Demokrate predlažu novi opozicioni sporazum u dvije tačke

Demokrate će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, radi donošenja po skraćenom postupku
244 komentar(a)
Aleksa Bečić, Vladimir Arsić, Foto: Demokrate
Aleksa Bečić, Vladimir Arsić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 09.03.2016. 17:40h

Demokratska Crna Gora će svim opozicionim političkim subjektima u Crnoj Gori predložiti Sporazum o opozicionoj saradnji u dvije tačke.

Tim Sporazumom, kako navode Demokrate, opozicioni politički subjekti bi se obavezali da će:

  • Prvo, staviti veto na sve napade među opozicionim političkim subjektima kako na lokalnom, tako i na državnom nivou i
  • Drugo, bojkotovati lokalne izbore u Tivtu ukoliko Demokratska partija socijalista ne prihvati zahtjev za odlaganjem izbora za izbor odbornika u Skupštini opštine Tivat, raspisanim za 17.04.2016. godine.

Demokrate dodaju da će predloženi Sporazum proizvoditi dejstvo ukoliko ga potpišu svi predstavnici opozicionih parlamentarnih političkih subjekata.

Partija Alekse Bečića će sjutra predati u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi, radi donošenja po skraćenom postupku.

"Imajući u vidu da je Predsjednik Crne Gore izrazio spremnost da odloži održavanje lokalnih izbora u Tivtu, Demokrate ne želeći da građani Tivta budu diskriminisani po bilo kom osnovu, uvažavajući potrebu partija koje djeluju samo na lokalnom nivou, Predlogom zakona o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi predlažemo odlaganje izbora u opštini Tivat, imajući u vidu da se nijesu stekli uslovi za fer i slobodne izbore, koje je Predsjednk Crne Gore zakazao za 17.04.2016. godine. Ovim Zakonom produžava se mandat odbornicima u Skupštini opštine Tivat izabranim na izborima održanim 8. aprila 2012. godine do dana održavanja lokalnih izbora. Nakon usvajanja Predloga zakona Predsjednik Crne Gore može staviti van snage prethodno donijetu Odluku o raspisivanju izbora i odrediti novi datum, na način da se isti održe najkasnije mjesec dana prije dana određenog za održavanje parlamentarnih izbora, kako bi se, između ostalog, elektronska indentifikacija i druge novine definisane izbornim zakonodavstvom primijenili, prije održavanja parlamentarnih, na lokalnim izborima u Tivtu", navodi se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: