Bošnjak: Nezadovoljni smo politikom dvojnih aršina EU kada su u pitanju Crna Gora i Makedonija

"Informisala je sagovornike da je ostavka premijera bila definisana kao preduslov za formiranje prelazne Vlade od strane obje opozicije, i makedonske i crnogorske, a da se EU prema ta dva identična zahtjeva odnijela dijametralno suprotno"
11 komentar(a)
Branka Bošnjak, Sebastijan Kurc, Foto: PzP
Branka Bošnjak, Sebastijan Kurc, Foto: PzP
Ažurirano: 13.03.2016. 10:29h

Duboka politička kriza u Crnoj Gori je posljedica dugogodišnje sistematske krađe izbora i zloupotrebe državnih resursa, ocijenila je potpredsjednica PzP-a i poslanica DF Branka Bošnjak.

Ona je učestvovala na Samitu lidera demokratija centralne i istočne Evrope, koji je održan u Beču od 11. do 13. marta u organizaciji IRI (International Republican Institute) iz Vašingtona i Politishe Academie iz Beča.

Kako je saopšteno iz PzP-a Bošnjak je upoznala sagovornike sa cjelokupnim dešavanjima od početka protesta DF-a do danas. Poseban akcenat je stavila, kako se navodi, na brutalno razbijanje mirnih protesta od strane korumpiranog režima i na prekomjernu upotrebu sile i hemijskih sredstava tokom te akcije", navodi se u saopštenju.

Bošnjak je, kako se dodaje, sagovornike upoznala i sa "nezabilježenom medijskoj blokadi" u kojoj se Demokratski front nalazi.

"Kao i sa činjenicom da takva medijska blokada najvećeg opozicionog saveza dovoljan razlog da predizborni I izborni proces ne budu niti pošteni niti demokratski. Bošnjak je takođe prenijela iznenađenje i iskazala nezadovoljstvo PzP-a i DF-a politikom dvojnih aršina EU kada su u pitanju Crna Gora i Makedonija, informišući svoje sagovornike da je ostavka premijera bila definisana kao preduslov za formiranje prelazne Vlade od strane obje opozicije, i makedonske i crnogorske, a da se EU prema ta dva identična zahtjeva odnijela dijametralno suprotno", navodi se u saopštenju.

Predstavnici IRI-ja, organizatora Samita, kako se dodaje, iskazali su spremnost da preko svojih eksperata pruže pomoć Pokretu za promjene u predstojećim aktivnostima u susret redovnim izborima u Crnoj Gori, posebno u oblasti edukacije o načinu korišćenja novih promotivnih tehnika i tehnologija.

"Na skupu su razmatrane brojne teme, od krize u regionu izazvane velikim izbjegličkim talasom, do novih izazova sa kojima se suočavaju politički lideri Jugoistoka Evrope, a koji se ogledaju u izrazito polarizovanoj političkoj sceni u mnogim zemljama. Posebno su razmatrani modeli predizborne kampanje i komunikacije sa biračima u situaciji porasta broja apstinenata, i razmatrani novi mehanizmi korišćenja novih komunikacionih tehnologija. Tokom Samita bilo je riječi i o transparentnosti u finansiranju političkih kampanja. Zanačajna tema Samita bilo je zabrinjavajuće narastanje spoljnog nezapadnog uticaja u zemljama centralne i istočne Evrope, kao i alarmantno širenje islamskog radikalizma".

Tokom Samita Bošnjak je razgovarala sa velikim brojem koleginica i kolega iz Regiona, kao i sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Bonus video: