Opozicija neće biti ukras u vladi

Saradnja sa EU pomogla da se neke reforme ubrzaju i da sadašnja vlast pristane na promjene, poručio je Rudović
64 komentar(a)
Nebojša Medojević. Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević. Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.03.2016. 15:20h

Demokratski front nema razumjevanja za poruku Evropskog parlamenta opoziciji da uđe u vladu, dok URA i Demos imaju pozitivan stav o tome, ali insistirajući na zahtjevima koje su ranije ispostavili DPS-u.

EP je juče u rezoluciji pozvao crnogorsku opoziciju da razmotri ulazak u izvršnu vlast do parlamentarnih izbora, kako bi bili izvjesniji demokratski uslovi za njihovo održavanje.

Član Koordinacionog odbora GO URA Neđeljko Rudović kazao je da je saradnja Crne Gore sa Evropskom unijom značajno pomogla nastojanjima opozicije i civilnog društva da se neke reforme ubrzaju i da sadašnja vlast pristane na promjene. On je agenciji MINA rekao da su svi zahtjevi URA u pregovorima sa DPS o slobodnim izborima, bili “naslonjeni” na zamjerke EU vlastima u Crnoj Gori.

“Počevši od toga da afera Snimak, odnosno kupovina glasova, nije dobila svoj pravosudni i politički epilog, pa do stava da Crna Gora nema Javni servis oslobođen od političkog uticaja”, dodao je Rudović.

ČlanPredsjedništva DF-a Nebojša Medojević međutim tvrdi da je EU odustala od pritiska na premijera Mila Đukanovića, čime je postala sastavni dio političkih problema u Crnoj Gori. “Umjesto stabilizirajućeg faktora, evropski zvaničnici postaju dio političkog problema i dodatno dolivaju ulje na vatru", kazao je Medojević za "Vijesti".

Na pitanje da li poruku EP doživljava i kao pritisak na Vladu da prihvati uslove opozicije, Medojević je odgovorio da bi pritisak EU trebalo da bude kao u Makedoniji. "EU bi trebalo da eliminiše uzrok problema. Tamo je bio Nikola Gruevski, ovamo je Đukanović", kazao je.

Predsjednik Izvršnog odbora Demosa Goran Danilović kazao je da nije problem u tome da opozicija uđe u vladu i preuzme odgovornost, ali da svima mora biti jasno da to ne može biti na ukrasan način i pro forme. „Vjerujem da evropski parlamentarci znaju da je političku krizu izazvala Vlada Mila Đukanovića i Đukanović lično. Mislim da je i njima jasno da takva politika nije u prilici da ucjenjuje i da je najmanje što se od njih očekuje da se ne ponašaju nadobudno i kao neko ko bi da udijeli milostinju i da dâ ono što on procjenjuje da je neophodno i dovoljno“, kazao je za“Vijesti”.

DPS neće ultimatume, DF dijalog

Demokratska partija socijalista spremna je, kao od početka dijaloga, da bude konstruktivna i otvorena za razgovor sa svim odgovornim političkim subjektima, iako iz dijela opozicije dolaze samo ultimatumi i političke ucjene, rekao je šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović.

"DPS u dijalog nije ušao ni sa ultimatumima, ni sa ucjenama. Nažalost, bilo je drugih izričitih stavova: „Uzmi ili ostavi“, „Sve ili ništa“. Za očekivati je da sljedeći sastanak bude u novom formatu, lišen ultimatuma i ucjena, lišen potrebe da se brani pojedinačna funkcija i oslobođen loše odigrane medijatorske uloge", kazao je Simović.

Funkcioner DF-a Strahinja Bulajić rekao je da su se pregovori sa predsjednikom DPS-a, i pored svih savjeta i sugestija koje dolaze od briselske administracije, već pokazali kao veoma štetni za opoziciju, i svako dalje istrajavanje na njima ide na ruku aktuelnom premijeru.

On je rekao da je za DF važan odgovor koji će dobiti od drugih opozicionih stranaka u vezi sa Planom akcionog jedinstva, sa kojim su upoznate sve opozicione stranke, a koji uključuje zajednički bojkot parlamenta i organizaciju protesta, obaranje aktuelne i formiranje prelazne vlade.

Bonus video: