osim sumljivog posla oko led rasvjete, skoro ništa drugo i nije realizovalo. Kao ilustraciju neodgovornog rada, pomenućemo započetu rekonstrukciju šetališta od restorana Mimoza do Galeba i kanalizacioni kolektor, koji će i ove godine tako raskopani dočekati početak ljetnje turističke sezone. Postojeća vlast je odavno izgubila legitimitet da i u narednom periodu upravlja gradom, pa su za Herceg Novom neophodni novi izbori, kako bi se građanima pružila mogućnost da ponovo izraze svoju volju i pokažu pravo mjesto ovoj vlasti, koja je na prevari građana i došla", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.

Bonus video: