DF: Nema pregovora sa Đukanovićem

Predstavnici DF su ocijenili da je politika protesta i bojkota učinila nespornim stav da samo prelazna vlada po modelu tog saveza može organizovati poštene izbore i tako izvesti zemlju iz sveopšte krize
123 komentar(a)
Predrag Bulatović, Slaven Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Predrag Bulatović, Slaven Radunović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2016. 14:44h

Razgovori dijela opozicije sa liderom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem doživjeli su fijasko, i sa njim nema pregovora o izbornim uslovima, saopštili su funkcioneri Demokratskog fronta (DF) predstavnicima Evropske komisije (EK). Funkcioneri DF-a Slaven Radunović, Koča Pavlović i Predrag Bulatović, razgovarali su danas sa šefom Jedinice za Crnu Goru u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Dirkom Langeom, zamjenikom šefa divizije za Zapadni Balkan Klajvom Ramboldom i ambasadorom EU u Mitjom Drobničem. Predstavnici DF su ocijenili da je politika protesta i bojkota učinila nespornim stav da samo prelazna vlada po modelu tog saveza može organizovati poštene izbore i tako izvesti zemlju iz sveopšte krize. Kako su kazali, polazini korak ka realizovanju tog plana DF-a za izlazak Crne Gore iz krize, bio je pad Đukanovićeve vlade, što je on u januaru izbjegao „očiglednom političkom korupcijom u Skupštini“. Navodi se da su ponovili stav DF-a da nema pregovora sa Milom Đukanovićem o izbornim uslovima i da su razgovori koje je sa predsjednikom DPS-a vodio manji dio opozicije, od kojih „neki nemaju ni izborni legitimitet, doživjeli fijasko“. "Taj epilog je opravdao naše tvrdnje da se o pravičnim izborima ne može pregovarati sa onim koji diktatorski vlada 27 godina, i koji stoji iza organizacije svake izborne zloupotrebe u tom periodu", kazali su predstavnici DF-a. Oni su ocijenili da je briselska administracija podrškom takvim pregovorima napravila značajan ustupak DPS-u i, kako se navodi, podržala korupciju u skupštini, a naškodila interesima opozicije. Navodi se da su funkcioneri DF-a briselske zvaničnike podsjetili da je, uz posredovanje EU, svojevremeno postignut napredak u izbornom zakonodavstvu. „Ali da je onda DPS, kako tvrde, presudama Ustavnog suda, izbrisao sve ono što je opozicija smatrala napretkom, a što je Milu Đukanoviću umanjivalo mogućnost zloupotreba na izborima“. „Oni su upozorili da "ukoliko EK poslije svega i dalje nastavi sa dosadašnjom politikom dvostrukih aršina, i ukoliko nastavi da ohrabruje kozmetičko šminkanje Đukanovićevog kabineta, aktuelna kriza će se narednih mjeseci dodatno produbiti, onemogućavajući poštene izbore i prijeteći da eskalira unutrašnjim sukobom“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da su funkcioneri DF sagovornike upoznali sa aktivnostima Fronta u borbi za obezbjeđivanje pravičnih i poštenih izbornih uslova.

Oni su predstavili Akcioni plan koji je DF ponudio kolegama iz opozicije, a koji podrazumijeva bojkot parlamenta i zajedničke proteste kao vid pritiska na režim Mila Đukanovića, nakon čega bi trebala da uslijedi inicijativa za izglasavanje nepovjerenja vladi, podržana od svih opozicionih poslanika. „Naglašeno je da je politika vaninstitucionalnog pritiska koju vodi DF demaskirala diktatorski režim i pokazala koliko je duboka crnogorska kriza“, ističe se u saopštenju. Navodi se da su funkcioneri DF-a sagovornike upoznali i sa „katastrofalnom medijskom situacijom u Crnoj Gori, koja je, takođe, prepreka unapređenju izbornog ambijenta“.

Bonus video: