Marković disciplinovao ulcinjske političare

Ako su namjere naših partnera iskrene, vjerujem da ćemo uraditi dobru stvar, poručio je Nrekić
6 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.03.2016. 07:35h

Potpredsjednik Vlade Duško Marković najviše je zaslužan za disciplinovanje albanskih političkih prvaka i formiranje nove vlasti u Ulcinju, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Koordinatori DPS-a za Ulcinj Halil Duković i Ivica Kalezić, prilikom pregovora o prekompoziciji vlasti sa čelnicima albanskih nacionalnih partija, u djelo su sproveli samo Markovićeve sugestije, dok se predsjednik OO Ljoro Nrekić malo šta pitao. Poslanik DPS-a iz Ulcinja i dugogodišnji šef opštinskog odbora Ljuiđ Škrelja nije ni učestvovao u pregovorima.

Pregovori o prekompoziciji vlasti u Ulcinju održani su četvrtak u Ulcinju u prostorijama DPS-a. U novoj vlasti biće DPS sa devet odbornika, Forca sa osam, koalicija „Za budućnost Ulcinja“ sa sedam i Demokratska unija Albanaca sa tri odbornika. Dogovoreno je da predsjednik Opštine bude iz redova Force, a šef parlamenta iz DPS-a.

Marković je tako u suštini prihvatio usmenu ponudu Force, mada mu je aktuelni predsjednik Opštine Fatmir Đeka, takođe koalicioni partner na državnom nivou, ponudio i prvu fotelju grada.

Đeka i lider Force Nazif Cungu, dosadašni koalicioni partneri, odavno su u svađi, ali je Marković našao način da ih primiri. Iako je DPS prepustio mjesto predsjednika Opštine Nazifu Cungu, Marković je učvrstio je pozicije partije u gradu budući da je uzeo najvažnije resore poput finansija i urbanizma.

Nrekić nije želio detaljnije da komentariše pregovore.”Bićemo u novoj vlasti i želimo da prihvatimo odgovornost za budućnost grada. Mi smo garant stabilnosti političke situacije u gradu”, kazao je Nrekić “Vijestima”. On je negirao da je DPS prihvatio ponudu Force, a ne Đekine koalicije.

“To nema veze, važno je da smo zajedno i da radimo u interesu grada i građana. Ako su namjere naših partnera iskrene, vjerujem da ćemo uraditi dobru stvar za Ulcinj. U tom slučaju, izbori će biti tek za 20 mjeseci, u redovnom terminu,” kazao je on.

Slično misli i predsjednik DUA Mehmed Zenka.”Zadovoljni smo pregovorima. Vjerujem da ćemo do nedjelje završiti posao”, kazao je Zenka, koga, prema raspodjeli funkcija, vjerovatno čeka šefovsko mjesto Komunalnog preduzeća.

Donedavni konstituent lokalne uprave URA smatra da je nova koalicija satkana iz ličnih intersa. “Dok smo bili dio bivše vlasti, pokušavali smo da se odupremo prljavim namjerama centralnih vlasti koji su željeli da prigrabe najbolji dio prostora u Ulcinju”, kazao je bivši potpredsjednik Opštine i član IO URA Safet Beci. Ocijenio je da nova vlast neće biti stvorena slobodnom voljom građana, već da je “instalirala Podgorica”. “ Zato će biti u obavezi da služi interesima pojedinih moćnika, i time obezbijedi svoj opstanak bar neko vrijeme,” kazao je on, navodeći da misli na nacionalne partije.

“Nažalost, ne moramo biti vidoviti ili ne znati da će buduća većina veoma brzo prihvatiti prostorno-urbanistički plan. Ostaje da se vidi da li će on biti u saglasju sa planom za obalno područje, protiv čega mi snažno dižemo svoj glas,” kazao je Beci. Poručio je budućoj vlasti da ako bude usvojen takav plan, biće jasno „da se nisu vodili nikakvim državnim, nacionalnim ili lokalnim interesima, nego isključivo ličnim i onih koji su ih instalirali“.

Bonus video: