Rukovodstvo SNP-a upoznalo Langea i Rambolda sa parlamentarnim dijalogom

Milić je u razgovoru sa sagovornicima istakao stanovište SNP-a da danas ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore u Tivtu
6 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: SNP
Srđan Milić, Foto: SNP
Ažurirano: 10.03.2016. 15:29h

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić, potpredsjednici Danijela Pavićević i Veselin Bakić, predsjednik Kluba poslanika Aleksandar Damjanović i sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP Spasoje Kovačević razgovarali su danas u Podgorici sa šefom Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku proširenja Dirkom Langeom i zamjenikom šefa Divizije za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Klajvom Ramboldom.

"Ovaj susret predstavlja nastavak kontinuiranog dijaloga između predstavnika Evropske unije i SNP-a, a u okviru redovnih kontakata predstavnika EU i političkih partija u Crnoj Gori", navode iz SNP.

Milić je upoznao sagovornike sa dosadašnjim tokom parlamentarnog dijaloga, kao i sa inicijativom SNP-a za sastanak predstavnika svih partija koje nijesu glasale 27. januara za povjerenje Vladi Crne Gore.

"Rukovodstvo SNP-a je ukazalo da svako dalje odlaganje rješavanja aktuelne političke, ustavne i institucionalne krize u Crnoj Gori samo može da vodi ka njenom daljem produbljivanju, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim interesima građana naše države. Koristi od dogovora i podjele odgovornosti u dijelu nadzora i kontrole izbornog procesa moraju imati svi učesnici političkog života u Crnoj Gori, bez obzira da li ili ne učestvuju u parlamentarnom dijalogu. Paradoksalno bi bilo da na izgradnji izbornog povjerenja isključivo rade subjekti koji nemaju legalitet ili izborni legitimitet poslaničkih mandata. SNP Crne Gore ima i legalitet i izborni legitimitet, što predstavlja jasnu obavezu više radi definisanja pravno-političkog modela, kojim će se omogućiti da sledeća vlast bude proizvod slobodno izražene volje birača", dodaje se u saopštenju.

Milić je u razgovoru sa sagovornicima istakao stanovište SNP-a da danas ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore u Tivtu i "da se isti, uz jasnu definisanu obavezu svih nadležnih državnih organa, moraju obezbijediti u realnim rokovima".

On je naglasio da te uslove nije moguće ostvariti u rokovima koji su predviđeni odlukom predsjednika Crne Gore da lokalni izbori budu 17. aprila. Takođe, istakao je da modalitet definisanja rokova mora biti vezan za poštovanje principa zakonitosti i ustavnosti.

Lange i Rambol su naglasili važnost pune primjene izbornog zakonodavstva na svim predstojećim izborima, kako na lokalnom tako i na državnom nivou.

"Tokom susreta, predsjednik Milić je ukazao da je vladavina prava u srži procesa pristupanja EU, te da se od Crne Gore očekuje da ostvari konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Sastanku je prisustvovao i ambasador EU u Podgorici Mitja Drobnič", zaključuje se.

Bonus video: