DPS-u rok do 18. marta da prihvati zahtjeve opozicije

Lekić i Rakčević zahtjeve opozicije predočili su šefu Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Dirku Langeu, koji je kazao da ohrabruje sve partije da učestvuju u političkom dijalogu
159 komentar(a)
Sastanak opozicije, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Sastanak opozicije, Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.03.2016. 19:20h

DPS ima rok do 18. marta da prihvati zahtjeve parlamentarne opozicije, koji se odnose na stvaranje ambijenta za odrzavanje fer i slobodnih izora. To su TV Vijesti saopštili Miodrag Lekić i Žarko Rakčević, kao ponudu Demosa, Ure i SDP-a.

Ove partije podsjećaju da je prošao mjesec od prekida parlamentarnog dijaloga, te da je to dovoljno vrijeme, ako ima volje da se konačno odgovori na pitanje ima li dogovora.

Lekić i Rakčević zahtjeve opozicije predočili su šefu Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji Dirku Langeu, koji je kazao da ohrabruje sve partije da učestvuju u političkom dijalogu.

"Kako će biti mjesec dana od posljednjeg sastanka koji negdje ističe u petak idući, mislim da je to bilo pristojno vrijeme da se DPS i Đukanović presaberu, izanaliziraju, odgovore, prema tome, do tada ćemo sačekati a onda ćemo smatrati da su pregovori završeni", kazao je Lekić.

Da li nakon svega opozicionari vjeruju u mogućnost dogovora i prihvatanja njihovih zahtjeva. Podsjetimo, za premijera Đukanovića bila su sporna 3 od 7.

"Mislim da Đukanović napreduje etapno. Prvo je rekao 2, pa 4, ne znam da li je stigao do 7. Uglavnom jasna je poruka, ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi poslije mjesec dana, svako će preuzeti odgovornost i završeni su pregovori", kaže Lekić.

Na pitanje da li vjeruje u mogućnost postizanja dogovora, Lekić kaže:

"E, to ćete pitati njih, pošto su naše pozicije vrlo jasne, dakle, tražimo da se ispune ovih 7 zahtjeva."

Žarko Rakčević smatra da "te nekolike sporne stvari mogu zarad demokratske Crne Gore i evropske budućnosti biti riješene".

"Crna Gora ne može imati slobodne i fer izbore, sa monopolima u tim segmentima javnog servisa, ANB-a sa zloupotrebama državnih resursa", smatra Rakčević.

Planove, u slučaju izostanka dogovora još ne otkrivaju.

"Mi ćemo djelovati prema situacijama koje budu, prema tome, naravno da se nastavlja i politički proces i dinamika u kojem ćemo se kao i do sada ponašati ozbiljno i odgovorno", kaže za TV Vijesti Miodrag Lekić.

On i Rakčević opozicione zahtjeve predočili su jutros šefu Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji, Dirku Langeu. Preko kapije Delegacije EU u Podgorici izašli su zadovoljni.

"Ne možemo biti na evropskom putu, ugrožen je evropski put CG, sa ovakvim Javnim servisom, sa monopolima i sa zloupotrebama državnih resursa. Tako da postoji zaista vrlo visok stepen saglasnosti i razumijevanja kada je u pitanju današnja razmjena mišljenja sa gospodinom Langeom i njegovim saradnicima", kaže Rakčević.

Sa druge strane, Lange poručuje da je parlamentarni dijalog važno i relevantno pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost.

"Ohrabrujemo sve političke partije da učestvuju u političkom dijalogu i da rade na tome, da vidimo da li je moguće postići neke kompromise i zajednička rješenja za dobrobit cijele zemlje. U tom smislu, na sastancima koje smo imali, takođe je razgovarano o novom izbornom zakonodavstvu čiju je primjenu potrebno obezbijediti na adekvatan način. Takođe, institucije kao što je nova Agencija za borbu protiv korupcije će imati ključnu ulogu u kontrolu finansiranja političkih partija", navodi Lange.

Lidere URE i Demosa pitali smo da prokomentarišu i to što je predsjednik države Filip Vujanović pomiliovao aktivistu DPSa Petra Koljčevića koji je na predsjedničkim izborima 2008. falsifikovao potpise u biračkom spisku.

"Očigledno i DPS želi da nastavi po starom i to je suština priče, ne možemo imati slobodne i fer izbore ako DPS misli da primijeni onaj instrumental kupovine ličnih karata, zloupotrebe državnih resursa." "Neko je vjerovatno rekao Vujanoviću da to uradi, pa sad ne bih gubio vrijeme na tome ko mu je to rekao, on je to izvršio, prema tome, jedna od klasičnih situacija u političkom životu Crne Gore", kaže Lekić.

Pomilovanje Koljčevića koji je trebalo da provede mjesec u zatvoru i plati 800 eura komentarisali su i u MANS-u. U ovoj NVO su ocijenili da je pomilovanje aktiviste DPS-a osuđenog zbog krađe glasova jasna poruka uoči predstojećih izbora da ne samo da se vladajuća partija ne odriče svojih vojnika, već prije svega da se kriminal u Crnoj Gori isplati ukoliko iza vas stoji DPS.

Bonus video: